Salakblog - John McEnroe: Federer olyan, mint Superman, fogalmam sincs, hogy csinálja
John McEnroe: Federer olyan, mint Superman, fogalmam sincs, hogy csinálja
Fotó: Europress/AFP

John McEnroe: Federer olyan, mint Superman, fogalmam sincs, hogy csinálja

Németh DánielNémeth Dániel
2019/08/23 18:18
John McEnroe szerint Roger Federer túltette magát a wimbledoni vereségén, és szokás szerint a torna fő esélyesei közé tartozik Rafael Nadal és Novak Djokovic mellett. Az Eurosport szakértője a hétfőn kezdődő US Open előtt arról is beszélt, kik jelenthetnek veszélyt a nagy hármasra, mi lehet a látványosan szenvedő Sascha Zverev problémája és kitért a csípőműtét után visszatérő Andy Murray helyzetére is.

Mindenki tisztában van Roger Federer eredményeivel, azonban 38 felett senki sem tudott Grand Slamet nyerni az Open-érában. Wimbledon volt az utolsó esélye a győzelemre?

Már öt-hat évvel ezelőtt gondoltam ilyesmire, szóval erre nem tudom a választ. Amikor 2012-ben megnyerte Wimbledont, már akkor sem tudtuk biztosan, van-e még benne győzelem. Utána több mint három évig nem nyert, ami erősítette ezt az érzést, különösen azt követően, hogy Milos Raonic edzőjeként végignéztem, ahogy a 2016-ban elveszített wimbledoni elődöntő után lebicegett a pályáról. Nem írhatjuk le. Olyan, mintha ő lenne Superman vagy mi, fogalmam sincs, hogy csinálja még mindig.

Pályafutásod talán legkeményebb veresége az 1984-es Roland Garros-döntő volt. Mennyiben hasonlítható az a találkozó Federer elveszített wimbledoni döntőjéhez képest? És te hogyan dolgoztad fel?

Le kell szögeznünk, hogy neki már volt Wimbledonban nyolc győzelme, így sokkal könnyebben maga mögött tudta hagyni. Nekem teljesen nyilvánvaló, hogy az volt a legjobb esélyem a győzelemre. Azt gondolom, önmagában, hogy részese lehetett minden idők egyik legnagyszerűbb mérkőzésének, főként a vége miatt, büszkeséggel töltheti el. Akár 6:2-re vagy 6:3-ra is kikaphatott volna a döntő szettben, de aztán valahogy visszaküzdötte magát. Természetesen, ha te vagy Roger Federer és 8:7, 40-15-nél szerválsz, azt várod, hogy megnyered a meccset, azonban épp ez teszi annyira különlegessé Novakot és így lett ebből a meccsből klasszikus. Személy szerint örülök, hogy tie-break döntött az ötödikben, ez tette még monumentálisabbá és igazán történelmi jelentőségűvé. Biztos vagyok benne, hogy csalódott volt, azonban számomra ez egy olyan mérkőzés volt, amikor pozitívabb módon lehet csalódott az ember.

053_190715FEDER_(6).jpgFotó: Europress/AFP

Ha fogadnod kellene, ki múlja felül Roger 20 Grand Slam-győzelmét, kire tennél, Novakra vagy Rafára? És miért?

Inkább Novakra, mert egy kicsivel fiatalabb, egyúttal több borításon versenyképes, mint Rafa. Az a kérdés, mennyire tart ki a testük, ami Rafa esetében rizikósabb, aki kemény pályán sokszor azért küzd, hogy egyáltalán egészséges maradjon. Ott van még a motiváció és az éhség is, és amikor az a kérdés, ki lesz minden idők legjobbja, feltehetően tovább fogják hajtani egymást a következő években, és ha így lesz, nyerni is fognak még párat. Ha választanom kellene közülük, azt mondanám, Novak kicsivel Rafa előtt jár, mert valószínűbb, hogy egészséges marad.

Úgy tűnik, valami nincs rendben Sascha Zverevnél, Cincinattiben például volt olyan mérkőzése, amin 20 kettős hibát ütött. Ez csak az önbizalmán múlik?

Az nyilvánvaló, hogy mentális kérdésről beszélünk, abban már nem vagyok biztos, hogy ez önbizalomhiány vagy a zaklatottság miatt van. Nincs meg a szükséges fókusz, a koncentráció, és ez azt is megakadályozza, hogy alkalmazkodjon, kipróbáljon új dolgokat. Úgy látom, jelenleg valamiért nem gondolkozik tisztán. Részleteket nem tudok, csak amit a sajtóban olvasok.

Lehet, hogy túl korai volt az ATP-világbajnokságon szerzett győzelem?

