Salakblog - Hová tűnt Federer generációja?
Hová tűnt Federer generációja?
Fotó: Europress/AFP

Hová tűnt Federer generációja?

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2019/10/20 14:43
Roger Federer 38 évesen továbbra is őrzi helyét a nagy hármasban, és hasonlóan magas szinten teniszezik, mint pályafutása elején. Időközben eltűntek mellőle korábbi riválisai, generációja legnagyobb része már évekkel ezelőtt visszavonult. De mit csinálnak mostanában Federer régi ellenfelei?

Roger Federer lassan húsz éve tartó páratlan teljesítményét jól példázza, hogy a húszszoros Grand Slam-bajnok továbbra is a harmadik helyet foglalja el a világranglistán, miközben a Federer-féle generáció, amely a nagy négyes megjelenésével jelentősen háttérbe szorult, és teret veszített a Grand Slam-győzelmekért folytatott harcban, már rég befejezte profi pályafutását.

Az idei Roland Garros egyik felkapott története jól bemutatja, hogyan „tűnnek el” a játékostársak a svájci mellől. Federer a torna harmadik fordulójában azzal a 20 éves Casper Ruuddal csapott össze, akinek édesapja, a korábbi világranglista-39. teniszező, Christian Ruud még 1999-ben egyszer együtt edzett a pályafutása elején járó Federerrel. A jelenleg világranglista-59. Casper Ruud öt hónappal Federer profi pályafutása kezdete után született.

051_XxjpbeE007678_20191011_PEPFN0A001.jpg Fotó: Europress/AFP

Federer kortársai közül a legtöbben pályafutásuk befejeztével is a tenisz közelében maradtak, edzőként, kommentátorként, esetleg a hazai szövetségnél tevékenykednek. Így fordulhat elő, hogy a korábbi riválisok most is feltűnnek Federer mérkőzésein, csak ezúttal a játékosboxban, edzőként kapnak helyet. Carlos Moya, aki játékosként sosem győzte le a svájcit, Nadal edzőjeként jóval pozitívabb mérleggel rendelkezik, Andre Agassi egy ideig Djokovicot segítette, Ivan Ljubicic pedig, akit Federer 13-szor győzött le pályafutása során, pont a svájci edzőjeként van jelen.

Nem mindenkinek jött be, hogy topjátékos mellé szegődött. A Federernél mindössze egy évvel idősebb, Roland Garros-bajnok, korábbi világelső Juan Carlos Ferrero nyolc hónapig dolgozott Alexander Zverevvel, együttműködésük során a német két 1000-es tornát is megnyert. A közös munka azonban nem a legbékésebb körülmények között ért véget, a szakítás után Ferrero és Zverev is előszeretettel hibáztatta a másikat, leginkább a tisztelet hiányát sérelmezve. Ferrero jelenleg a róla elnevezett teniszakadémián dolgozik, ahol fiatal játékosok felkészítésében vállal fontos szerepet, állítólag már meg is lelte a következő spanyol szupertehetséget. Ferrero egyébként pályán kívül is talált magának elfoglaltságot, egy valenciai luxusszálloda tulajdonosa.

075_aliaga-spainspa180408_npvv4.jpg Fotó: Europress/AFP

Fernando Gonzalez tíz vereség után győzte le Federert, emlékezetessé vált mondása, miszerint „senki sem győzheti le Fernando Gonzalezt tizenegyszer zsinórban”. A chileiről azóta viszonylag keveset hallani, pedig egyáltalán nem fordított hátat a tenisznek, korábban Santiago Giraldo mellett edzősködött, tavaly pedig a fiatal svéd versenyző, Elias Ymer felkészülésében segédkezett.

A korábbi kiváló salakjátékos, Guillermo Coria, sérülései miatt fiatalon, 2009-ben, 27 évesen kénytelen volt visszavonulni. Az argentin hivatásos edzőként nem tevékenykedik, hazájában egy államilag finanszírozott program keretein belül azonban segíti a fiatal tehetségek kinevelését.

Talán Lleyton Hewitt példája mutatja a legjobban, milyen nehéz elszakadni a tenisztől. A népszerű ausztrál 2016-ban vonult vissza, ám egyáltalán nem véglegesen, hiszen visszatért egy-egy Davis-kupa-mérkőzés kedvéért, párosban pedig több versenyen is elindult. Hewittról mostanában is elég sokat hallani, jelenleg ő Ausztrália Davis-kupa-kapitánya, szívesen ad tanácsokat fiatal honfitársainak, többek között Alex de Minaur boxában is gyakran feltűnik egyfajta speciális mentorként.

000_YN90T.jpg Fotó: Europress/AFP

Tim Henman leginkább Wimbledon környékén kerül a középpontba, és nemcsak a róla elnevezett Henman Hill miatt, hanem azért is, mert a BBC-nél kommentátorként tevékenykedő korábbi világranglista negyedik teniszezőt ilyenkor különösen szívesen nyilatkoztatja a brit média. A pályafutását 2007-ben lezáró, háromgyerekes családapa a nagy négyes tagjai közül pont Federer ellen rendelkezik a legjobb mérleggel, hét vereség mellett hatszor is legyőzte a svájcit, igaz Henman a pályafutása elején járó Federert múlta felül többször.

Akadnak olyan ex-teniszezők is Federer generációjából, akik aktív pályafutásuk befejeztével erősen eltávolodtak a sportágtól. Nikolay Davydenkoról például alig lehet hallani, ami nem véletlen, az orosz ugyanis 2014 óta visszavonultan él, három gyermekének és családjának szenteli az életét, nem edzősködik, nem kommentál, interjút is csak nagyon ritkán ad.

Ennél is drasztikusabb megoldást választott a 2012-ben visszavonult Andy Roddick, aki felesége beszámolója szerint megszabadult serlegeitől, egyedül US Open-trófeáját őrizte meg. Az amerikai, aki négy Grand Slam-finálét is elbukott Federerrel szemben, időnként feltűnik rádiós vagy televíziós kommentátorként, de alapvetően az üzleti élet került fókuszba, emellett egy jótékonysági alapítványt is vezet.

063_1169467765.jpg Fotó: Europress/AFP

Marat Safin tíz évvel ezelőtt, 29 évesen vonult vissza a tenisztől, azóta viszonylag keveset láthatjuk a sportág közelében. A kemény ütéseiről és temperamentumosságáról híres korábbi világelső egy ideig politikusnak állt, az orosz parlamentbe is bekerült. (Oroszországban elég gyakori, hogy a sportolók pályafutásuk befejeztével egy ideig a politikában kapnak szerepet.) Miután felhagyott a politizálással, az utóbbi időben leginkább utazgatásairól oszt meg képeket a közösségi médiában. Az idei US Open alatt szakkommentátorként is feltűnt, Medvedev Nadal elleni fináléját állítólag szokatlanul közvetlen formában közvetítette le, amely nagy sikert aratott Oroszországban.

A Federernél fiatalabb David Nalbandian pályafutása során nyolcszor is legyőzte a svájcit, mégsem futotta be azt a karriert, amire tehetsége predesztinálta volna. Az argentin visszavonulása után az autósportban, rallyversenyzőként próbálta ki magát, 2016-ban alaposan ráijesztett a világra, amikor egy versenyen felborult autójával. Szerencsére épségben megúszta a balesetet, és ez sem vette kedvét attól, hogy folytassa új hobbiját. Nalbandian alig követi a teniszt, sokszor csak barátaitól tudja meg, ki nyerte az aktuális Grand Slam-tornát. 

Hozzászólások