Salakblog - Mégis lesz kerekesszékes US Open
Stephane Houdet francia kerekesszékes teniszező a 2019-es US Openen
Fotó: Europress/AFP

Mégis lesz kerekesszékes US Open

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2020/06/25 09:46
A szeptemberi US Open múlt heti kihirdetésekor kimaradtak a kerekesszékes versenyszámok, de a nemzetközi felháborodás eredményeképpen most megoldás születhet.

Nagy felháborodás-hullám indult, miután múlt héten az Amerikai Tenisz Szövetség (USTA) kihirdette az idei US Open megváltozott programját. Eszerint idén csak a felnőtt férfi és női egyéni tornát rendezik meg teljes, illetve a férfi és női páros versenyeket csökkentett létszámban. A vegyes páros, a junior és a kerekesszékes versenyeket nem.

A tiltakozás élére Dylan Alcott kerekesszékes világelső, 10-szeres Grand Slam-győztes és háromszoros paralimpiai bajnok játékos állt, aki „gusztustalanul diszkriminatívnak” minősítette a döntést. Twitterbejegyzéseire és nyilatkozataira reflektálva a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság is elítélte a döntést, és az épek közül is többen meghallották, Alcott például azt nyilatkozta csütörtökön:

„Tegnap este Andy Murray-vel beszéltem telefonon 30 percet, reggel pedig nyilvánosan is támogatott minket, kerekesszékes teniszezőket. Ez nagyszerű hír. (...) Tudom, hogy sok top játékos, mint Federer és Novak tudnak szólni az érdekünkben.”

Alapvetően két problémájuk volt az üggyel kapcsolatban. Méltánytalannak tartják egyrészt, hogy amíg a szigorítások enyhítése miatt a topjátékosok növelhetik csapatuk létszámát, addig teljes tornák maradnak el. Ráadásul a második héten, amikor a kerekesszékes versenyek megindulnak, már nagyon kevés egyéni játékos van a pályán. Másrészt nem volt szerencsés, hogy a döntést nem előzte meg semmilyen egyeztetés.

Pénteken a Szövetség közleményt adott ki:

„Az USTA elismeri, hogy közvetlenül kellett volna kommunikálni, az ATP-vel és a WTA-val hasonló módon a kerekesszékes versenyzőkkel is ki kellett volna alakítani egy együttműködést a 2020-as US Open megszervezésével kapcsolatban. Ennek érdekében az USTA a játékosokkal és az ITF-fel együttműködve néhány lehetséges forgatókönyvet javasol.”

A lehetséges lebonyolítási módok pedig a következők:

- a torna elmarad, a játékosok pedig összesen 150,000 $ kompenzációs kapnak

- lejátsszák a tornát októberben Orlandóban

- rendes időben és helyszínen megrendezik a kerekesszékes versenyeket is, de egy csökkentett, 325 000 $ összdíjazás mellett.

A versenyzők a hétfő esti szavazáson a rendes időben és helyszínen megrendezendő torna mellett döntöttek – adta hírül a BBC. A versenyzők a teljes második héten használhatják a létesítményt, a mérkőzéseket csütörtök-vasárnap között rendezik meg, ami előrelépés az eddigiekhez képest.

Hozzászólások