Salakblog - Kecmanovic: "Kezdem elhinni, hogy ott a helyem a legjobbak között"
Kecmanovic: "Kezdem elhinni, hogy ott a helyem a legjobbak között"
Fotó: Europress/AFP

Kecmanovic: "Kezdem elhinni, hogy ott a helyem a legjobbak között"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/08/15 16:51
Miomir Kecmanovic utolsó tinédzserévében elég komolyan odatette magát, és akkor még finoman fogalmaztunk. Egy esztendővel ezelőtt még a 200. helyen állt a világranglistán, most pedig már az 58., ráadásul úgy, hogy menet közben begyűjtött néhány értékes skalpot is.

Belgrádban született, jelenleg Floridában él, de van egy harmadik helyszín, mely a saját bevallása szerint kulcsszerepet játszott abban, hogy ez az éve eddig ilyen jól sikerült. Ez pedig nem más, mint Tenerife, Spanyolország.

Az idei szezont megelőző télen Kecmanovic csatlakozott Dominic Thiemhez, Jan-Lennard Struffhoz és másokhoz egy háromhetes edzőtábor erejéig. A szerb akkoriban a 132. helyen állt a világranglistán, és mint mondja, nem volt könnyű felvennie a tempót a többiekkel.

"Az elején nagyon nehéz volt. Küzdöttem rendesen" - meséli Kecmanovic. "Kőkeményen dolgoztunk három hétig, és csak a vége felé kezdtem alkalmazkodni, és azt érezni, hogy ez baromira jót tesz nekem."

A korábbi junior világelső számára nem ez volt az első alkalom, hogy nagy nevekkel készült. Annak idején, 13 évesen Kei Nishikori és Max Mirnyi is edzettek vele egy floridai teniszakadémián. Sőt, ütögetett már Roger Federerrel is. 

De a Thiemékkel közös edzőtábor volt az, ami mindent megváltoztatott. Leginkább a hozzáállásának tett jót az a három hét. Felkvalizta magát élete első Grand Slam-főtáblájára az Ausztrál Openen, és azóta tulajdonképpen vissza sem nézett. 

kec.jpg Fotó: Europress/AFP

"Látnom kellett, hogy készülnek a legjobbak, és, hogy milyen szinten vannak. A sikeres melbourne-i selejtező után elkezdtem hinni benne, hogy én is meg tudom csinálni, hogy én is odavaló vagyok. Persze régóta erről álmodtam, de az nagyon más, mikor a dolgok elkezdenek megvalósulni. Egy meccs, két meccs, és valahogy kezded elhinni, hogy képes vagy azon a szinten játszani, mint ők."

Indian Wellsben valószínűleg mindannyian arra számítottunk, hogy Novak Djokovic lesz majd az, aki a legtovább állva marad a szerb teniszezők közül. Azonban nem így történt, a szerencsés vesztesként főtáblára került Kecmanovic jutott legmesszebb, egészen a negyeddöntőig. 

Nyáron jött az Antalya Open, ahol lejátszhatta élete első döntőjét Lorenzo Sonego ellen, igaz a mérkőzést végül elvesztette. A vereség kifejezetten fájdalmas lehetett, tekintve, hogy meccslabdája is volt, azonban a szerbnek sikerült a pozitívumokat megragadnia abból a hétből.

"Óriási élmény volt az a döntő. Kemény volt, hogy meccslabdáról buktam el, ugyanakkor örülök, hogy sikerült az áttörés, és volt végre egy nagy dobásom ATP-tornán."

Kecmanovic a második legfiatalabb játékos a top 100-ban. Az a Felix Auger-Aliassime fiatalabb csak nála, akit le tudott győzni a Cincinnati Masters első körében. 

"Az adogatása rendkívül sokat fejlődött és az alapütései is rendkívül jók" - mondja Jimmy Arias, a floridai IMG Academy igazgatója, korábbi profi játékos. "Nehéz őt megverni. Jó hosszan és stabilan üti a labdát, kiválóan mozog és kifejezetten jó versenyző is."

kec1.jpg Fotó: Europress/AFP

"Nagyon izgatott vagyok, hihetetlen, ami most zajlik" - mondja Kecmanovic. "Keményen megdolgoztam ezért, mégis, ez egy valóra vált álom a számomra. Nagyon hálás vagyok azért, hogy ez megtörténhet velem."

Cincinnatiben is jól megy neki. Felkvalizta magát a főtáblára, aztán, ahogy föntebb írtuk, az első fordulóban legyőzte Auger-Aliassime-et, majd a második körben megverte Alexander Zverevet is, ráadásul szetthátrányból fordítva. Ez még akkor is nagy dolog, ha a német mostanság nincs élete formájában. 

Az élő ATP-ranglistán jelenleg a 47. helyen áll, ám hamarosan egy újabb komoly teszt következik a számára. Ma este ugyanis Roberto Bautista Aguttal csap majd össze élete második ezres negyeddöntőjéért. 

atptour.com

Hozzászólások