Salakblog - Indian Wells Retro: Federer először nyer, és megindul a halhatatlanság felé
Indian Wells Retro: Federer először nyer, és megindul a halhatatlanság felé
Fotó: Europress/AFP

Indian Wells Retro: Federer először nyer, és megindul a halhatatlanság felé

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2020/03/14 20:00
16 éve nyerte meg először egyik kedvenc tornáját Roger Federer, aki innentől és azóta is megkérdőjelezhetetlen kedvence sokaknak. A 33 év alatt minden alkalommal megtartott, idén azonban lefújt kaliforniai torna első Federer-trófeájára emlékezünk.

Federer ugyan már korábban, 2002 májusában megszerezte első ATP-tornagyőzelmét, ezzel világszerte ismertté és top10-es játékossá vált, 2003-ban pedig Wimbledonnal, az évzáró világbajnoksággal és öt másik tornával megmutatta, mennyire komolyak a szándékai.

2004 az első Ausztrál Open-győzelemmel indult,

amivel egyben világelső is lett. Nem is mozdult onnan egészen 2008 augusztusáig – 310 hetével azóta is örökös csúcstartó.

2004 egyébként is bődületes év volt a svájcinak: 80 meccséből 74-et megnyert és 11 trófeát vitt haza, amivel jelentősen ellépett a riválisoktól. A megnyert Grand Slam után két győztes Davis-kupa-meccs következett, majd az a rotterdami torna, ahol az év kevés vereségei közül egyet elszenvedett: a negyeddöntőben Tim Henman verte 6:3 7:5-re. A folytatásban megnyerte a dubaji tornát és döntőbe jutott Indian Wellsben, ahol Henmanon vehetett bosszút, és mutatta meg, ő még sokáig tényező lesz.

Negyedik próbálkozásra sikerült

Roger első három tornája nem volt jónak mondható. 2001-2003 között 6 meccsből hármat nyert összesen, ezzel szemben a következő évben egymás után hatot, amivel megszerezte második Masters-trófeáját és egyben az elsőt itt, a dél-kaliforniai városban.

Kiemeltként érkezett Federer, ahol rögtön a második fordulóban egy tökéletes rajttal 64 perc alatt mindössze 13 pontot veszítve verte 6-1 6-1-re a román Andrei Pavelt, aki egyébként egy hónappal előtte szettet tudott nyerni a svájci ellen Davis-kupa-meccsen. A harmadik fordulóban a jóval erősebb Fernando Gonzalez várta. A chileiben sem volt nagy az ellenállás: a 6-3 6-2-es végeredményhez 73 perc játékra volt szükség.

A 18. kiemelt amerikai Mardy Fish még küzdelemre kényszerítette az első játszmában Federert, de a 6-4 6-1-es végeredményhez sem kellett több 71 percnél. A legjobb nyolc között ismét ő volt az első számú favorit az argentin Juan Ignacio Chela ellen. Federer ismét gyorsan végzett a gyárban, 6-2 6-1-es győzelmére 63 percre volt szükség, igaz, Chela egyszer még így is elvette Federer adogatójátékát.

Örségváltás Amerikában

Az elődöntőben Andre Agassi várta, de mivel Roger az egész tornán addig 7 breaklabdát kapott, és alig több, mint 4 óra játék volt a lábában, kellő módon kipihenten várta a rangadót. Tudta persze azt is, hogy ezúttal sokkal többre lesz szükség. 1 óra 53 perc alatt 4-6 6-3 6-4 arányban nyert a pályája végén járó amerikai ellen.

Mindketten 6 breaklabdát hárítottak, és mindkét játszmában egyszer sikerült el is venni azt a másiktól. A döntő szett nyolcadik játéka volt a kulcs, 4-3-as Agassi vezetésnél két breaklabdája volt. Roger azonban nyugodt maradt, kemény tenyeres és fonák nyerőivel zsinórban 4 pontot nyert, elvette ellenfele adogatását, és esélye volt 3 szettben továbbjutni. Két ász röpítette végül a döntőbe, ahol március 21-én megnyerte első koronáját a sivatagban.

Az Agassi elleni győzelem némileg felszabadította, így a döntőben az angol Tim Henmant 67 perc alatt verte 6-3 6-3-ra. Ez volt kettejük 8. meccse, az eddigi hétből csak egyet nyert a svájci, ráadásul akkor egy szett után Henman visszalépett. Tehát valójában most nyert először egy ilyen fontos torna döntőjében ennyire könnyedén.

A meccs statisztikái még durvább átalakulást mutatnak. Federer összesen 9 pontot veszített saját adogatása mögött, és kitűnő fogadójátékkal ért el hat breaklabdát, amiből hármat be is tudott húzni. Mindez elég volt a győzelemhez. Első trófeáját másik kettő követte közvetlenül, hogy az összesen megszerzett öttel ő legyen Indian Wells egyik kedvenc játékosa.

via Tennis World USA


Hozzászólások