Salakblog - Jannik Sinner: 500-on kívülről a NextGen-trófeáig
Jannik Sinner: 500-on kívülről a NextGen-trófeáig
Fotó: Europress/AFP

Jannik Sinner: 500-on kívülről a NextGen-trófeáig

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/11/10 17:41
Jannik Sinner hatalmas utat járt be 2019-ben. A szezon elején még kívül volt az 500-on a világranglistán, szombat este pedig már döntőt játszott a NextGen-világbajnokságon. Nem is akárhogy, hisz lehengerlő tenisszel legyőzte a tavaly is döntős, idén pedig három tornát is megnyerő Alex de Minaurt. 

A milánói Allianz Cloud Arenában 5400, javarészt olasz néző biztatta Sinnert, aki egy cseppet sem volt elfogódott, nem élte meg teherként a felhajtást maga körül, és végül magabiztos győzelmet aratott. 

"Soha, sehol nem drukkoltak nekem ennyien" - mondta Sinner a döntő után. "A pályán kívül pedig ott volt a média, de még fiatal vagyok, úgyhogy ez így rendben van."

Jannik nem csak a sajtó számára ismeretlen, a játékostársak is elég keveset tudnak róla. Ennek egész egyszerűen az az oka, hogy még nem is igen találkoztak vele, tekintve, hogy életében eddig csak alig néhány ATP-szintű versenyen vett részt. Miután azonban edzettek és beszélgettek egy kicsit vele, őket is lenyűgözte a fiatal olasz tenisze és személyisége egyaránt. 

"Láttam, milyen nyílt és szerény srác, aki két lábbal a földön jár. Nagyszerű volt ezt látni" - mondta róla De Minaur. "Annak ellenére, hogy nagy a felhajtás körülötte, és mindenki sokat beszél róla, ő ezt pont úgy kezeli, ahogy kell. Nem hiszem, hogy ez az egész megváltoztatná őt, ő pont ugyanaz a srác, akit ezelőtt volt. Remélhetőleg ez így is folytatódik, és akkor nagyszerű dolgok várnak majd rá."

sinner.jpg Fotó: Europress/AFP

A fokozott figyelem ellenére Sinner fókusza a teniszen maradt. Akkor játszott a legjobban, amikor kellett: a döntőben. Összesen kilenc bréklabdával szembesült, és mindet sikerült is hárítania, a hét döntő pont közül pedig öt az ő javára dőlt el. Számára azonban még ezeknél a mutatóknál is fontosabb volt, ahogy folyamatosan javult a formája a hét során. 

"Mérkőzésről mérkőzésre egyre jobban játszottam. Szerintem ez a lényeg, pont ezt akartuk. Az elődöntő eleje nem volt ugyan tökéletes, de aztán összességében szerintem egy nagyszerű meccset játszottam. A döntőben pedig már a kezdés is nagyon jó volt, úgyhogy hihetetlenül boldog vagyok."

Miközben Jannik ott ült fönn a lelátón a tavalyi döntő alatt, természetesen át sem futott az agyán, hogy esetleg az idén majd ő emelheti a trófeát a magasba. A halk szavú olasz elismerte, nem számított arra, hogy megnyerheti ezt a tornát. Szerénysége ellenére azonban a pályán rendkívül magabiztosan mozgott. Nehéz megmondani, hogy egy hét teljesítményéből mennyire lehet komoly következtetéseket levonni, de ha le lehet, akkor minden bizonnyal sok nagy győzelmet láthatunk majd tőle a következő években.

sin2.jpg Fotó: Europress/AFP

"Meglepődtem azon, ami történt, ez egy hihetetlen hét volt a számomra. Tele volt a mezőny kiváló játékosokkal. Ha nem lennének azok, nem jutottak volna idáig. Én voltam a nyolcadik kiemelt, a legalacsonyabban rangsorolt a mezőnyben. Így aztán megpróbáltam kihasználni minden adódó lehetőséget, és nagyon boldog vagyok, hogy ez végül sikerült."

ATPTour

Hozzászólások