Salakblog - Kár volna szépíteni: kicsinálták a Hopman-kupát
Kár volna szépíteni: kicsinálták a Hopman-kupát
Fotó: Europress/AFP

Kár volna szépíteni: kicsinálták a Hopman-kupát

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/03/28 18:26
"Ha már be kell fejezni, akkor a létező legjobb búcsú a Hopman-kupától alighanem az lehetett, hogy minden idők valószínűleg két legnagyszerűbb játékosa egymás ellen lépett pályára a Perth Arénában" - mondta Paul McNamee, a verseny alapítója.

Lehetne itt szépelegni, de a lényeg mégiscsak az, hogy

kicsinálták a Hopman-kupát.

Persze, ha a hivatalos sajtóközleményt nézzük a dolog nem is néz ki olyan rosszul. A hír ugyanis úgy szól, hogy Sydney és Brisbane mellé megtalálták a harmadik várost, Perth-t, mely otthona lesz a jövő januárban induló ATP-kupának.

Hip-hip hurrá, zúghatnak a fanfárok, mindenki boldog lehet. 

Craig Tiley, az Ausztrál Teniszszövetség ügyvezető-igazgatója boldogan jelentette be a Perth Arénában, hogy a férfi tenisz számára 2020-tól a januári ATP-kupával indul a szezon. Óriási dzsembori lesz, hisz 24 csapat vesz részt a viadalon, hatos csoportokban, a fönt említett három helyszínen, tíz napon keresztül. Kiosztanak egy rakat pénzt, egészen pontosan 22 millió dollárt, sőt még 750 ranglista pont is ütheti a győztesek markát.

A cikkíró persze ahelyett, hogy fanyalog, akár örülhetne is az új sorozatnak. Igen ám, csakhogy a változtatás eredményeként a Hopman-kupának nem marad hely a versenynaptárban. Annak a Hopman-kupának, melyet nem hivatalos vegyes-csapat világbajnokságként is szokás emlegetni, és amely remek fölkészülést biztosított a játékosoknak az Ausztrál Open előtt.

Mondhatnánk, hogy ezután is fog, hisz ott lesz az új ATP-kupa tíz napon keresztül. Igen, a férfiaknak valóban ott lesz. Azonban ennek a versenynek pont az adta a szépségét, hogy férfiak és nők együtt, egymásért versenyeztek. 1989 óta sok-sok egészen különleges párosítást és számtalan kivételes hangulatú mérkőzést láthattunk ezen a tornán.

Tán vannak, akik emlékeznek, de volt itt bajnok, mások mellett Jugoszlávia Szeles Mónika-Goran Prpic összeállításban, és Németország is az Anke Huber-Boris Becker párossal. Emlékezetes még a 2001-es év, amikor Svájc győzött a Martina Hingis-Roger Federer duóval. Évekkel később a Swiss Miss azt nyilatkozta félig-meddig viccesen, hogy ő segített elindítani az azóta már 20-szoros Grand Slam-bajnok Federer karrierjét. Hogy ő volt az, aki által Roger először megtapasztalta a siker ízét.

Az elmúlt két évben Federer Belinda Bencic partnereként is győzni tudott. Sőt, az idén ott állt egymással szemben Roger és Serena Williams a háló két oldalán. Már az év legelején a teniszre, a Hopman-kupára figyelt a világ, minden korábbi nézettségi rekordot megdöntöttek.

De ez nem számít, mert az egyetlen, ízig-vérig koedukált versenyt legyőzte a pénz, és egy, csak a férfiak számára kiírt torna.

David Haggerty, a Nemzetközi Teniszszövetség elnöke azt nyilatkozta, hogy az a cél, hogy megőrizzék az értékeket, és, hogy tárgyalnak arról, hogy a jövő évtől hol és mikor lehetne megrendezni a versenyt. Ez persze jól hangzik, ám valószínűleg azzal, hogy megpróbálják lélegeztetőgépre tenni a világ egyik legnépszerűbb tornáját, csak a halál kimondásának időpontját késleltetik. Senki sem gondolhatja ugyanis komolyan, hogy innentől bármi ugyanaz marad majd. 

Pedig kevés annál csodálatosabb dolog történhetett az emberrel 2019. január 1-én, mint hogy arra ébredt, Serena Williams és Roger Federer egymás ellen vegyes párosozik újév napján. Nyilván tudtuk, hogy ez egy megismételhetetlen pillanata a tenisznek, de most jól el is döntötték, hogy tényleg ne legyen ilyen többet.

És ez még nem is biztos, hogy a legnagyobb baj. Hisz gondoljuk csak meg, ez egyszersmind azt is jelenti, hogy nem lesz sem Osaka-Tsitsipas, sem Anisimova-Shapovalov, vagy mondjuk Andreescu-Auger-Aliassime összecsapás sem. 

Legalábbis a hagyományos helyszínen és időpontban bizonyosan nem. 

Hozzászólások