Salakblog - Jön a Federer-Kyrgios, melyen az ausztrált aligha kell majd a székbírónak pátyolgatnia
Jön a Federer-Kyrgios, melyen az ausztrált aligha kell majd a székbírónak pátyolgatnia
Fotó: Europress/AFP

Jön a Federer-Kyrgios, melyen az ausztrált aligha kell majd a székbírónak pátyolgatnia

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/09/01 12:15

Nem volt akármi a US Open pénteki játéknapja- Egészen brutális meccseknek lehettünk tanúi, meg láthattunk olyat is, mely tenisztörténelmi szempontból volt rettentő fontos. Ma a másik ágon a sor, és elnézve a párosításokat, jó eséllyel ők sem fognak csalódást okozni. Íme egy kis kedvcsináló két olyan összecsapáshoz, melyektől mi föltétlenül sokat várunk.

Kyrgiost ma este aligha kell játékra ösztökélnie a székbírónak

Kevés dologban lehetünk biztosak a Roger Federer-Nick Kyrgios mérkőzés kapcsán, abban azonban mindenképp, hogy nem azt az ausztrált fogjuk látni a pályán, akit a Herbert elleni meccs első másfél szettjében. Ellenkezőleg. Kyrgios motivált lesz, győzni akar, hinni is fog abban, hogy ez sikerülhet neki és mindent meg is fog tenni ezért. 

Az a fajta kétarcúság, amit tőle tapasztalhatunk, általában jóval kevésbé függ attól, milyen lábbal kelt fel aznap, semmint attól, hogy ki ellen, melyik tornán, mekkora közönség előtt kell majd játszania. Márpedig ugye Federer ellen lép pályára, a US Open harmadik körében, ráadásul a világ legnagyobb teniszstadionjában, az Arthur Ashe-en. 

Ez az együttállás pedig nem jelenthet mást, minthogy összeszedett lesz, játéka legjavát nyújtja majd, amiből pedig az következik, hogy ellenfele minden tudására szükség lesz a mai meccsen.

Eddig háromszor találkoztak egymással. A mérleg 2-1 a svájci javára úgy, hogy az első derbit még az ausztrál nyerte. Lejátszottak 9 szettet, melyek közül 8 tie-breakben dőlt el, négyet nyert az egyik, négyet a másik. Ami újdonság, hogy Grand Slam-tornán még sosem mérkőztek egymással. Az, hogy most a US Openen, a világ legnagyobb stadionjában feszülnek egymásnak, akár előny is lehetne a rutinosabb, sokat látott Federer számára.

Ne feledjük azonban, minél nagyobb a tét, minél nagyobb a tömeg, akik előtt színt kell vallani, Kyrgios annál inkább le akarja teríteni a vadat. A vadat, mely talán a legnagyobb és legnemesebb mind közül.


"Sokat várok magamtól. Nem úgy fogok kimenni a pályára, hogy már önmagában attól boldog leszek, hogy egyáltalán ott lehetek. Igenis hiszek benne, hogy nyerhetek" - mondta Kyrgios.

fedkyrgi2.jpg Fotó: Europress/AFP

Sabalenka komoly kihívás elé állítja majd Kvitovát

Nem akarnánk túllelkesedni a dolgot, már, ha lehet ilyet, de nem tudjuk nem úgy kezdni a róluk szóló beharangozót, mint, hogy a mérkőzés esélyese talán inkább Aryna Sabalenka, mint Petra Kvitova. Akkor is, ha ez most itt egy Grand Slam-torna, és akkor is, ha a fehérorosz lány egy kétszeres wimbledoni bajnokkal áll majd szemben. 

Sabalenka ugyanis nagyon komoly formában teniszezik az amerikai kemény pályás szezonban. Az még nem is akkora dolog, hogy Montrealban legyőzte a ranglista-második, mostanság azonban gyengélkedő Caroline Wozniackit. Utána azonban megverte Caroline Carciát, Karolina Pliskovát és Madison Keyst is a cincinnati elődöntőig vezető úton. Ott még kikapott Simona Haleptől, a rákövetkező héten azonban New Havenben átgázolt a mezőnyön, mindössze egy szettet veszítve.

Két hasonló stílus feszül majd egymásnak a mai napon. Mindketten hatalmas szervával és rendkívül erőteljes alapütésekkel rendelkeznek, és szeretik gyorsan dűlőre vinni a dolgokat. Aligha számíthatunk puhatolózásra, tilitolira és hosszú labdamenetekre. Sokkal inkább szőnyegbombázásra. 

sabalenka.jpg Fotó: Europress/AFP

Eddig egyszer meccseltek egymással, idén Miamiban, akkor döntő szett 6:3-ra Kvitova győzött. Ez azonban még Sabalenka nagy amerikai sorozata előtt volt. A fehérorosz lány legutóbbi tíz meccséből kilencet megnyert, és egy hét mérkőzéses győzelmi szériában van, míg Kvitova a legutóbbi tíz mérkőzéséből hármat is elveszített.

Ha Sabalenka nem lesz elfogódott attól, hogy este már egy nagy stadionban, a Louis Armstrongon léphet pályára, akkor egy kifejezetten látványos és szoros meccset vívhat Kvitovával, és akár meg is verheti őt.

Főleg, ha figyelembe vesszük Wozniacki azon megjegyzését, mely szerint az új Armstrong lehet a US Openen a bajnokok temetője. Ugyanis ő is, és Halep is ebben a stadionban esett ki a második, illetve az első fordulóban.

kvitova.jpg Fotó: Europress/AFP

"Óriási formában van, hihetetlen nyár van mögötte" - mondta Kvitova. "Összességében eléggé hasonló a játékunk, éppen ezért megpróbálom megelőzni őt, hogy én legyek az, aki nyomást helyez rá, nem pedig fordítva."
Hozzászólások