Én azt gondolom, jó irányba tartott, feljött a világranglista 3. helyére, szóval ez teljesen időszerű volt. Elképzelhető, hogy túl nagy nyomást helyezett magára Ausztráliában, mert azt érezte, hogy itt lehet az alkalom, azonban ez nem mindig úgy alakul, ahogyan elképzeltük. Egy dolog kettő nyert szettre menő meccset nyerni, és más háromra menőket. Azt látom, hogy elkötelezett, fizikálisan felépítette magát a hosszú meccsekre, bár a tavalyi Roland Garroson, amikor három ötszettest játszott, mindent kiadott. Az már a körülötte lévő emberek feladata, hogy azonosítsák a problémát. Gyanítom, hogy keresik a válaszokat, azonban ha mentálisan nem vagy rendben, teljesen mindegy, mit csinálsz. Amennyiben rendezni tudja a pályán kívüli dolgait, legyen bármiről is szó, ez kell, hogy legyen az első lépés.

000_1AY20C.jpgFotó: Europress/AFP

Novak, Rafa és Roger mellett kiket tartsz esélyesnek a győzelemre?

Ha figyelmen kívül hagyjuk ezt a hármast, akkor is meg kell várni, hogyan alakulnak majd a táblák. Dominic Thiem szépen lépegetett előre, aztán jött egy betegség, a Roland Garros óta pedig hullámzó a játéka. Stan Wawrinkának kiváló eredményei vannak, nyert például három Grand Slamet, így ő egyfajta sötét ló lehet. Karen Khachanov szerintem jó irányba tart, azonban Daniil Medvedevet mondanám. Nagyon érdekes nézni a játékát taktikai szempontból, nehéz ellene teniszezni és ezt egyre többen tudják. Ha spórolni tud az erejével az elején, meg tudja nyerni a kötelezőnek gondolt meccseit és sokáig menetel, talán ő lehet a legesélyesebb.

Valóban látod benne a győzelem lehetőségét?

Nehéz bárkiben is látni a győzelem lehetőségét a három topjátékoson kívül, azonban, ha abból indulunk ki, hogy most nem ők nyernek, Medvedev lenne a listám első helyén, mert mentálisan rendben van és megtalálta a teniszét. Egyre hatékonyabban játszik, ezt mentálisan és taktikailag is látom rajta, emellett elég szokatlan dolgokat csinál a pályán. Beleáll a küzdelembe, nagyon kevés pontot ad az ellenfeleinek, ezzel szinte nyomás alá helyezve őket, majd hirtelen csinál valami teljesen váratlant. Azt hiszem, ezzel hozza igazán kellemetlen helyzetbe az ellenfeleit. Normál esetben Stefanos Tsitsipast magasabbra tenném, azonban mostanság elveszített pár szoros mérkőzést, nem igazán találta meg az A-játékát. A nagyobb srácokról, így Kevin Andersonról, John Isnerről és Milos Raonicról nem igazán tudom most, hol tartanak, mennyire szólhatnak bele a küzdelembe. Egyébként sok teniszező van, aki képes lehet beleszólni, azonban a végső győzelem az más kérdés.

063_1025026798.jpgFotó: Europress/AFP

Ha már említetted Stefanos Tsitsipast, tőle mit vársz?

Úgy gondolom, szüksége lesz pár győzelemre, emellett taktikailag fejlődnie kell. Ha történik vele néhány jó dolog, mellé áll a szerencse, miután kikapott néhány nagyon szoros találkozón, elég gyorsan átfordulhatnak körülötte a dolgok és lehet egy nagy menetelése. Elég variáció van a játékában, jelenleg inkább azon gondolkozom, mi a helyzet az önbizalmával. Mert az, hogy három-négy szoros mérkőzést elveszített, meglehetősen bosszantó lehet számára. Ilyenkor tovább kell küzdeni és bízni abban, hogy jönnek a jó eredmények. Ez lesz a legfontosabb, ami részben a sorsolástól függ, mennyire kap nehéz ellenfeleket, mert ha egyszer túlél pár fordulót, meg fog nyugodni és jobban játszik majd. 

Még egy utolsó kérdés a férfiakról. Andy Murray úgy döntött, kihagyja a US Opent. Szerinted visszatérhet még a top 10-be?

Amennyiben elég közel áll majd a mozgása ahhoz, ami korábban jellemző volt rá, úgy hiszem, visszatérhet. Most azon is múlik, el tudja-e fogadni azt a helyzetet, hogy a mozgása esetleg már nem elég jó, hogy top 10-es játékos legyen, azért mert mondjuk egy fél lépést elveszített. Én ezt megtettem, úgy éreztem, képes vagyok rá, és inkább az élmezőny második feléhez tartoztam, de ez nem könnyű feladat. És nem is kell igazából elfogadnia pénzügyi szempontból, rengeteg mindent elért, ott lesz a hírességek csarnokában. Gyanítom, hogy ha fájdalmai lennének, nem erőltetné. És ha ez a helyzet, ha csak azzal a fájdalommal kell együtt élnie, amivel mindenki másnak a pályán, akkor egyértelműen visszatérhet.

063_1167583173.jpgFotó: Europress/AFP 

Hozzászólások