Jim Courier: Sokkal kevesebbért is lenyomtam volna ezt a teniszkarriert

shadow

Jim Courier korábbi világelső, négyszeres Grand Slam-győztes. Már 22 éves korában elmondhatta magáról, hogy finálét játszott mind a négy nagy tornán. Ennyire fiatalon ez a bravúr más férfi teniszezőnek még nem sikerült. A 48 éves amerikait a Sydney Morning Herald munkatársa kérdezte életről, halálról, pénzről és fizikumról.


Halál

A profi pályafutásodat 2000-ben fejezted be. Korábban, 1992-1993-ban 58 héten át vezetted a világranglistát. Amikor az ember visszavonul, az olyan, mintha meg is halna egy kicsit?

Sok riválisomnak ilyen volt, de számomra egyáltalán nem. Nekem egy új kezdetet jelentett. Volt egy csomó dolog, amit imádtam, például a síelés meg a kosárlabda, melyek azonban nem ajánlottak egy profi teniszező számára. A visszavonulás után azonban végre újra űzhettem ezeket. Meg a kedvenc bandáim koncertjeire is eljárhattam. 

Sok mindent föláldoztál...

Igen, de boldogan tettem. Mert tudtam, hogy rengeteg lehetőség áll még előttem. Talán én azért nem sirattam annyira a karrierem, mert rengeteg minden érdekelt a teniszen kívül is. A legtöbb játékos nem szereti az utazást, ami ezzel a sporttal együtt jár, és alig várja, hogy otthon legyen. Engem azonban a kíváncsiság új utakra vitt, és még nagyobb boldogságot hozott el nekem. 

Az élsportolókat gyakran szinte már-már halhatatlannak gondoljuk. Mikor érezted legutóbb halandónak magad?

Most, amikor ment a fotózás az interjú előtt. Általában a barátaim vagy a gyerekeim körében készülnek fényképek rólam. Ez egy szokatlan környezet volt, ahol amatőr voltam a sok profi között. Fura volt. Ez mindig az.  

És mi van az egészséggel kapcsolatos dolgokkal?

Eddig szerencsés voltam. A vakbelemet kivették, és annyi. 

courier3.jpg Fotó: Europress/AFP

Gondolkodtál már azon, milyen a halál ideális formája?

Sokak szerint az, ha elüt mondjuk egy busz. 

Hát ez nem hangzik túl jól.

Nyilván valami fájdalommentes dolog. Szeretnék sokáig friss maradni mind fizikálisan, mind mentálisan. És sok időt tölteni majd az unokáimmal, ha lesznek.

Van olyan, aki nem lehet majd ott a temetéseden? Van olyan, akit eltiltottál tőle?

Nincs. Mindenkit szívesen látok majd. Elég jó vagyok abban, hogy ellenségeket szerezzek magamnak. 

Pénz

Gazdagnak tartod magad?

Persze. A családom egészséges. Jó sok ember szeret, és én is kedvelek egy csomó mindenkit. És ráadásul éveken keresztül túlfizettek.

Túlfizettek? Ezt hogy érted? A legtöbb élsportoló azt mondja, hogy nagyon keményen megdolgozik a pénzéért, és, hogy a munkája arányban áll a fizetségével.

Hát, én pedig sokkal kevesebbért is lenyomtam volna ezt a teniszkarriert.

A teniszből 14 millió dollárt kerestél. Hogyan tudtál ennyi pénzt felelősséggel kezelni?

A családom pénzügyi szempontból meglehetősen konzervatív, ami belém is belém ivódott. Úgyhogy már egész fiatal koromtól kezdve körülvettem magam pénzügyi szakemberekkel. Én ugyanis nem vagyok az, én a teniszhez értettem.

courier2.jpg Fotó: Europress/AFP

Tudtad, hogy fogsz majd pénzt keresni a karriered befejezése után? 

29 voltam, amikor abbahagytam a teniszt. Ezzel egyidőben azonban jó néhány új lehetőség is adódott a számomra. Kommentátor vagyok már 18 éve, játszottam a Champions Touron Európában, aztán társalapítója voltam a torna amerikai verziójának, voltam Davis-kupa-kapitány, és edzősködéssel is foglalkoztam. 

Mi volt a legutóbbi nagy beruházásod?

Egy új fürdőszoba. Tudom, uncsi.


Fizikum

Amikor világelső voltál, mennyire voltak intenzívek az edzéseid?

Brutálisak voltak.

Hogy nézett ki egy extrém edzésheted?

A holtszezonban általában a hét öt napján négy órát teniszeztem, a hatodik napon pedig két órát. Hétfőn, szerdán és pénteken voltak egésztestes súlyzós edzések. Futás is volt ezeken a napokon. 800, 1600 és 400 méteres résztávok voltak az állóképesség fejlesztésére.

Ez valódi kínzás volt, nem igaz?

Nem, mert volt egy célom. Oké, közben nem volt valami nagy móka, de, amikor kész voltam, az elégedettséggel töltött el. 

courier1.jpg Fotó: Europress/AFP

Szoktál olyan régi képeket nézegetni, amikor a legjobb formádban voltál, és gondolsz arra, hogy jó lenne most is ugyanúgy kinézni?

Nem. Inkább azon tűnődöm, mégis hol a fenében volt a stylist. A cuccok iszonyúak voltak, a frizurák meg egészen borzalmasak. 

A rövid sortok azért viccesek voltak.

Aztán Pete (Sampras) mindent megváltoztatott. Jött a bővebb, hosszabb gatya, amit később mindenki átvett. 

Mondj egy olyat, amit profi teniszezőként nem csináltál, most viszont igen.

Gyakran iszom egy jó pohár vörösbort és eszem mellé egy steaket.

via