Salakblog - Isten éltessen, Rafa! - visszatekintés a salakkirály születésnapján vívott meccseire
Isten éltessen, Rafa! - visszatekintés a salakkirály születésnapján vívott meccseire
Fotó: Europress/AFP

Isten éltessen, Rafa! - visszatekintés a salakkirály születésnapján vívott meccseire

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/06/03 11:47
Már másfél évtizede annak, hogy Rafael Nadal 2005 májusában, kilenc nappal a 19. születésnapja előtt megkezdte első menetelését a Roland Garroson. Két héttel később már a magasba is emelhette élete elő párizsi trófeáját, azóta pedig már 12-szeres bajnoknak, a salak megfellebbezhetetlen királyának mondhatja magát. 

Nadal ma 34 éves. Ezt a jeles napot minden bizonnyal most is Párizsban ünnepelné, ha a világ nem tért volna ki a megszokott medréből. Rafa hat alkalommal játszott tétmeccset a szülinapján, természetesen mindannyiszor a Garroson. Az alábbiakban ezekre tekintünk vissza.

19. születésnap, 2005 SF Roger Federer ellen, győzelem 6:3, 4:6, 6:4, 6:3 arányban

Nemcsak a szülinapja okán volt ez különleges helyzet Rafa számára, visszavágóra készült ugyanis későbbi nagy riválisa, Federer ellen. A svájci ugyanis néhány héttel korábban, Miamiban, életük első döntőjében két szett 1:4-ről fordított a spanyol ellen. Ekkor ugye a Masters-döntőket még három nyert játszmára vívták. 

Nadal lendületben volt, hatalmas önbizalmat épített föl a salakos tornákon, hisz győzött Monte-Carlóban, Barcelonában és Rómában is, előrevetítve ezzel egy (legalább) másfél évtizedes dominanciát a borításon. Ezen a napon Rafa egyértelművé tette, hogy salakon ő a jobb kettejük közül. Ezt azóta már számtalanszor meg is erősítette. 

20. születésnap, 2006 harmadik kör Paul-Henri Mathieu ellen, győzelem  5:7, 6:4, 6:4, 6:4 arányban

A hazai salakon pályára lépő Mathieu ihletett állapotban kezdte a mérkőzést, és mindvégig kemény ellenfélnek bizonyult. Összesen 60 nyerőt szórt a szülinapos ellen. Nadalnak azonban sikerült visszavernie a támadást, és egy közel ötórás meccsen legyőzte francia ellenfelét. Rafa ebben az évben csak a döntőben találkozott Federerrel, aki ezúttal sem bírt vele, így a spanyol megvédte címét.

Rafael Nadal, 2006,Rafael Nadal, 2006, Fotó: Europress/AFP

22. születésnap, 2008 QF Nicolas Almagro ellen, győzelem 5:1, 6:1, 6:1 arányban

Rafa ekkorra már a salakos tenisz legrettegettebb művelője volt. 2008-ban az első négy fordulóban összesen 22 játékot veszített. A negyeddöntő kiválóan illeszkedett a sorba, Nadal semmiféle esélyt nem adott honfitársának, és pillanatok alatt lerendezte a meccset. Néhány nappal később zsinórban negyedszer, ezúttal szettveszteség nélkül nyerte meg a Garrost, a döntőben 6:1, 6:3, 6:0 arányú, súlyos vereséget mérve Federerre is. 

25. születésnap, 2011 SF Andy Murray ellen, győzelem 6:4, 7:5, 6:4 arányban

Miután az első körben túlélt egy drámai ötszettest John Isner ellen, Nadal a következő négy fordulón viszonylag könnyedén jutott túl. Az elődöntőben Murray egy kicsit keményebb falatnak bizonyult, Rafa azonban megoldotta szettveszteség nélkül. Ez volt zsinórban a harmadik győzelme a skót ellen. Négy játszmával később Federer ellen megszerezte a hatodik Garros-trófeáját is.

27. születésnap, 2013 negyedik forduló Nishikori Kei ellen, győzelem 6:4, 6:1, 6:3 arányban

A 2013-as Garros eleje nem volt épp tükörsima Rafa számára, két négyszettest is kellett játszania nem kiemelt teniszezők ellen. Következett Nishikori, aki ugyan remek játékos, de a spanyolnak mindig is jól ment ellene, hisz a megelőző négy meccsükön mindössze egy játszmát vesztett. Rafa simán győzött, amire szüksége is volt, két körrel később jött ugyanis Djokovic, aki ötszettes csatára kényszerítette őt az elődöntőben. A szerb elleni győzelem után honfitársát, David Ferrert könnyedén verte a döntőben. 

Rafael Nadal, 2013,Rafael Nadal, 2013, Fotó: Europress/AFP

29. születésnap , 2015 QF Novak Djokovic ellen, vereség 5:7, 3:6, 1:6 arányban

Ez volt Nadal első születésnapi, de összességében is csupán a második veresége itt a Garroson. 72 meccsből mindössze a második vereség. Djokovic önbizalomtól duzzadva, egy 26 mérkőzéses győzelmi sorozattal érkezett erre az összecsapásra. A szerb karrierje egyik legjobb meccsét játszotta, egész egyszerűen nem engedte kibontakozni ellenfelét, aki egyébként sem volt élete formájában. Djokovic három szettben győzött, a Garros-trófeára azonban még várnia kellett, a döntőben ugyanis kikapott Stan Wawrinkától. 

"Amikor egy olyan ellenfél ellen játszol, aki abban az időszakban szinte nem tud veszíteni, a te játékod pedig hullámzik meccs közben, olyankor a vereség bizony benne van a pakliban" - mondta Nadal a vereségét követően.

Rafa a következő évben sérülés miatt nem tudta végigjátszani a tornát, az azt követő három évben azonban ismét nem talált legyőzőre a párizsi salakon. 

tennis.com

Hozzászólások