Salakblog - Ivanisevic szerint Djokoviccsal ideális a közös munka, Raonicnak azonban inkább pszichiáter kellett volna
Ivanisevic szerint Djokoviccsal ideális a közös munka, Raonicnak azonban inkább pszichiáter kellett volna
Fotó: Europress/AFP

Ivanisevic szerint Djokoviccsal ideális a közös munka, Raonicnak azonban inkább pszichiáter kellett volna

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/12/06 19:28
Goran Ivanisevic elárult néhány érdekességet Novak Djokovic 2020-as szezonjával kapcsolatban. Egyebek mellett azt, hogy a szerbet két főállású edzője közül mindig csak az egyik kíséri majd el a Grand Slam-tornákra

A világranglista jelenlegi másodikja két mesterrel dolgozik párhuzamosan, Ivaniseviccsel és Marian Vajdával. Előbbi az idei wimbledoni torna után csatlakozott a csapathoz. Djokovic öt tornát nyert az idén, két majort, két 1000-es és egy 500-as versenyt. A szezont a szerb 57-11-es győzelem-vereség mutatóval zárta. 

Bár még nincs két hete, hogy Nole a madridi Davis-kupa-döntőben lezárta a 2019-es évet, a következő szezon tervei máris körvonalazódnak. Az egyik legfontosabb cél, hogy visszaszerezze a világelsőséget Rafael Nadaltól. Ivanisevic arról beszélt egy interjúban, hogy 2020 elején Vajda irányítja majd Djokovic edzéseit, és ő is utazik majd vele a versenyekre. 

"December 9-én együtt kezdjük az edzéseket Monte-Carlóban, majd 16-án elutazunk Abu Dzabiba egy bemutatótornára" - mondta Ivanisevic. "Ezt követően karácsony környékén Marian Vaja átveszi a munka irányítását, és ő is utazik majd Novákkal Ausztráliába."

A januári tervek ellenére Ivanisevic fontos tagja marad az edzői teamnek, noha felmerült a neve esetleges horvát Davis-kupa-kapitányként is. A szakember még nem döntött arról, elvállalja-e a posztot. 

"Novak azt akarja, hogy csak egy edző legyen vele a GS-eken. Ezért Marian és én abban egyeztünk meg, hogy övé az Ausztrál Open és a Garros, enyém pedig Wimbledon és a US Open. A többi tornán is hasonló felosztás várható. Egyébként én is ott leszek Melbourne-ben, a legendák versenyében indulok majd."

Djokovic nem az első teniszező, akivel Ivanisevic együtt dolgozik, de kétségkívül a legsikeresebb. A horvát szakember őszintén beszélt a többiekkel való közös munkáról. 

"Amikor Marin Ciliccsel dolgoztam, az volt az első számú cél, hogy javítsunk az adogatásán. Egy közel két méter magas játékosnak ugyanis lényegesen jobban kellett volna szerválnia, mint ahogy ő tette. Bóknak vettem, amikor Federer egyszer azt mondta, Marin játéka felgyorsult, amikor velem dolgozott."
"Edzettem Berdych-et is akkor, amikor már lefelé haladt a pályafutása. Bármit mondtam neki, ő mindig azt felelte, hogy ő azt nem tudja megcsinálni."

djoko.jpg Fotó: Europress/AFP

"A munka Milos Raoniccsal volt a legkomplikáltabb. Vele egész egyszerűen nem lehetett kommunikálni. Olyan volt, mint egy fal. Sosem tudtam, hall-e engem egyáltalán. Sokkal inkább pszichiáterre lett volna szüksége, semmint edzőre."

A horvát mesternek Djokoviccsal azonban nincs semmiféle gondja. Mint mondja, a szerb folyamatosan azon dolgozik, hogy javítson a játékán.

"Sokat segít, hogy hasonló a mentalitásunk, és ugyanazt a nyelvet beszéljük. Angolul ugyanis nem mindig könnyű kifejeznie magát az embernek. Novak maximalista, folyton beszélgetünk, egyeztetünk, egyfolytában a fejlődési lehetőségeket keresi."

Djokovic az ATP-kupán kezdi majd a 2020-as szezont. Szerbia Franciaországgal, Chilével és Dél-Afrikával került egy csoportba.

ubitennis

Hozzászólások