Salakblog - Jannik Sinner nagyratörő tervei: a US Opent nyerné, Federert Wimbledonban verné
Jannik Sinner nagyratörő tervei: a US Opent nyerné, Federert Wimbledonban verné
Fotó: Europress/AFP

Jannik Sinner nagyratörő tervei: a US Opent nyerné, Federert Wimbledonban verné

Nánási AntalNánási Antal
2020/04/04 14:03
A várakozásoknak megfelelően a többi sportág mellett a profi tenisz nagyböjtje is tovább tart, hiszen a mögöttünk hagyott héten eldőlt, hogy a második világháború óta először, idén nem rendezik meg a wimbledoni Grand Slam-tornát. Az ATP továbbá bejelentette, hogy a teljes füvespályás szezon valamennyi versenyét törli, így legalább július közepéig továbbra is profi tenisz nélkül maradnak a sportág rajongói.

Az ATP Tour mezőnyébe tavalyi NextGen világbajnoki címével berobbanó Jannik Sinner monte-carlói otthonában tölti a karantén időszakát, mely idő alatt az edzőjétől kapott terv alapján igyekszik formában tartani magát.

„Próbálom ezekben a napokban a karjaimat és a lábaimat is erősíteni, és heti 3–4 alkalommal az ütő is a kezem ügyébe kerül. Nagyon sok sorozatot nézek mostanság, emellett online Playstation bajnokságokon veszek részt a barátaimmal és természetesen telefonon tartom a kapcsolatot a szüleimmel is. A hangsúly most egyértelműen nem a teniszen van, hiszen harcolnunk kell a koronavírus ellen. Foglalkoztat az újrakezdés gondolata, hiszen nagyon izgalmas időszak lesz: mindenki adrenalintól duzzadva fog újra pályára lépni, igazi csatákra van kilátás. Én pedig szeretem a csatákat.”

A csupán 18 éves olasz játékos mindössze harmadik profi évében jár, de máris szép eredményeket ért el. Rögtön 2018-as debütáló szezonjában bejutott egy olasz ITF verseny döntőjébe (Val Gardena), ami már önmagában nagy szó egy tinédzser játékostól. A tavalyi szezon aztán egy csapásra más polcra helyezte Sinnert, hiszen alig 17 évesen 2019-ben megnyert három Challenger versenyt (Ortisei, Lexington, Bergamo), valamint bejutott egy ATP-torna elődöntőjébe (Antwerpen) is, ahol attól a Stan Wawrinkától szenvedett vereséget, akitől nem szégyen kikapni, pláne ilyen fiatalon. Az áttörés nyomatékosításaként pedig jött a milánói NextGen VB, ahol olyan, már ismert játékosokat vert meg, mint Frances Tiafoe, aki negyeddöntőzött az Ausztrál Openen, vagy az az Alex de Minaur, aki eddig mindkét NextGen világbajnokságon döntőt játszott, és stabilan TOP 20 körüli játékos.

sinner+de minaur.jpg Fotó: Europress/AFP

Sinner elmondása szerint nem különösebben ijedt meg attól, hogy a US Opent mindössze egy hét különbséggel követi az „újratervezett” Roland Garros: „18 éves vagyok, játszani akarok, méghozzá minél többet, annál jobb. Egy nap meg akarom nyerni a US Opent!”

A szupertehetségnek tartott olasz emellett arról is említést tett, hogy milyen tervei vannak a Federer–Nadal párossal kapcsolatban:

„Nagy álmom, hogy Wimbledonban győzzem le Roger Federert, a centerpályás meccsünkre azonban sajnos várnom kell 2021-ig, remélem Federer játszik még egy évet. Nagyon inspiráló számomra Rafael Nadal, szeretnék olyan személyiség lenni, mint amilyen ő. Volt alkalmam vele edzeni Melbourne-ben, nagy célom, hogy elérjem azt a szintet és kiegyensúlyozottságot, ahogyan ő játszik.”

sinner.jpg Fotó: Europress/AFP

Sinner szerencséjére normál körülmények között a hétköznapokban mellette van edzője, Riccardo Piatti, aki gondoskodik róla, hogy az ifjú olasz ne siettessen semmit a fejlődésében, ami így is több mint ígéretes: „Riccardo tudja, hogy nagyon ambiciózus vagyok, de mindig azt mondja, hogy nyugodjak meg, és lépésekben haladjak. Úgyhogy nem sietek sehova, türelmes maradok.”

Roger Federer és Novak Djokovic példáját követve Jannik Sinner is jótékonykodásra szánta el magát a koronavírus elleni harc közepette, amely olaszként számára különösen is fájdalmas. A közel egy hete az Instagramon meghirdetett kampányában arra kéri követőit, hogy házi készítésű pizzákon feltétekből próbálják megformázni az ő, vagy más olasz jelenkori vagy múltbéli híresség arcát. Ha elkészült a mű, a pizza fotóját, ellátva a SinnerPizzaChallenge hashtaggel, töltsék fel az Instagramra ─ minden megfelelően címkézett kép után Sinner és menedzsmentje, a Starwing Sports 10 euróval támogatja az olaszországi koronavírus elleni harcot. Cikkünk megjelenésének idején már több, mint 180 kapcsolódó bejegyzés született a közösségi oldalon, amely jó példája annak, hogyan lehet kreatív módon segíteni és ezzel együtt cselekvésre is késztetni a követők táborát.

A pizzás lehetőségen kívül Sinner arra is buzdítja követőit, hogy lehetőségeikhez mérten ki-ki önálló adománnyal is segítse az olaszországi védekezést. Az erre a célra kijelölt szervezet elérhetőségeit a játékos Instagram oldalán, életrajzi adatai között találhatjuk. 

via Ubitennis

Hozzászólások