Salakblog - Jövőre is 32 kiemelt lesz a Grand Slam-tornákon
Jövőre is 32 kiemelt lesz a Grand Slam-tornákon

Jövőre is 32 kiemelt lesz a Grand Slam-tornákon

Németh Dániel ·
2018/09/14 18:05

2019-ben is 32 játékost fognak kiemelni a Grand Slam-tornákon, erről döntött nemrég a Grand Slam-bizottság. Eredetileg úgy tervezték, hogy a következő idényben 16-ra csökkentik a kiemeltek számát, ám a New York-i tárgyalásokat követően elvetették az ötletet.

A jelenlegi rendszert még 2001-ben vezették be, kifejezetten azzal a céllal, hogy a négy legnagyobb torna első fordulóiban csökkentsék a sorsolásból fakadó meglepetések számát. A kiemeltek jelenleg a harmadik fordulóig nem találkozhatnak egymással, a top 16 pedig a nyolcaddöntőig védett a topjátékosokkal szemben. Ezt a szabályt idén felülvizsgálták, végül azonban nem változtattak rajta.

"Ezúttal is számos, a 2019-es Grand Slam-szezonra vonatkozó módosítási javaslatot és kérelmet fontolóra vettünk. A bizottság megvizsgálta a kiemelési rendszer 16 fősre módosítását. Egy évnyi elemzés és visszajelzés után - különös tekintettel a játékosok és a csatornák véleményére - a GS-tornák úgy döntöttek, nincs ok a váltásra" - áll a bizottság közleményében.

Abban az esetben, ha csökkentették volna a kiemeltek számát, a következő idénytől kezdve az első kiemelt elméletben akár már az első fordulóban találkozhatott volna az épp 17. helyen kiemelt játékossal. Az idei US Openen például a világelső Simona Halep a később győztes, 20. helyen kiemelt Naomi Osakát is megkaphatta volna. 

Miért merült fel a változtatás?

A jelenlegi rendszer két csoportnak nem kedvező. Egyrészt azoknak a játékosoknak, akik kívül esnek a kiemelésen, mert az előző kiemelési szisztémához képest jóval nagyobb valószínűség szerint kapnak a tornák korai fázisában egy erős ellenfelet. Így lehet, hogy a világranglistán betöltött helyéhez képest hamarabb búcsúznak a tornától.

Másik oldalon pedig ott vannak azok a szurkolók, akik csak az első hétre tudnak jegyet váltani. Nekik a jelenlegi rendszerben jóval kevesebb izgalom jut, sokkal ritkább az olyan párosítás, ami igazán megmozgatja a nézők fantáziáját. A topjátékosok számára pedig gyakran könnyed bemelegítőmérkőzéssé silányul az első néhány forduló.

Mennyit számít a kiemelés?

Abban is megoszlanak a vélemények, mennyit számít igazából a 32-es kiemelési rendszer. A Tennis Abstract elemzéséből kiderül, hogy 1989 és 2000 között 263-szor estek ki a férfiaknál a kiemeltek az első két kör valamelyikében. Ezek közül csak 51 mérkőzésen okozta top 32-es játékos a meglepetést. Másképp fogalmazva: a meglepetések 80%-a az új rendszerben is előfordult volna.

068_AA_01092018_804244.jpg Fotó: Europress/AFP

A férfiaknál a top 16 teljesítményében nagyjából 10%-os javulást állapítottak meg 2000 óta.

Nőknél a top 16 számára szinte semmilyen változást nem hozott a 2001-es szabályváltoztatás. 1989 és 2000 között a top 16-os kiemeltek 77,6%-a eljutott a harmadik körig, 63,%-uk pedig a negyedik körben is ott volt. 2002 és 2013 között ez a szám 78,2%-ra és 60,1%-ra módosult, azaz valamelyest romlott a legjobb tizenhat teljesítménye.

A 17. és a 32. között számít sokat

Miközben a legszűkebb elit teljesítményében nem figyelhető meg nagy változás, a világranglista 17. és 32. helye között lévő játékosok számára mindkét nemnél nagyon sokat számít a kiemelés. 1989 és 2000 között az esetek 35%-ban jutottak a 17-32-ből játékosok a harmadik fordulóba a férfiaknál, miközben a nem kiemelteknél 17% volt ez a szám.

Manapság a top 16-on kívüli kiemeltek 53%-a jut el a harmadik fordulóig, a nem kiemeltek teljesítménye pedig romlott (12%) az előző rendszerhez képest. A nőknél nagyon hasonló az arány (49-12).

A jelenlegi kiemelési rendszer kritikusai azzal érvelnek, hogy a topjátékosok számára - különösen a nőknél - nem hozott jelentős változást a 2001-es módosítás, ellenben a Grand Slam-tornák első néhány fordulója sokat veszített az izgalmakból, miközben a rendszerből leginkább profitáló top 17 és top 32 közötti játékosok jelentős anyagi előnybe is kerülnek a mezőny többi részéhez képest.

Változtattál volna a kiemelési rendszeren?

Igen.
 
0% (0 szavazat)
Nem.
 
0% (0 szavazat)
Összes szavazat: 0

 

via tennisabstract

via tennismash

Hozzászólások