Salakblog - Kétezertíz
Kétezertíz

Kétezertíz

Szántó PetraSzántó Petra
2010/11/02 14:22

Vége a 2010-es női tenisznek, innentől kezdve koncentrálhatunk a fiúkra. Persze, ott van Bali és a kisvébé, de az már csak nyaralás.

Hogy mi történt idén?

Kezdtünk egy jó kis brisbane-i döntővel, Clijsters és Henin között, mely igazi csemege volt, és akkor azt gondoltuk, végre újra jó női teniszt látunk majd. Justine visszatérése félsiker volt, mert bár nem akármi 4 hét alatt eljutni egy Ausztrál Open döntőig, de aztán valahogy megakadt a lendület és jött a könyöksérülés. Meg hát Kim mellett nem könnyű visszatérni, aki úgy veri szanaszét a jelenlegi top 10-et keménypályán, hogy közben minden reggel óvodába viszi Jadát.

Bár némileg paradox terv a veteránok vs fiatalok kérdéskört elemezni, és előbbiek győzelmét kihozni akkor, amikor egy 20 éves leányzó vezeti a világranglistát, de azért gondoljuk végig, hogy kik nyertek idén Grand Slam tornát. Serena Williams 28 évesen simán hozta az Ausztrált és Wimbledont, úgy hogy a kettő között gyakorlatilag csak twitterezett, kis túlzással. A 30 éves Francesca Schiavone megmutatta, hogy salakon még mindig győzhet a vidám, taktikus, látványos tenisz, Kim Clijsters pedig az idei legfiatalabb GS bajnok és világbajnok a maga 27 évével, akit Wimbledon óta csak Zvonareva tudott megverni. Ha Justine Henin nem sérül meg, simán ott lett volna a múlt heti vébén, a 29 éves Dementievát pedig tizedszer sem akadályozta meg senki abban, hogy kijusson, és Dohában fejezze be pályafutását.

És bár Wozniacki és Zvonareva mindenki másnál többet dolgozott azért, hogy most ők ketten álljanak az élen, hogy róluk szóljon minden hét, és az ő meccseiket közvetítsük kétnaponta, 2011 elején valószínűleg fellélegezhetnek azok, akik a csak az az igazi bajnok, aki Grand Slamet nyert elvet vallják. Hiszen Clijstersnek alig kell pontot védenie Melbourne-ben, így ha egy kicsit odafigyel, kislánya 3. születésnapján már könnyűszerrel a világranglista élén találhatja magát.  

Generációváltásról beszél már most mindenki, ami kétségtelenül elkezdődött (Dementieva visszavonulásával pedig már tettekben is megfigyelhető), de amíg Serena, Venus, Kim vagy Justine féllábbal is GS döntőig tud menetelni, addig az ifjúságnak nagyon keményen oda kell tennie magát. Ha a nagyok elkezdenek visszavonulgatni és családot alapítani, majd akkor jöhetnek ők. Mert 2010 a nagylányok éve volt. Még akkor is, ha Caroline Wozniacki a világelső.

És még egy érdekesség: gondoltátok volna, hogy 2010 végén a páros világranglista élén Gisela Dulko és Flavia Pennetta fognak állni? A friss világbajnok kettős. Változnak az évek. :)

4293086

Hozzászólások