Salakblog - Hová tűnt a korábbi wimbledoni elődöntős?
Hová tűnt a korábbi wimbledoni elődöntős?
Fotó: Europress/AFP

Hová tűnt a korábbi wimbledoni elődöntős?

HosszabbitásHosszabbitás
2019/07/12 14:05
2013-ban Jerzy Janowicz pályafutása legjobb Grand Slam-eredményét elérve, hatalmas meglepetésre elődöntőbe jutott Wimbledonban. Idén, hat évvel később, Janowiczot nem találjuk a wimbledoni főtáblán, ráadásul egy ideje alig hallani valamit a korábbi top15-ös teniszezőről. Utánajártunk, mégis miért tűnt el a lengyel.

Jerzy Janowicz 2012-ben robbant be a tenisz világába, viszonylag fiatalon, 22 évesen. A szezon végi párizsi ezres tornán a selejtezőből feljutva, többek között az akkori világranglista harmadik Andy Murray-t legyőzve, egészen a fináléig menetelt, ahol végül David Ferrer állította meg. Janowicz nevét hirtelen megismerte a teniszvilág. Története, miszerint az év eleji Australian Openről a megfelelő szponzoráció és ezáltal pénzhiány miatt maradt le, illetve, hogy lyukas cipőben játszott a teniszpályán, hamar körbejárta a világhálót.

A 203 centiméter magas lengyel 2013-ban a tenisz élmezőnyébe verekedte magát. Wimbledonban egészen az elődöntőig menetelt, s ezzel a mai napig az első és egyetlen lengyel férfi teniszező, akinek sikerült Grand Slam-tornán a legjobb négybe jutnia. Wimbledon után pályafutása legjobb pozícióját érte el a világranglistán, a 14. helyen jegyezték. Janowiczot hatalmas szervái, erős alapvonalütései, váratlan rövidítései a mezőny egyik izgalmas, mindig mindenkire veszélyes játékosává tették. Kiszámíthatatlansága és a pályán mutatott, érzelmeit nehezen kontroláló viselkedése kissé megosztóvá, ugyanakkor felettébb szórakoztatóvá is tették a lengyelt. Emlékezetessé vált kifakadása a 2013-as Australian Open második fordulójában, amikor az indiai Devvarman elleni mérkőzés első játszmájában bebizonyította, hangereje is utoléri szervái sebességét. A lengyel térde borulva kérte számon a vonalbírókat, illetve a mérkőzésvezetőt, hány alkalommal akarják még elnézni a labdát.

Janowicz mondhatni a semmiből érkezett meg a tenisz élmezőnyébe, s ugyan nem mindig pozitív mentalitásával, illetve önfejűségével gyakran saját dolgát nehezítette meg, mégis úgy tűnt, nagy jövő állhat előtte. A sérülések azonban folyamatosan útját állták fejlődésének. 2014-ben lábsérüléssel bajlódott, így nem tudta megvédeni előző évben szerzett pontjait, Wimbledon után ki is csúszott a legjobb 50-ből, s a szezon végére is csak a 43. helyig tudta visszatornászni magát. 2015-ben Agnieszka Radwanskával az oldalán megnyerték Lengyelországnak a Hopman-kupát, egyéniben azonban hullámzott a teljesítménye, s az igazán nagy eredmények nem jöttek, ennek ellenére stabilan őrizte top100-as helyezését.

2016-tól kezdve Janowicz folyamatosan kihagyásokra kényszerült, térdsérülése miatt egyszer sem tudott teljes szezont lejátszani. Első visszatérése pár hónap kihagyás után úgy ahogy, de még sikerült, hiszen Challengerek mellett ATP-tornákon és Grand Slameken is láthattuk játszani, még ha wimbledoni elődöntőjét nem is tudta megközelíteni. 2017 végére azonban újra kiújult a térdsérülése, utolsó mérkőzését ez év novemberében játszotta, amikor is a pozsonyi Challenger torna negyeddöntőjében feladni kényszerült a találkozót. Janowicz azóta nem lépett pályára.

000_DV1524099.jpg Fotó: Europress/AFP

A 28 éves lengyel nem adta fel visszatérési szándékát, két térdműtét után is folytatni szeretné pályafutását, egyelőre azonban folyamatosan halogatja visszatérését. Janowicz állítólag áprilisban újra edzésbe állt, s először arról beszélt, hogy talán már Wimbledonban is láthatjuk, majd egy hazai ATP Challenger tornát, a július 29-én kezdődő Sopot Opent jelölte meg visszatérése helyszíneként. Később azonban bejelentette, mégsem vesz részt a lengyel versenyen, még nem áll készen arra, hogy újra mérkőzéseket játsszon. A legújabb információk szerint 2020 elején ismételten megpróbál visszacsatlakozni az ATP Tourra, ugyanakkor hangsúlyozza, nem akarja siettetni a versenyzést, fontosabb, hogy teljesen felépüljön. Rajongóit azonban igyekezett megnyugtatni, hogy tényleg vissza szeretne térni a pályára, nem csak a levegőbe beszél, amikor különböző időpontokat jelent be.

Sokan szkeptikusak Janowicz visszatérését illetően, szerintük a szervakirály játékhoz való hozzáállása nem megfelelő. A lengyel nagy rajongója a videójátékoknak, sérülése előtt is előfordult olyan, hogy edzés helyett a számítógépes játékokat választotta. Janowicz ráadásul tipikusan olyan teniszező, akit a nagy mérkőzések, a nagy pályák doppingolnak igazán, kérdéses, a Challenger tornák mennyire tüzelik fel a korábbi wimbledoni elődöntőst. Günter Bresnik, akivel a lengyel sérülése előtt dolgozott együtt, korábban lustának és öntörvényűnek nevezte a játékost, akiben hiába nagy a potenciál, olyannyira csak önmagára hallgat, hogy nehéz vele mit kezdeni, nem hallgatja meg a tanácsokat.

063_597899194.jpg Fotó: Europress/AFP

Janowicz ráadásul tett róla, hogy hazájában is megosztó figurává váljon. A Lengyel Tenisz Szövetséggel erősen megromlott a viszonya, a teniszező élesen kritizálta a szervezetet, mondván, műtétei során nem kapott tőlük elegendő támogatást. Emellett a lengyel Davis Kupa-csapat orvosát és fizikoterapeutáját is megtámadta, őket tette felelőssé sérülése súlyosságáért. A szövetség tagadta a vádakat, és Janowicz nem megfelelő hozzáállását emelte ki. Sokat elárul az is, ahogy a jelenlegi első számú lengyel teniszező, Hubert Hurkacz reagált, mikor „második Janowiczként” kezdték őt hazájában emlegetni. Hurkacz közölte, nem akar második Janowicz lenni, hiszen egy is túl sok belőle.

Janowicz időközben apa lett, partnerétől, a korábbi teniszező Marta Domachowskától született meg idén kisfia, így minden bizonnyal a prioritásai is megváltoztak. Sérülése alatt ráadásul kommentátorként is kipróbálhatta magát, s gyermekeknek szervezett tenisztáborok létrehozásában is részt vett.

A lengyel bízik abban, hogy jövőre visszatérhet a teniszpályára. Nagyon nehéz út áll előtte, ha korábbi eredményei nyomába akar érni, a teniszt kedvelők azonban alighanem örülnének annak, ha a mezőny egyik legérdekesebb játékosa és legszínesebb karaktere nem sérülés miatt lenne kénytelen véglegesen befejezni pályafutását.

Szöveg: Wojciechowski Patrícia 

Hozzászólások