Salakblog - Ivanisevic szerint már most Djokovic minden idők legjobbja, aki megdönti majd az összes Federer által tartott rekordot
Ivanisevic szerint már most Djokovic minden idők legjobbja, aki megdönti majd az összes Federer által tartott rekordot
Fotó: Europress/AFP

Ivanisevic szerint már most Djokovic minden idők legjobbja, aki megdönti majd az összes Federer által tartott rekordot

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/02/16 09:30
Novak Djokovic edzője, a korábbi wimbledoni bajnok Goran Ivanisevic szerint tanítványa már most minden idők legjobb teniszezője. A horvát szakember úgy véli, Nole minden fontos rekordot meg fog dönteni az elkövetkezendő két évben. 

Djokovic két héttel ezelőtt megszerezte pályafutása 17. Grand Slam-győzelmét az Ausztrál Openen, egyszersmind visszavette az első helyet Rafael Nadaltól a világranglista élén.

Ivanisevic egy nemrégiben vele készült interjúban nagyra értékelte ugyan Federer karrierjét, és az általa elért eredményeket, hozzátette azonban, biztos benne, hogy csak idő kérdése, és Djokovic megdönti majd ezeket a rekordokat. 

"Hangsúlyozom, számomra már most ő a valaha volt legjobb teniszező a világon" - mondta Ivanisevic. "Amikor ő ott van egy tornán, készen áll és egészséges, senki sem jobb nála. Persze az emberek akkor döntenek majd, ki is a legjobb, amikor már mindhárman befejezték a karrierjüket. Én úgy gondolom, az összes fontos kategóriában Novak lesz majd a legjobb."

Ivanisevic úgy látja, az idei US Opent követően Djokovic meg fogja előzni Federert a világelső pozícióban eltöltött hetek számában. Jövőre pedig majd a 20 győzelmet számláló Grand Slam-rekordját is megdönti. 

Bár a svájci 25 trófeával többet gyűjtött eddig pályafutása során, mint a szerb, a GS-ek számában csak három bajnoki cím van közöttük. Ami pedig a pénzdíjakat illeti, a kevesebb tornagyőzelem ellenére Djokovic az ATP honlapja szerint több pénzt keresett a teniszpályán, mint Federer.

Nole nemrégiben egyébként azt nyilatkozta, hogy két évet szán még a profi teniszre, azt követően, tehát 34 éves korában visszavonul. A célja az, hogy ennek a kétéves időszaknak a végére minden valamirevaló rekord az ő nevéhez fűződjön, és hogy ezek alapján őt tartsák minden idők legjobbjának. 

Ivanisevic úgy véli, ez a két év elég is lesz tanítványának céljai eléréséhez. Sőt, akár azt is elképzelhetőnek tartja, hogy Djokovic már az idén utolérje Federert a major-címek számában.

goran.jpg Fotó: Europress/AFP

"Az a legvalószínűbb, hogy a világelsőként eltöltött hetekre vonatkozó rekordot még idén, a US Open után megdönti, a GS-rekordot pedig valamikor jövőre. Persze akár ez utóbbi is összejöhet neki már ebben az évben, ehhez ugye az összes idei majort meg kellene nyernie."
"Ám, ha ez sikerül neki, akkor teljesít valami olyat, a naptári Grand Slamet, amit korábban csak Rod Laver tudott elérni."

Ami az egymás elleni mérlegüket illeti, az eddig lejátszott 50 mérkőzésükből 27-et Djokovic nyert meg, ami 54 százalékos győzelmi mutatót jelent a számára. Bárhogy is alakul, ők ketten és Nadal az elmúlt másfél évtized meghatározó játékosai, akik a teniszben korábban soha nem látott dominanciát építettek ki. 

A legnagyobbságról pedig csak annyit, nehéz elképzelni, hogy hármójuk közül bárki is kétségbevonhatatlan, vitathatatlan legnagyobbként vonuljon vissza. 

Ennek pedig az az oka, hogy bármeddig is jut az egyikük, a másik kettő akkor is olyan erővel lesz jelen mellette, hogy a megkérdőjelezhetetlenség föl sem merülhet.

részben givemesport

Hozzászólások