Salakblog - Ivan Ljubicic otthagyja az edzősködést, miután befejezték a Federerrel közös munkát
Ivan Ljubicic otthagyja az edzősködést, miután befejezték a Federerrel közös munkát
Fotó: Europress/AFP

Ivan Ljubicic otthagyja az edzősködést, miután befejezték a Federerrel közös munkát

Németh DánielNémeth Dániel
2020/07/15 14:22
Ivan Ljubicic egy interjúban elárulta, hogy Roger Federer visszavonulását követően befejezi az edzősködést, és a felszabaduló idejét elsősorban saját ügynökségének szenteli. Az egykori top 3-as teniszező arról is beszélt, hogy szerinte a közvélemény túlértékeli a Grand Slam-győzelmek szerepét a minden idők legnagyobbjairól szóló viták során.

A 41 éves horvát 2016-ban csatlakozott Federer csapatához, és az együttműködésük sikeresnek mondható: a svájci három Grand Slam-címet nyert az azóta eltelt időszakban. Az már biztos, hogy térdsérülése miatt 2020-ban nem lép pályára Federer, jövőre viszont még ott lesz a mezőnyben, ha minden a tervek szerint alakul. Ljubicic a Novi Listnek megerősítette, hogy 2021-ben is ott lesz a svájcit felkészítő csapatban, ugyanakkor azt is hozzátette, az edzősködéssel csak rövid távon számol, és a tervei szerint Federer után az ügynökségének szenteli az idejét.

Ljubicic a társalapítója az LJ Sports Groupnak, amely többek között Borna Coric érdekeit képviseli. "Roger lesz az utolsó edzői munkám" - jelentette ki a horvát. "Ha befejeztük az együttműködésünket, teljes mértékben elköteleződöm ehhez a projekthez. Roger visszavonulása után 100%-ban olyasvalaminek szentelhetem az életemet, ami boldoggá tesz. Olyan formában segíthetek a játékosoknak, amit a legjobbnak tartunk. Jelenleg az edzősködés csak és kizárólag Rogerre vonatkozik, a feladatunk inkább a marketing és a szponzorok."

"Megyek tovább előre!" - mondja Roger Federer egy rendkívül inspiráló reklámfilmben | Eurosport

Amellett, hogy ő minden idők egyik legnagyobb teniszezője, Roger Federer egyszersmind egy világméretű brand is lett az évek során. Ez részben a tenisze miatt is van, de köszönhető annak a szellemiségnek is, amit a pályán kívül képvisel. Számos fontos szervezet és világmárka nagyköveteként is tevékenykedik, így például ő a Mercedes-Benz egyik arca.

Federer térdét ebben az évben kétszer is műteni kellett, ami azt jelenti, hogy 2016-hoz hasonlóan korán véget ért a szezonja. Akkor ez a döntés kifizetődött, hiszen élete egyik legjobb teljesítményét nyújtotta a 2017-es idény első felében, sorban nyerte a versenyeket, köztük az Ausztrál Openen és Wimbledonban is bajnok lett. "Minden az irányításunk alatt van. Már a következő idényt tervezzük. Azt kívánjuk és álmodjuk, hogy minden olyan lesz, mint 2017-ben, de az világos, hogy más helyzetről van szó. Az, hogy van egy pozitív élményünk, pozitívvá tesz minket."

2016 végére Federer kicsúszott a top 10-ből, emiatt az Ausztrál Openen a szokottnál nehezebb ágon kellett végigverekednie magát. Ezúttal ez a veszély kevésbé fenyegeti, ugyanis a koronavírus-járvány kialakult helyzet következtében a világranglistás pontoknál az elmúlt 22 hónapban elért 18 legerősebb versenyt veszik figyelembe, vagyis a svájci megtarthatja az eddig megszerzett pontjait. Az pedig még most is kérdéses, mennyi versenyt tudnak megrendezni az év hátralévő részében, főleg az amerikai kemény pályás szezon van veszélyben.

Ljubicicet a GOAT-kérdésben is megszólaltatták, ezzel kapcsolatban azt mondta, szerinte túl nagy figyelmet fordítanak a Grand Slam-győzelmekre. "Mindenki egy kicsit túlzottan is a Grand Slam-címekre figyel. Ezek a legnagyobb tornák a teniszben, ám nem csak ezek értékesek. Mindent ezzel mérünk, mi azonban nem vagyunk túlságosan rápörögve. A helyzet az, hogy Federer imádja ezt a sportot, és addig szeretne játszani, amíg csak tud. Mindent megteszünk, hogy eredményesek legyünk, de nem ez az oka annak, hogy még mindig játszik."

via Ubitennis

Hozzászólások