Salakblog - Jelentős változások lesznek a profi teniszben
Jelentős változások lesznek a profi teniszben
Fotó: Europress/AFP

Jelentős változások lesznek a profi teniszben

Németh DánielNémeth Dániel
2017/04/05 11:48

Az ITF igazgatótanácsa egy új tanulmányra hivatkozva megreformálná a profi tenisz legalsóbb szintjeit, ezzel is elősegítve a profivá válás folyamatát. A vizsgálat szerint túl sok játékos próbálkozik a profi karrierrel, de nagyon kevesen tudnak megélni a sportból.

Túl sok a játékos, túl kevés a pénz, nehéz a fiatalok profivá válása - nagyjából ezek jelentik az ITF szerint a legnagyobb problémát a profi teniszben. A szövetség célja, hogy igazságosabb legyen a pénzelosztás - főként a pályakezdő játékosok érdekeit szem előtt tartva - és célzottan a profi teniszből élőket segítsék a pénzdíjak.  A reform egyik legfontosabb pontja, hogy radikálisan csökkentenék a profi játékosok számát, illetve létrehoznak 2019-től egy új sorozatot ITF Transition Tour néven, ahol a következő generációk legjobbjainak nyújtanának lehetőséget a profi karrier megkezdésére.

Az ITF tanulmányából az derült ki, hogy túlzottan sok játékos próbálkozik profi karrierrel, közülük viszont nagyon kevesen képesek betörni a legjobbak közé, ráadásul ezeknek a játékosoknak az életkora folyamatosan növekszik. Jelenleg világszerte 14 ezer olyan teniszező van, aki profi versenyeken próbálkozik, közel felük még soha nem kapott semmilyen pénzdíjat. A tanulmány azt is kimutatta, hogy hosszú időbe telik, mire a sport magasabb szintjeire el lehet jutni, és sok fiatal tehetség számára gondot jelent a profi teniszre való átállás.

Annak érdekében, hogy ezeket a problémákat kezelni tudják, az ITF vezetősége a Transition Tour 2019-es bevezetéséről döntött, aminek az lesz a célja, hogy segítse a junior teniszezők profivá válását, illetve bármely nemzet sportolójának megadják erre a lehetőséget. Ezeket a tornákat helyi rendszerben igyekeznek lebonyolítani, ezzel csökkentve a játékosok és a szervezők költségeit, ugyanakkor növelve a teniszezők esélyeit.

A Transition Tour versenyek a jelenlegi 15 000 dolláros versenyek helyett szerepelnek majd (jelenleg ezek az ITF legalacsonyabb szintű versenyei), és a tervezet szerint nem lesznek az ITF Pro Circuit részei. Ez azt jelenti, hogy ezek a tornák nem adnak majd világranglista pontot, helyette ITF Entry pontokat kapnak a játékosok, amiket később az ITF Pro Circuit versenyein használhatnak fel. Az elképzelés szerint az Entry pontokkal könnyebb lesz a már ATP/WTA pontokat érő ITF versenyeken elindulnia egy profi karrierbe kezdő junior játékosnak.

Az ITF szerint ezzel együtt drasztikusan csökkenteni kellene az ATP és WTA pontokért versengő profi játékosok számát. A szervezetnél úgy látják, 750 profi bőségesen elegendő lenne a férfiaknál és a nőknél egyaránt. A lecsökkentett létszámmal működő mezőnyben egyszerűbb és hatékonyabb lehetne a profivá válás folyamata, és biztosítaná azt is, hogy a pénzdíjakat kifejezetten azok a játékosok kapják, akik képesek megélni a profi teniszből. A Pro Circuit tornákon egyébként elindítottak egy növekedési programot is, aminek értelmében 2016-ban és 2017-ben növelték a pénzdíjakat, ez összességében már eléri a 1,5 millió dollárt.

Az ITF-nél most azon dolgoznak, hogy az ATP-vel és a WTA-val közösen kidolgozzák a Transition Tour bevezetésének módját - beleértve a technikai igényeket, az új versenynaptárat és a pontszámítási rendszert.

Az ITF elnöke, David Haggerty szerint a mostani tanulmány a "legátfogóbb", amit a profi teniszben valaha is készítettek, és néhány jelentős problémára sikerült is felhívni a figyelmet. "Profi szinten tavaly összesen 14 ezer játékos versengett, ami egyszerűen túl sok. Radikális változásokra van szükség ahhoz, hogy profivá válás folyamatának, a karrier pénzügyi fenntartásának és a tornarendezés költségeinek kérdéseit rendezni tudjuk."

A 2013-as adatok szerint a profi teniszben számon tartott 8874 férfi teniszező közül 3896 nem kapott pénzdíjat, a 4862 női játékos közül pedig 2212-en jártak hasonlóan. Ez azért problémás, mert az ITF felmérése szerint a versenyzésre a férfiak 38 800, a nők 40 180 dollárt költöttek átlagban (ebben ráadásul az edzők még nincsenek is benne). Ahhoz, hogy a költségek legalább kiegyenlítsék egymást, a férfi világranglistán a 336. helyet, a nőknél a 256.-at kellett megszerezni. A többi játékos számára veszteséges befektetésnek számít a profi teniszkarrier.

Még tanulságosabb, hogy hiába emelkedett 2001 óta a Futures tornákon indulók száma, a top 100-ba bekerülő fiatalok száma nem változott. Ahhoz, hogy egy fiatal tehetség belépjen a 100-ba, átlagban 4-5 év is kellett.

via és via

Hozzászólások