Salakblog - Ivo Karlovic 40 évesen megdöntött egy több, mint 40 éves Grand Slam-rekordot
Ivo Karlovic 40 évesen megdöntött egy több, mint 40 éves Grand Slam-rekordot
Fotó: Europress/AFP

Ivo Karlovic 40 évesen megdöntött egy több, mint 40 éves Grand Slam-rekordot

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/05/29 13:23

Ivo Karlovic az egyik ékes bizonyítéka annak, hogy az életkor csak egy szám a mai profi teniszben.

A 40 éves horvát játékos megszokta már, hogy a korából kifolyólag sorra döntögeti a rekordokat. Az idén például ő lett a legidősebb teniszező, aki meccseket tudott nyerni ezres tornán, egészen konkrétan Indian Wellsben. 2018-ban pedig szintén ő lett a legidősebb, aki trófeát emelhetett magasba egy challenger-versenyen. Sőt, 1977 óta senki nem játszott elődöntőt ATP-tornán ennyi idősen, ő tavaly ezt megtette Houstonban.

Aztán jött az idei Roland Garros, ahol következett egy újabb mérföldkő. Visszatért arra a tornára, ahol 2004-ben, 25 évesen játszott először. Az első körben az a Feliciano Lopez volt az ellenfele, aki szintén nem ma kezdte. Ketten összesen 77 évesek, ami új rekord, ugyanis GS-tornán soha ennyi még nem volt egy párosításban két játékos életkorának az összege. 

"Ez mind sokat jelent nekem. Igaz, hogy sorra a legidősebbként kerülök bele a rekordok könyvébe, de legalább bekerülök, úgyhogy örülök. Közel két hónapig nem versenyezhettem, így aztán örülök, hogy Feliciano ellen győzni tudtam."
Amikor nála idősebb játékos legutóbb meccset tudott nyerni GS-tornán, akkor ő még meg sem született. 1978-ban Ken Rosewall 44 évesen a negyedik fordulóig jutott az Ausztrál Openen. Ez volt egyébként az ausztrál legenda utolsó major-tornája.

Az utóbbi években a játékosok egyre inkább képesek hosszú karriert futni. Jelenleg harminchat 30 év feletti játékos van a top 100-ban, akik közül tizenegyen már a 34-et is betöltötték. Mindeközben Karlovic, aki már 40 is elmúlt, kiválóan egyensúlyozik az apaság, férjszerep és a tenisz között. 

ivo2.jpg Fotó: Europress/AFP

"Elviszem reggel a kislányomat a suliba, aztán elmegyek ütögetni, majd haza, pihenni egy kicsit. Nagyjából öt órát alszom éjszaka. Este pedig, amikor a család már lefeküdt aludni, az nagyjából 11 körül van, elmegyek a konditerembe egy kis éjjeli edzésre. Boldog vagyok, hogy van egyáltalán ilyenkor nyitva terem."

A sikeréhség az, ami továbbra is ott tartja Ivót a touron. Karrierje során eddig nyolc ATP-tornát nyert, a legutóbbit 2016-ban. Jelenleg a 94. helyen áll a világranglistán, ami pontosan 80 hellyel van hátrébb, mint a legjobbja, melyet 2008-ban ért el. Motiváltságát jól mutatja, hogy még korántsem adta fel, hogy gyarapítsa trófeái számát.

"Szeretnék még tornát nyerni. Tudom, hogy ez nem könnyű, sőt, mi tagadás, kifejezetten nehéznek tűnik. Rendkívül erős a mezőny, de ki tudja? Keményen edzek, megvan a kellő tapasztalatom, meglátjuk."

Karlovic a Garros második körében az ausztrál Jordan Thompson ellen lép majd pályára. 

via

Hozzászólások