Salakblog - John Millman szerint itt az ideje, hogy az ATP színt valljon, mi a fontos számára
John Millman szerint itt az ideje, hogy az ATP színt valljon, mi a fontos számára
Fotó: Europress/AFP

John Millman szerint itt az ideje, hogy az ATP színt valljon, mi a fontos számára

Nánási AntalNánási Antal
2020/05/22 18:15
A nemzetközi tenisz két élszervezete, az ATP és a WTA a napokban jelentette be, hogy további két héttel megtoldja a korábban érvényben lévő, versenyek felfüggesztésére vonatkozó határidejét, minek hatására biztossá vált, hogy legalább augusztusig várnunk kell a nemzetközi teniszélet újraindulására. A játékosok részéről az ausztrál John Millman kommentálta a bejelentést, mely során markáns véleményét sem rejtette véka alá.

A Davis-kupa selejtezők március elejei mérkőzései óta lassan már a harmadik teniszmentes hónapot is magunk mögött tudhatjuk, a visszatérés lehetséges dátuma pedig egyre csak tolódik. Wimbledon törlése után, különösen pedig a legutóbbi bejelentés hatására, az eleve módosított dátumú Roland Garros, valamint a US Open megrendezése is nagyon komoly veszélyben van, a köztes kisebb-nagyobb tornák számára pedig ez az év teljesen kiesett. A szurkolók érthetően alig várják már, hogy újra tenisztornákat rendezzenek világszerte, lehetőleg nézők előtt, valamint a játékosok is igényelnék, hogy végezhessék a munkájukat ─ utóbbiak nevében fejtette ki a napokban véleményét az ATP Touron pályafutása során két döntőt játszó John Millmann.

millman_dc.jpgFotó: Europress/AFP

„Azt gondolom, hogy augusztusban még túl korai lenne visszatérni a normál kerékvágásba. Egyelőre erre még gondolni is hiábavaló. Indian Wellst azért törölték, mert volt a környéken egy-két igazolt fertőzött ehhez képest ellentmondásosnak érezném, hogy úgy kellene ismét beindítanunk a nemzetközi teniszéletet, hogy körülöttünk jónéhány igazolt fertőzés van.”

A budapesti ATP-torna 2018-as döntőse, aki egy végletekig kiélezett mérkőzésen szenvedett vereséget Roger Federertől az idei Ausztrál Open harmadik fordulójában, hozzátette: 

„Most aztán kiderül, hogy mi a fontosabb: a pénz, vagy az egészség védelme?”

millman-bp.jpgFotó: Europress/AFP

A világranglistán pillanatnyilag negyvenharmadik helyen rangsorolt ausztrál ugyanakkor tudja, hogy az alacsonyabban rangsorolt, főleg TOP 200-on kívüli játékosok számára kis túlzással létszükséglet a Tour, s vele együtt a versenyek újbóli beindítása, mivel így végre némi bevételhez juthatnak. Mint ismert, számos álláspont látott már napvilágot az elmúlt hetekben az ebbe a körbe tartozó játékosok lehetséges támogatásával kapcsolatban, melyeknek skálája igen széles: ott van egyrészt a Roger Federer és Novak Djokovic fémjelezte támogatási rendszer, mellyel szemben a topjátékosok közül Dominic Thiem helyezkedik markánsan eltérő álláspontra. A minap pedig Matteo Berrettini révén megjelent egy harmadik vélemény, mely a szövetségek (ITF, ATP, WTA) feladatának tekinti a megszoruló játékosok támogatását. 

Millman szerint ezek a játékosok akár egészségügyi kockázatot is vállalnának az újraindítással, hiszen azzal, hogy a versenyeken begyűjthető pénzdíjak képezik az egyetlen bevételi forrásukat, tulajdonképpen meg van kötve a kezük. Más kérdés, hogy az ATP Tour mezőnyében azért arra is akad példa, hogy egy játékos nem ül ölbe tett kézzel a karantén alatt, hanem megpróbálja legalább részben pótolni a kiesett bevételét.

millman_fed.jpgFotó: Europress/AFP

John Millman szerint akkor lenne időszerű a Tour-ra való visszatérésről beszélni, ha már valóban biztonságos a környezet, ez pedig véleménye szerint egyhamar még nem fog bekövetkezni: „A mi sportágunkban kulcsfontosságú az utazás a játékosoknak olyan országokból kell érkezniük, ahol már nincs fertőzés, és olyan országokba kell utazniuk, amelyekről ugyanez elmondható. Hogy ezt elérjük, még biztosan sok időnek kell eltelnie.”

Amennyiben augusztusban valóban újraindul a nemzetközi tenisz, az első torna az augusztus másodikán rajtoló washingtoni ATP 500-as torna lehet. A férfiversenyeket szervező ATP első embere, Andrea Gaudenzi a minap közölte, hogy szervezet 6-8 hetes idősávokban gondolkodik a halasztások vagy az újraindítás vonatkozásában, az augusztusi menetrenddel kapcsolatos álláspontot tehát várhatóan június elején közlik. 

via Sky Sports

Hozzászólások