Salakblog - Képes lehet-e Djokovic arra, amire sem Federer, sem Nadal nem volt?
Képes lehet-e Djokovic arra, amire sem Federer, sem Nadal nem volt?
Fotó: Europress/Getty

Képes lehet-e Djokovic arra, amire sem Federer, sem Nadal nem volt?

Szabó GáborSzabó Gábor
2016/02/08 17:39

Sokan, gondolom elintézik pillanatnyilag a kérdést egy egyszerű perszével, pedig még a kérdést sem tettük fel világosan. Éppen ezért gyorsan le kell szögezni, a kérdés az, hogy összejöhet-e Nolénak a négy egymást követő Grand Slam. Nem az, hogy idén megnyeri-e valamennyi Grand Slam-tornát, vagy valamennyi Grand Slam-torna mellé megnyeri-e még az olimpiát is, ahogyan azt sokan latolgatják.

Az utóbbi két kérdés pillanatnyi relevanciája olyan, mintha azt latolgatnánk övé lesz-e az év végére Bergengócia fele királysága, a világszép királykisasszony kezével együtt.

Arról, hogy megnyerheti-e a Garrost, lehet-e címvédő valamennyi Grand Slam-tornán egyszerre, arról van értelme beszélgetni, a többiről egyelőre nincsen.

Kálmán Laci a hét végén már megírta a véleményét a kérdésről és cikkében összeszedte, kik voltak azok akik hasonló szándékkal mehettek neki bármelyik Grand Slam-tornának, azóta, hogy Rod Laver megcsinálta a naptári Grand Slamet 69-ben. Connors, Sampras, Federer (kétszer), Nadal, Djokovic, a névsor de azt lehet mondani valós esélye csak az utóbbi háromnak volt. Már amennyire Federer esélyeit azokban a Garros-döntőkben valósnak lehetett mondani Nadal ellen... Bár kétségtelen, hogy egy-egy szettig mindkétszer eljutott és így mindössze két szettre volt attól, hogy 28 GS-meccset nyerjen zsinórban. Ugyanannyira mint 2012-ben Djokovic, amikor behúzta a harmadik szettet Rafa ellen a fináléban.

Azt mondani azonban, hogy bárki igazán közel került volna a nem naptári Grand Slamhez a fiúknál, azt hiszem nem lehetett. Persze, lehet csak utólag ilyen bölcs az ember. Valahogy az a pár szett, pár labda, így utólag már fényéveknek tetszik. A legközvetlenebb példa nyilván Serena, aki összeroppant egy hasonlóan komoly teher alatt tavaly New Yorkban, de emlékezhetünk Nole 2012-es Garrosára is, ahol már a 16 között 0/2-ről kellett fordítania Seppi ellen, majd egy körrel később Tsongának négy meccslabdája is volt ellene. Azokat még megúszta, de Rafa ellen a döntőben - akkor - nem sok sansza volt. A történtek pedig olyan mély gödörbe sodorták, melyből igazából csak a tavalyi év elején tudott kikecmeregni. Akkor tért ugyanis vissza az az Djokovic, akit 2011-ben megismertünk.

A szinte verhetetlen Novak Djokovic.

Nem létezik, hogy ne emlékezzen minderre. Persze az is lehet, hogy az akkor történtek tanulságul szolgálnak majd, hogy tudja, mit kell másképp csinálnia majd május végén. Nagy kérdés azonban, mi lesz Nadallal. Akkor, 2012-ben pont Rafa miatt nem tekintette senki igazán komoly sansznak, amivel Djokovic rendelkezett. Ahogyan Federer, úgy Nole is egy zenitjén lévő Nadallal játszotta le ugyanis mindent eldöntő mérkőzését. Ami egyfelől nyilván nem volt szerencsés, de azért olyan szempontból éppen segíthette mindkettőjüket, hogy különösebben nagy nyomással nem kellett szembesülniük a döntő előtt.

Noha mindketten tudták hogy legjobbjukkal képesek megverni Nadalt, azzal is tisztában lehettek, hogy csak és kizárólag azzal.

A nyomás csak belülről jöhetett, kívülről aligha és ez idén alighanem másként lesz. Ami egyfelől nyilván jó is lehet Djokovicnak, ám topfavoritként nekimenni egy ilyen tornának, alighanem még tovább növeli az egyébként is szinte elviselhetetlennek tűnő terhet. Nagyon valószínű, hogy az egész nem a teniszről szól majd, hanem a lélekről, a hitről és az egóról. Ha azonban innen indulunk ki, akkor azt kell mondjuk, hogy ki más lehetne képes véghezvinni ezt a páratlan bravúrt, mint Novak Djokovic. Hiszen a játéknak ezen elemeiben talán még soha senki nem volt hozzá fogható.

A gond csak az, hogy az, hogy más nem képes valamire, az nem feltétlen jelenti azt, hogy ő igen.

Hozzászólások