Salakblog - Karrierje egyik legnagyobb kihívása előtt áll Roger Federer
Karrierje egyik legnagyobb kihívása előtt áll Roger Federer
Fotó: Europress/AFP

Karrierje egyik legnagyobb kihívása előtt áll Roger Federer

Németh DánielNémeth Dániel
2019/05/23 16:55
Ezen a héten a selejtezőkkel elrajtolt a 2019-es Roland Garros, vasárnap pedig a főtábla küzdelmei is megkezdődnek. Várhatóan azzal a Roger Federerrel a mezőnyben, aki három év szünet után döntött úgy, hogy visszatér a francia fővárosba. Talán ő sem tudja, mire lehet képes, de egy dolog biztos: senki sem fogja lebecsülni a svájci klasszist.

Federer nagyjából egy hónappal ezelőtt tért vissza salakra, lezárva ezzel 1090 napig tartó, önkéntes száműzetését. Az előző három évben sérülés vagy épp a Wimbledonra való felkészülés érdekében részben vagy teljes egészében pihenéssel, illetve regenerálódással töltötte a salakszezont. 2019 elején azonban bejelentette, hogy visszatér a legkevésbé sikeres borítására, és ennek megfelelően pályára lép a Roland Garroson is, ahol ezt megelőzően 2015-ben járt utoljára.

Pályafutása első főtáblás Grand Slam-mérkőzését épp Párizsban játszotta 1999-ben, és hosszas várakozás után 2009-ben (túlélve a Tommy Haas és a Juan Martin del Potro elleni ötjátszmás thrillereket) sikerült megnyernie is a tornát, ami így több szempontból különleges lehet számára. "Amikor döntést kellett hoznom, azt éreztem, helytelen lenne, ha ismét kihagynám a salakszezont. Utólag megbántam volna, hogy nem játszottam 2019-ben, mert a térdproblémáim már rég magam mögött hagytam" - nyilatkozta a svájci Madridban.

075_lucas-notitle190510_npXyJ.jpgFotó: Europress/AFP 

A 37 éves klasszis eddig öt mérkőzést játszott salakon, amiből négyet megnyert. Madridban Richard Gasquet és Gael Monfils ellen egyaránt remekül játszott, majd a negyeddöntőben is csak nagy csatában maradt alul Dominic Thiemmel szemben. Rómában valamivel több oka volt a csalódottságra, de ott sem a teljesítménye miatt, sokkal inkább azért, mert a legjobb nyolc között kénytelen volt visszalépni lábsérülés miatt a Stefanos Tsitsipas elleni találkozótól. Távolról sem ideális felkészülés egy GS-tornára.

"Teljesen felépültem" - nyilatkozta Federer a sérülésével kapcsolatban. "Elképesztően boldog vagyok, hogy visszatértem a Roland Garrosra. Három éve nem játszottam ezen a tornán. Hatalmas elvárásai lesznek a közönségnek, de próbálok nyugodt maradni, mert az az érzésem, hogy kemény időszak vár rám. Ugyanakkor Madridban és Rómában elég jól ment a játék, ezért elégedett vagyok" - folytatta a svájci, akit edzésen már megcsodálhatott a francia közönség.

Kérdés, mire lehet számítani tőle a francia fővárosban. Nem csak a kihagyás szól Federer esélyei ellen, de az a tény is, hogy eddigi egyetlen sikerét épp tíz évvel ezelőtt aratta, döntőben pedig 2011-ben járt utoljára. Utolsó salakos tornagyőzelmét négy évvel ezelőtt, Isztambulban ünnepelhette és a 2015-ös római döntő óta fináléban sem járt. Ezek alapján karrierje egyik, ha nem a legnagyobb győzelme lenne, amennyiben június 9-én ő emelhetné magasba a győztesnek járó trófeát.

Federer: "Az, hogy évekig nem játszottam salakon, nem tesz engem kevésbé veszélyessé" | Hosszabbítás

Roger Federer visszautasította azt a Dominic Thiem általi felvetést, mely szerint alábecsülnék őt salakon. A svájci azt is hozzátette, hogy nyilvánvalóan hiba volna így tenni. Federernek tegnap két mérkőzéslabdát is hárítania kellett ahhoz, hogy legyőzze Gael Monfilst a Madrid Open nyolcaddöntőjében. Mindezt azok után, hogy az első szett még sima 6:0-lal lett az övé.

Ellenfelei ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy Federer a hosszú kihagyást követően is veszélyes ellenfél lehet. Többek között a Roland Garros egyik trónkövetelője, Dominic Thiem is erről beszélt. Sőt, az osztrák úgy fogalmazott, csak Rafa Nadalt tartja esélyesebbnek a svájcinál, amivel persze bőven lehetne vitatkozni, elég csak Novak Djokovicra gondolni. Federer szerint szó sincs arról, hogy az ellenfelei másképp tekintenének rá, csak azért, mert kihagyott pár évet ezen a borításon.

"A játékostársaim nyilván tudják, hogy az elmúlt években nem szereztem túl nagy meccsrutint salakon, de őszintén szólva ez nem tesz engem kevésbé veszélyessé" - nyilatkozta.

Federer egyébként a top 100 második legidősebb játékosa, így értelemszerűen folyamatosan keringenek a pletykák a visszavonulásával kapcsolatban. Februári bejelentését követően sokan gondolták úgy, hogy azért tért vissza salakra a svájci, hogy elbúcsúzhasson a közönségtől. "Nincs a fejemben egy konkrét időpont. Rengeteg találgatás folyik ebben a kérdésben, de ezek közül egyik sem igaz" - szögezte le Federer. Ez alapján nem úgy tűnik, hogy búcsúzni megy a francia fővárosba.

via ubitennis

Hozzászólások