Salakblog - Jön a harmadik felvonás: Clijstersnek azonban nem lesz könnyű dolga
Jön a harmadik felvonás: Clijstersnek azonban nem lesz könnyű dolga
Fotó: Europress/AFP

Jön a harmadik felvonás: Clijstersnek azonban nem lesz könnyű dolga

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/02/19 16:27
Több mint hét év szünet után, hétfő este lejátszotta visszatérése utáni első mérkőzését a korábbi világelső, Kim Clijsters. A belga teniszező Garbine Muguruza ellen vereséggel mutatkozott be, ugyanakkor helyenként kifejezetten jó játékot mutatott, különösen a második szett sikerült szorosra. Clijsters 2009-ben már bemutatott egy meseszerű visszatérést, képes lesz ismét egy hasonló bravúrra a háromgyermekes anyuka?

Kim Clijsters 2012-ben úgy tűnt, végleg leteszi a teniszütőt, és elbúcsúzik a WTA-Tourtól. Nem csoda, hogy mindenkit váratlanul ért, amikor tavaly szeptemberben bejelentette, hogy 36 évesen újra megpróbálkozik a tenisszel. Clijsters számára már ismerős lehet a visszatérés, hiszen legnagyobb sikereit első visszavonulása után érte el, nagy valószínűséggel ezúttal azonban nehezebb dolga lesz visszakapaszkodnia a sportág elitjébe.

A korábbi világelső 2007-ben folyamatos sérülései miatt mindössze 23 évesen fejezte be pályafutását egy US Open győzelemmel a háta mögött. Két év szünetet tartva, kislánya, Jada születése után, 2009-ben újra csatlakozott a WTA mezőnyéhez. Visszatérése igazi tündérmesévé vált: Pár héttel azután, hogy újra pályára lépett, megnyerte a US Opent, majd egy Australian Open-győzelmet is hozzátett, New Yorkban pedig egy évvel később címet védett. 2012-ben újra, másodszor is bejelentette visszavonulását, akkor már négyszeres Grand Slam-győztesként.

000_Was3391598.jpg Fotó: Europress/AFP

Érdekesség, hogy Clijsters visszatérése után a US Open fináléjában azt a nála hét évvel fiatalabb Caroline Wozniackit győzte le, aki idén Melbourne-ben befejezte pályafutását. A 2009-es US Open idején alighanem elképzelhetetlennek tűnt, hogy Clijsters akkor is játszani fog, amikor a dán már visszavonult.

A belga hét évet hagyott ki második visszavonulása óta, időközben Jada két kistestvért kapott. Családja mellett azonban hiányzott a tenisz a korábbi világelsőnek, így egy belső érzést követve tért vissza a pályáraElmondása szerint ez az érzés halványult, amikor otthonában, gyermekeivel töltötte az időt, mégis újra és újra visszatért, és miután férje is támogatta, ténylegesen elhatározta, hogy újabb esélyt ad a tenisznek.

Sérülés miatt a tervezettnél egy kissé később tért vissza Clijsters. A héten Dubaiban nyitotta meg sportkarrierje harmadik fejezetét, ahol az első körben 6:2, 7:6-os vereséget szenvedett Melbourne döntőse, Garbine Muguruza ellen. A mérkőzés során egyáltalán nem játszott rosszul, a végére egyre jobban belelendült a belga klasszis.

Clijsters a vereség ellenére jó érzésekkel tért vissza a pályára | Hosszabbítás

Kim Clijsters közel nyolc év kihagyás után tért vissza a teniszpályára a dubaji tenisztorna első fordulójában. Bár az idei Ausztrál Openen döntőig menetelő Garbine Muguruza nagy falatnak bizonyult, a második szettben nagy küzdelemre kényszerítette a világranglista 16. helyén álló spanyolt. Clijsters a találkozó után elmondta, pozitív érzésekkel távozott a pályáról.

A közösségi médiában is meglehetősen optimistán írt a Muguruza elleni vereségről:
„Lehet, hogy elveszítettem a mérkőzést, de számomra ez felért egy győzelemmel. Abban a pillanatban, hogy pályára léptem, újra éreztem az energiát, megjött az érzés, amely annyira hiányzott, és nagyon élveztem, hogy újra megtaláltam. Nagyon várom a következő heteket, a csapatommal közösen azért dolgozunk, hogy egyre jobb legyek, és lépésről lépésre megtaláljam a ritmusom.”

Muguruza csodálattal beszélt a belgáról: „Láttam teniszezni, amikor bemutatkoztam a WTA-Touron. Hihetetlen játékos. Izgalmas dolog, hogy én voltam az első ellenfele második visszatérése után. Szerintem nagyon jól játszott, főleg a második szettben. Megvan a tenisze, biztos vagyok benne, hogy egyre jobb lesz, és rengeteg problémát okoz majd nekünk a jövőben.”

043_2476053.jpg Fotó: Europress/AFP

Clijstersnek nem lesz egyszerű dolga, ha vissza akar kapaszkodni a legjobbak közé. A női teniszben ugyanis elindult egyfajta generációváltás, egyre több olyan fiatal játékos van, aki hosszú távon is képes lehet arra, hogy a csúcson maradjon. Elég csak Bartyra, Osakára, a jelenleg sérült Andreescura, vagy a friss Ausztrál Open-győztes Keninre gondolni. Ezek a lányok kőkeményen ütnek, fittek és fejben is képesek felvenni a versenyt bárkivel. Láthatjuk, hogy Serena Williams is erősen megküzd azzal, hogy gyermeke születése után újra Grand Slamet nyerjen. Hatalmas teljesítmény lenne Clijsterstől, ha hét év szünet után lépést tudna tartani fiatalabb riválisaival, ugyanakkor ha valaki, akkor ő képes lehet erre.

Hogy mennyit változott a tenisz Clijsters visszavonulása óta, azt jól jelzi az a 2005-ös videó, amelyben a belga végigvezeti Miamiban az akkor hat éves Sofia Kenint, többek között Andy Roddicknak is bemutatva őt. Clijsters megjegyzi, hogy később nagy teniszező lesz a kislányból, azt azonban valószínűleg ő maga sem gondolta volna, hogy ezzel a lánnyal tizenöt évvel később még a teniszpályán is összesodorhatja az élet.

Hozzászólások