Salakblog - Jön a generációk csatája, ami átírhatja a sporttörténelmet
Jön a generációk csatája, ami átírhatja a sporttörténelmet
Fotó: Europress/AFP

Jön a generációk csatája, ami átírhatja a sporttörténelmet

Németh DánielNémeth Dániel
2019/09/07 15:08
Összenyomja-e negyedik alkalommal is minden idők legjobb női teniszezőjét a történelmi siker lehetőséget? Esetleg épp a vagány tini lesz az, aki túlizgulja pályafutása első Grand Slam-döntőjét? Serena Williams és Bianca Andreescu szombati döntője előtt talán ezek a legfontosabb kérdések. Előzetesünk a New York Times nyomán.

Serena Williams 17 éves volt, amikor 1999-ben megszerezte első Grand Slam-trófeáját a US Openen. Kereken húsz évvel később, immáron 23 major-győzelemmel a zsebében, ugyanabban a stadionban lép pályára, az ellenfele pedig épp egy tinédzser lesz: a 19 éves Bianca Andreescu, aki először került a győzelem kapujába egy Grand Slam-tornán. Ez már önmagában elég erős történet, ráadásul a 15. helyen kiemelt Andreescunak a nyilvánvaló tapasztalatlansága ellenére megvan a fegyvere, hogy emlékezetessé tegye a döntőt.

"Nagyszerű teniszező" - mondta róla Williams. "Szereti variálni a játékot, sosem tudhatod, milyen megoldást választ. Jól adogat, jól mozog, iszonyú erő van benne. Nagyon izgalmas nézni a játékát, ami nagyszerű a női tenisz számára."

A Toronto külvárosában felnövő Andreescunak a belga Kim Clijsters volt a példaképe, akinek a sokoldalú és atletikus tenisze sokban hasonlít a sajátjára. Később Simona Halepre is felfigyelt. Nem titok, hogy Andreescu erős román kötődéssel rendelkezik: a szülei Romániából vándoroltak ki Kanadába. És persze követte Serena Williamset is, akit egy kétezres években született teniszező elég nehezen tudott volna megkerülni. Nem véletlen, hogy az amerikai klasszis régóta ott motoszkál a tehetséges teniszező gondolatai között.

000_Was2579418.jpg Fotó: Europress/AFP

Andreescu félelmetes, 7-0-s mérleggel rendelkezik a top 10-es ellenfelekkel szemben. Tehetsége mellett ezt mentális erejének köszönheti, amely részben a vizualizációs technikákból fakad. A kanadai teniszező 13 éves kora óta alkalmazza ezt a módszert, és amikor először elképzelte, hogy US Open-döntőt fog játszani, két játékos jutott az eszébe: Halep és Williams. Miután 15 évesen megnyerte a rangos Orange Bowl junior címét, felírta magának papírra azt az összeget, amit abban az évben a US Open bajnoka hazavihetett.

Még mindig megvan neki az a cetli. "Azóta folyamatosan ezt képzelem magam elé. Óriási lenne, amennyiben szombaton megtörténne" - mondta.

A teniszt előszeretettel írják le a generációk küzdelmeként. Bár csak öt év van közöttük, egykoron Roger Federer és Rafael Nadal vetélkedésére is a régi és az új csatájaként tekintettek. Ebben az évben azonban a US Open női döntője valódi generációs küzdelmet hozott. Williams ebben a hónapban már 38 éves lesz, Andreescu pedig idén júniusban lett 19: 1999-ben, Williams első US Open-győzelmekor még meg sem született. Ez már igazi generációs szakadék, az open-éra történetének legnagyobbja, ha csak a Grand Slam-döntőket tekintjük.

Az előző rekord az 1991-es US Open döntőjéből származott: Martina Navratilova és Szeles Mónika között 17 év és 45 nap volt a különbség. Tavaly pedig - szintén a US Openen - Williams a nálánál 16 évvel fiatalabb Naomi Osakával találkozott. Érdekesség, hogy mindkét esetben a fiatalabb játékos hagyta el győztesen a pályát. Williams egyéb korrekordot is megdöntött: ő lett az open-éra történetének legidősebb női döntőse. Utolsó hat Grand Slam-tornájából négyszer döntőig jutott, igaz, az eddig lejátszott hármat el is veszítette.

000_APW2002052948289.jpg Fotó: Europress/AFP

Mindegyik döntőben az volt a tét, beéri-e az örökrangsorban a 24 Grand Slam-győzelmet számláló Margaret Courtot. A szombati döntő azonban nem csak a történelmi esély miatt lesz érdekes. "Egy bajnok mentalitásával rendelkezik" - állapította meg a kanadairól Navratilova. "Máris megmutatta, hogy képes kezelni a nyomást. Serena Williamsszel találkozik, akinek nagyobb játéka van. Azonban Biancának ott a szíve, márpedig ő egy született versenyző. Szerintem intenzitásban felveszi a versenyt Serenával, hogy játékban is így lesz-e, azt nem tudom."

