Salakblog - Játszott, mert az édesapja odafönn azt akarta volna, hogy játsszon
Játszott, mert az édesapja odafönn azt akarta volna, hogy játsszon
Fotó: Europress/AFP

Játszott, mert az édesapja odafönn azt akarta volna, hogy játsszon

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/11/25 16:21
Az elmúlt héten, a Davis-kupa döntőjében a játékosok sorra bizonyították elköteleződésüket a hazájuk iránt, de aztán jött Roberto Bautista Agut, aki mindezt egy teljesen más szintre emelte.

A spanyol a múlt hét közepén úgy döntött, otthagyja a tornát, és hazautazik, ugyanis édesapja egészségi állapota válságosra fordult. Ximo Bautista nem sokkal azt követően, hogy fia hazaért, elhunyt. Bautista Agut, aki másfél évvel ezelőtt vesztette el édesanyját, szombaton az édesapját is eltemette. 24 órával később azonban már ismét pályán volt és Spanyolország színiben játszott a Davis-kupa-döntőben. 

"Csütörtökön úgy döntöttem, hogy hazamegyek, és jól tettem, mert így az utolsó perceket még apámmal tölthettem, és el tudtam búcsúzni tőle" - mondta Bautista Agut. "Apu adott volna nekem egy fülest, ha otthon maradok és nem megyek vissza játszani."

A visszatérése győzelmet hozott hazájának. A döntő első párosításban ugyanis ő lépett pályára Felix Auger-Aliassime ellen. Bautista Agut két játszmában győzött, és ezzel megszerezte a vezetést a spanyoloknak. Ezt követően jött Rafael Nadal, aki megverte Denis Shapovalovot, amivel bebiztosította a hazaiak győzelmét. 

"Amikor beültem a kocsiba, hogy elinduljak vissza a tornára, semmi porcikám nem kívánta a teniszt. De aztán, amikor felmentem a pályára, már ott voltam fejben, és szerencsére jól ment a játék. Nem tudom, hogy tudtam felnőni a feladathoz, de mindent otthagytam a pályán. Ez egy hihetetlenül szép és megismételhetetlen pillanat volt a számomra."

rob1.jpg Fotó: Europress/AFP

A világelső Nadal szerint mindenki hatalmas erőt meríthet abból, ahogy Roberto kifejezte, mennyire elkötelezett a hazája iránt. Bautista Agut három mérkőzést játszott a múlt hét során, melyek közül kettőt megnyert. Ő a tizedik spanyol teniszező, aki meccset tudott nyerni Davis-kupa-döntőben. 

"Amit Roberto vasárnap tett, az valami földöntúli dolog" - mondta Nadal. "Hatalmas inspirációt adott ezzel mindannyiunknak."

Bautista Agut a pályafutását tekintve élete legjobb évén van túl. Először zárta a szezont a top 10-ben, és bár csak egy tornát nyert, még januárban, Dohában, ennél talán fontosabb, hogy lejátszotta élete első Grand Slam-elődöntőjét Wimbledonban. Mindezeken fölül pedig oroszlánrészt vállalt hazája válogatottjának Davis-kupa-győzelmében. 

ubitennis

Hozzászólások