Salakblog - Justine Henin teljesítette édesanyjának tett esküjét, és 2003-ban megnyerte a Roland Garrost
Justine Henin teljesítette édesanyjának tett esküjét, és 2003-ban megnyerte a Roland Garrost
Fotó: Europress/AFP

Justine Henin teljesítette édesanyjának tett esküjét, és 2003-ban megnyerte a Roland Garrost

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/05/30 12:28
Egy reménnyel, elszántsággal és munkával teli évtized után Justine Henin álma valóra vált, amikor 2003-ban a magasba emelhette a Roland Garros győztesének járó trófeát. Ráadásul Párizs salakja ezt követően még bőven tartogatott sikereket a számára. 

A 10 éves Justine és édesanyja, Francoise 1992-ben a helyszínen látták minden idők egyik legemlékezetesebb döntőjét Szeles Mónika és Steffi Graf között. A kis teniszpalántát lenyűgözte, ahogy a két nagy bajnok foggal-körömmel harcolt a győzelemért.

A döntőt végül Szeles döntő szett 10:8 arányban megnyerte, amivel megszerezte zsinórban harmadik Garros-győzelmét. Ezután a kis Justine odasúgta az édesanyjának, hogy az a célja, hogy egy nap ő is magasba emelhesse a trófeát a párizsi centerpályán. Ezt az anekdotát az évek során többször is hallhattuk, azonban Henin édesanyja sajnos nem élhette meg lánya nagy győzelmeit, ugyanis 1995-ben elhunyt. 

Justine-t azonban semmi nem tántoríthatta el a céljaitól. A játéka folyamatosan fejlődött és salakon is egyre eredményesebb volt. Olyannyira, hogy 1997-ben megnyerte a juniorok versenyét a Garroson. 

1999-ben életében először vett részt a felnőttek között egy Grand Slam tornán. Fölverekedte magát a főtáblára, és a második fordulóban kis híján kiejtette a második kiemelt Lindsay Davenportot is. Az amerikainak minden rutinjára szüksége volt, hogy valahogy, döntő szett 7:5 arányban legyőzze az akkor nem egész 17 éves Justine-t. 

Ezt követően Henin, az egészen kivételes egykezes fonákjának is köszönhetően hamar a mezőny élvonalában találta magát. 2001-ben már elődöntős volt a Garroson és döntős Wimbledonban, 2002-ben pedig életében elöször a top 5-ben végzett az év végi világranglistán. 

Eljött 2003. A győzelemig vezető úton legendás játékosok állták Henin útját. Hogy mást ne mondjunk, ott volt Serena Williams, aki néhány hónappal korábban az Ausztrál Openen teljesítette az első Serena Slamet. De ott volt a nővére, Venus is, akinek feltett szándéka volt, hogy tovább gyarapítsa már amúgy is tekintélyes major-gyűjteményét. És ott volt honfitársnője, Kim Clijsters is, aki a világranglistán a második helyen állt ekkor, lehagyta tehát Henin-t a belga háziversenyben. 

Justine Henin,Justine Henin, Fotó: Europress/AFP

Első igazán fontos egymás elleni meccsük a 2001-es párizsi elődöntő volt, mely mindkettejük első GS-elődöntője is volt egyben. Henin szett- és brékelőnyben volt, ám hagyta kicsusszanni a meccset a kezei közül, így Clijters volt az, aki lejátszhatta élete első major-döntőjét. 

A fent említett sztárokon kívül Lindsay Davenport, Amelie Mauresmo, a korábbi bajnok Jennifer Capriati és a háromszoros győztes Szeles Mónika is ott volt a mezőnyben, úgyhogy komoly menetelés várt Heninre. Persze a belga lány is letette már a névjegyét a szezonban, hisz két fontos salakos tornát is meg tudott nyerni, Charlestonban, illetve Berlinben. 

Henin úgy jutott el a 2003-as torna elődöntőjéig, hogy menet közben mindössze egy játszmát veszített. Azzal, hogy a negyeddöntőben legyőzte a 8. kiemelt Chanda Rubint, megnyerte magának az elődöntőben azt a Serenát, aki akkor egy 33-meccses győzelmi sorozatnál tartott a GS-tornákon. 

Egy rendkívül intenzív meccset vívtak az elődöntőben. Henin hozta az első játszmát, bukta a másodikat, és brékhátrányban volt a harmadikban. "Abban a pillanatban komoly kétségeim voltak, hogy nyerhetek-e" - mesélte Justine. 

Azonban visszajött a hátrányból és végül 6:2, 4:6, 7:5 arányban legyőzte Williamst, amivel bejutott élete első Garros-döntőjébe. Eljutott a torna azon fázisába, melyet 11 évvel korábban együtt követtek végig az édesanyjával.

A döntőben a háló túloldalán Clijsters várt rá. Ez volt a sportág történetének első tiszta belga döntője, és a tét többek között az volt, hogy ki emel majd első belga nőként major-trófeát a magasba. "Ez egy különleges nap lesz nem csak számunkra, hanem mindenki számára Belgiumban" - mondta Henin a meccs előtt.

Lehet, hogy Justine ideges volt a döntő előtt, a mérkőzésen azonban ebből semmi sem látszott. Az első szettben 6:0 arányban lemosta Clijsterst a pályáról úgy, hogy a mérkőzés elején hárította mind a hat bréklabdát, amivel szembesült. Mindössze 28 perc elteltével Henin máris szettelőnybe került. 

Clijsters mindent megpróbált a folytatásban. Visszajött például brékhátrányból, amivel 4:4-re alakította az állást a második játszmában. Ezt követően azonban Henin ismét brékelt, és így adogathatott a bajnoki címért. Ezt a feladatot sikeresen meg is oldotta, és 67 percnyi játék után 6:0, 6:4 arányban győzött, amivel teljesítette az édesanyjának 1992-ben tett fogadalmát és Roland Garros-bajnok lett. 

Justine Henin, Kim Clijsters,Justine Henin, Kim Clijsters, Fotó: Europress/AFP

A győzelem új szintre emelte őt, és sok gátat fel is szabadított benne. Még ugyanebben a szezonban megszerezte második GS-címét is a US Openen. Az elődöntőben egy pokolian nehéz meccset nyert meg Jennifer Capriati ellen, majd a döntőben ismét legyőzte Clijsterst. 

"Talán más játékosokhoz képest egy kicsit késve értem be, de 21 évesen két Grand Slamet nyerni szerintem nagyszerű dolog" - mondta Henin a US Openen szerzett győzelme után. "Ez komoly önbizalmat ad nekem pályafutásom hátralévő részére."

A Garroson dominálta a következő éveket. 2004-ben ugyan kiesett a második körben, utána azonban még további három alkalommal is győzni tudott a Garroson. 

Összesen hét GS-címmel vonult vissza, és 117 hetet töltött a világranglista élén. 2016-ban iktatták be a tenisz Hírességek Carnokába. És, ami a legfontosabb, édesanyjának tett esküjét nem csak, hogy teljesítette, hanem bőven meg is haladta azt.

wtatennis

Hozzászólások