Andreescu mellett több fiatal is szép sikereket ért el ebben az évben. Marketa Vondrousova 19 évesen Roland Garros-döntőbe jutott. Azon a tornán a 17 éves Amanda Anisimova szoros mérkőzésen kapott ki a torna elődöntőjében a későbbi bajnok Ashleigh Bartytól. Osaka, a jelenlegi világelső, 21 éves korára már kétszeres Grand Slam-győztesnek vallhatja magát. "Folyamatosan változik a mezőny" - tette hozzá a szintén csak 22 esztendős Belinda Bencic, aki elődöntőig menetelt az idei US Openen.

Fényes jövő előtt állhat a női tenisz. Andreescu azonban még köztük is külön kategóriát képvisel, akár a kezében lévő lehetőségeket, akár a fejlődésének ütemét tekintve. Ez még mindig csak a negyedik Grand Slam-tornája. Egy évvel ezelőtt a US Open-selejtező első fordulójában kikapott a tehetséges szerb teniszezőtől, Olga Danilovictól. "Akkoriban épp nem voltak túl jó passzban" - mondta Andreescu. "Voltak magánéleti problémáim, hátráltatott sérülés és fejben sem voltam rendben."

2018 tavasza óta Sylvain Bruneau segíti a munkáját, az együttműködésüknek pedig gyorsan meglett a gyümölcse. 2019-et bombaformában kezdte a kanadai tehetség, olyannyira, hogy márciusban megnyerte az Indian Wells-i tornát. Egy vállsérülés kissé megtörte a lendületét, visszatérése után azonban ott folytatta, ahol abbahagyta: bajnok lett a kanadai Rogers Cupon, ahol 1969 óta nem nyert hazai versenyző. A döntőben Serena Williams volt az ellenfele, aki hátproblémák miatt négy játék után kénytelen volt feladni a találkozót.

063_1161065619.jpg Fotó: Europress/AFP 

A köztük lévő korkülönbség ellenére oda mert menni Williamshez, hogy pár kedves szóval vigasztalja. "Egész karriered során figyeltelek. Egy kibaszott bestia vagy a pályán" - jelentette ki. Kendőzetlenül őszinte, spontán és megindító pillanat volt, amellyel megnevettette a könnyeivel küszködő amerikait. Most ismét egymással játszanak, a tét pedig egy lényegesen fontosabb trófea. Williams ráadásul a jelek szerint még magasabb szintre kapcsolt, az egész tornán egyetlen szettet veszített. Edzője szerint az elmúlt két évben egyetlen versenyen sem mozgott így.

"Tudja, hogy készen áll" - nyilatkozta Patrick Mouratoglou.

Williams szempontjából a találkozó a mágikus 24-es szellemében, ha úgy tetszik árnyékában zajlik majd. Ez a végső cél, Court egykoron megdönthetetlennek vélt, ikonikus rekordja. Amely még egy ekkora bajnok teljesítményére is rányomta a bélyegét: azóta, hogy esélye nyílt megszerezni a 24. győzelmét, 0-3-ra áll a Grand Slam-döntőkben. A vállaira nehezedő nyomás a tavalyi döntőben igen látványosan mutatkozott meg, amikor az amerikait többször figyelmeztette Carlos Ramos, a mérkőzést vezető bíró.

Az egyiket Mouratoglou azóta is sokat vitatott gesztusáért kapta, amit Ramos coachingként értelmezett. Az edző elismerte, hogy így volt, ám védelmébe vette tanítványát. "Én mondom, még csak töredékét sem tudjátok annak, mekkora nyomást érzett magán Serena a tavalyi döntőben. El sem tudjátok képzelni, márpedig ez mindenképp nehezíti, hogy megőrizd a hidegvéred egy ilyen extrém szituációban. Ahol ő azt érezte, igazságtalan támadás érte a becsületét" - magyarázta Mouratoglou, aki korábban elmondta, szükség esetén ugyanúgy coachigolni fog.

Serena Williams edzője a coachingról: "Újra megtenném. Csak azt tettem, amit mindenki más" | Hosszabbítás

Patrick Mouratoglou a minap kiállt azon cselekedete mellett, mely incidensek sorozatát indította el a tavalyi US Open női döntőjében. Serena Williams edzője elmondta, hasonló körülmények között újra megszegné a coaching-szabályt. "Holnap is megtenném ugyanezt" - mondta a mester egy vasárnapi sajtótájékoztatón. "Komolyan. Száz százalék. És, ha újra megbüntetnének, az ismét csak helytelen és igazságtalan volna."

Még egy év távlatából is nehéz igazságot tenni, hiszen a szabály változatlanul homályos, az alkalmazását illetően pedig számos következetlenség van. Az viszont biztos, hogy Williams egy év után ismét a 24. győzelemért száll harcba az Arthur Ashe stadionban, az ellenfele pedig újabb fantasztikus tehetség, aki Indian Wellsben gyűjtötte be az első tour-szintű trófeáját. Ismerős helyzet?

via New York Times

Hozzászólások