Salakblog - Keys & Stephens: Barátság és rivalizálás
Keys & Stephens: Barátság és rivalizálás
Fotó: Europress/AFP

Keys & Stephens: Barátság és rivalizálás

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/06/07 10:35

Madison Keys nem vesztett még szettet az idei Roland Garroson. Legfőképpen azért nem, mert akármikor is elszalasztott egy lehetőséget, meg tudta őrizni a hidegvérét. Hittel, belső erővel játszik, nem pedig félelemből. Mindezt egy olyan borításon, melyet korábban végtelenül idegennek érzett. 

A Suzanne-Lenglen lelátóján ülő Lindsay Davenport nem is próbálta meg visszafogni a lelkesültségét, amikor tanítványa egy foghatatlan adogatással lezárta a Yulia Putintseva elleni negyeddöntőjét. 

"Nagyon sokszor elmondtam neki, hogy amikor ő van felül, akkor nyomnia kell, ami a csövön kifér" - mondta Davenport, a Tennis Channel elemzője, egyben Keys edzője. Bár a háromszoros GS-győztes nemrégiben bejelentette, hogy hamarosan leköszön erről a posztról, tudva, hogy tanítványa önállóan is kiválóan fog tudni készülni a továbbiakban. 

"Rettenetesen boldog vagyok attól, ahogy kezelni tudta a helyzeteket. Nagyon nehezek voltak a körülmények, egyáltalán nem volt könnyű befejezni a pontokat. Ráadásul nagy nyomás is volt rajta, hisz ő volt a meccs favoritja."

A 13. helyen kiemelt Keys megnyert öt meccset a Garroson, és bejutott az elődöntőbe, ahol majd honfitársnőjével, és egyik legjobb barátjával, Sloane Stephens-szel mérkőzik. 16 éve ez az első alkalom, hogy két amerikai teniszezőnő is ilyen messzire jutott ezen a versenyen. És a tavalyi US Open-finálé óta ez az első alkalom, hogy ők ketten a pályán is találkoznak egymással. Ez idő alatt Keys rengeteget fejlődött.

Ereje és sokoldalúsága már évek óta lehetővé teszi számára, hogy agresszív teniszt játsszon. Azonban sokáig nem volt képes ezt megfelelő önbizalommal kezelni, főleg olyankor nem, amikor esetleg nem sikerült kihasználnia a lehetőségeit mérkőzés közben. Az az érési folyamat, melyen az elmúlt hónapokban keresztülment, leginkább talán úgy foglalható össze: légy önmagad főnöke a pályán

"Belekerültem mindenféle helyzetekbe, és egyre csak azt vártam, hogy valaki majd megmondja, mit csináljak, mi legyen a terv, meg hasonlók" - mondta Keys. 

"Elég sokszor mondták nekem, hogy azért nem fogok meccseket nyerni, mert túl jó ember vagyok, túl kedves vagyok a pályán. Ez persze hülyeség, mert nem kell gonosznak lenni ahhoz, hogy győzni tudj. Úgy gondolom, az, hogy mélyen átéled a meccset, hogy iszonyatosan akarod azt, és küzdesz ezerrel, nem egyenlő azzal, hogy nem vagy kedves."

A Putintseva elleni meccs megmutatta, milyen a legújabb kiadású Madison Keys. Az első játszmában a kazah lány vezetett 5:3-ra, az amerikai azonban visszaküzdötte magát, sőt két szettlabdája is volt fogadóként. Az első hajszálon múlott, hogy nem lett meg, a második pedig egy hosszú labdamenet végén elkövetett tenyeres rontás nyomán ment el. Az amerikai azonban meg sem rezzent. Aztán Putintseva a tie-breakben is előnybe került, ám Keys ekkor is mérhetetlenül higgadt tudott maradni. 

Ennek a nyugalomnak, ennek az újonnan felépített belső erőnek is köszönhette, hogy a dolgok végül az ő szája íze szerint alakultak. Azaz, hogy a fontos pontok zöme az ő javára dőlt el a meccsen.

"Nagyszerűen játszott" - mondta Putintseva a meccs után. "Én is jól játszottam, de volt ma jó néhány pont, ami most az övé lett, és nem az enyém. A második játszmában ugyanez volt a helyzet, egy jó pont tőle, egy hiba tőlem, és máris elúszott a meccs. Ha így játszik tovább, jó esélyei lehetnek, hogy végig meneteljen."

Erre 10 nappal ezelőtt még nem sok esély mutatkozott, hisz korábban még a negyeddöntőig sem jutott el egyszer sem Párizsban. Csütörtökön nem csak az dől majd el, hogy Stephens vagy ő jut-e be a szombati döntőbe, hanem az is, ki lesz a jelenlegi első számú amerikai teniszezőnő. Ne feledjük, Sloane-nak egészen elképesztő 6-0-ás mérlege van döntőkben, ami azt jelenti, minél előrébb jut egy tornán, annál nehezebb őt megverni. De persze Madisont sem kell félteni, hisz eddig még szettet sem vesztett itt a Garroson. 

Tavaly, a US Open döntőjében Stephens nagyon megverte őt. Két különbség azonban most biztosan lesz ahhoz a meccshez képest. Egyrészt Keys remélhetőleg most teljesen egészségesen lép majd pályára, másrészt ez az új kiadású Madison aligha fog beremegni attól, ha valami nem úgy jön össze az elején, ahogy akarja, és mondjuk hátrányba kerül honfitársával szemben. És ha ez így lesz, akkor ezúttal pályára is tudja majd tenni azt a komoly, lehengerlő teniszt, ami egyébként már régóta ott van a kezében.

ks.jpg Fotó: Europress/AFP

Egy valami biztos. Ami a pályán történik, az ott is marad.
Ami pedig azon kívül fűzi össze őket, a barátságuk, semmiféle csorbát nem szenved majd.


(részben via)
Hozzászólások