Salakblog - Honnan jöhet a következő nagy rivalizálás?
Honnan jöhet a következő nagy rivalizálás?
Fotó: Europress/AFP

Honnan jöhet a következő nagy rivalizálás?

Kálmán LaciKálmán Laci
2017/12/04 19:54

Jó, persze, egyelőre szó sincs arról, hogy akár Roger Federer, akár Rafael Nadal a visszavonulást fontolgatná, de azért nem árt szemügyre venni az utánpótlást, és megnézni, mi várhat ránk a Fedal után.

Vagy mondjuk a Djokovic-Wawrinka után. Mert az sem utolsó. Sőt.

Jön a shot clock meg a coaching, és egyéb változtatások, hogy megpróbálják egy kicsit felfrissíteni a teniszt, de az igazság az, hogy kevés dolog tud annyit adni a sportágnak, mint egy jó kis rivalizálás. Amikor két nagy bajnok, két nagy ego egymásnak feszül, hogy eldöntsék, ki is közülük az alfa hím. Gondoljunk csak a Borg-McEnroe, a Becker-Edberg, és a Sampras-Agassi párharcokra.

És, hogy kik lesznek a következők? Hogy kiktől számíthatunk valami hasonlóra a közeljövőben? Jöjjön néhány tipp a 2017-es eredményekből kiindulva.

Dominic Thiem - Alexander Zverev

A nagy párharcokra jellemző, hogy a felek folyamatosan harcban vannak egymással a legnagyobb trófeákért. Thiem és Zverev mindenképpen két olyan játékos, akik ezt jó eséllyel a következő években meg fogják tenni.

Ugyan Zverev a Grand Slameken elmaradt a várakozásoktól, de egyrészt még van ideje, hisz csak 20 éves, másrészt pedig az 1000-es versenyeken annál inkább villogott. Nyert két ilyen szintű tornát Rómában és Montrealban, az előbbi fináléjában például Novak Djokovicot verve. Thiem viszont a Roland Garroson lejátszotta élete első major-elődöntőjét, úgyhogy ő is mérföldkőhöz érkezett az idén.

Megvannak a stílusbeli különbségek is, amik szintén fontosak egy párharc esetében. Náluk elsősorban a fonák az, ami elsőre szemet szúr. Thiemnek van egy csodálatos stílusban ütött egykezese, Zeverevnek pedig olyan kétkezese, aminél kevés jobb akad a mezőnyben.

Vannak persze személyiségbéli különbségek is. Zverev általában önbizalommal telve, sok érzelmet mutatva lépked a pályán, megcsillantva időnként kifejezetten vagány humorát. Thiem viszont minden mozdulatában komoly és megfontolt.

Minden adott hát egy egész generációt meghatározó rivalizáláshoz. Az egymás elleni meccseket tekintve az osztrák vezet 4-1-re, de ennek nem biztos, hogy sok jelentősége van, ha figyelembe vesszük a köztük lévő 4 évnyi korkülönbséget.

Nick Kyrgios - Alexander Zverev

Ez a két iszonyatos tehetség 2017-ben négyszer is összecsapott egymással. Indian Wells-ben, Miamiban és Pekingben Kyrgios, míg Montrealban Zverev győzött. Mind a négy összecsapás egy 1000-es tornán történt, több közülük viszonylag késői fázisban, és mind a négy meccs remek teniszt hozott.

Láthatóan ők ketten jóban is vannak egymással. A mérkőzéseik néha amolyan bemutatójelleget öltöttek, nyilván mindketten élvezték, hogy egymással teniszezhetnek, és, hogy bravúrosnál bravúrosabb pontokat üthetnek a másiknak.

Mivel a GS-eken egyelőre egyikük sem jutott túl messzire, így hiányoznak a nagy klasszikusok az egymás elleni meccsek közül. Ám ez jövőre könnyen megváltozhat.

Kyrgios v Zverev: The best moments | Miami Open 2017 Day 9

Nick Kyrgios and Alexander Zverev produced some stunning tennis when they faced off in the Miami Open quarter-final. Watch official ATP tennis streams all year round: http://tnn.is/YouTube TennisTV is the OFFICIAL live streaming service of the ATP World Tour.

A rivalizálás szűk keresztmetszete alighanem Kyrgios lesz. Nagy kérdés ugyanis, hogy az ausztrál igazán komolyan akarja-e a teniszt. Mert az, hogy a tenisz akarja őt, teljesen egyértelmű.

Hyeon Chung - Andrey Rublev 

A dél-koreai Hyeon Chung nevét mostanra minden teniszrajongónak illik ismernie. Ha másért nem, azért, mert ő nyerte a NextGen vb-t. Meg mondjuk azért is, mert verte idén David Goffint, Alexander Zverevet, Gael Monfilst és Bautista Agutot is. És mindez még a világbajnokság előtt volt, amit ráadásul veretlenül nyert meg.

Highlights: Chung Beats Rublev For Inaugural Next Gen ATP Finals Title 2017

Watch highlights as Hyeon Chung beats Andrey Rublev in the Next Gen ATP Finals championship match. Watch the Next Gen ATP Finals LIVE on Amazon Prime Video: https://www.primevideo.com/ATP.

Azonban Rublev is begyűjtött jó néhány nagy skalpot az idén. Ő is verte Goffint és Zverevet, de elkapta Grigor Dimitrovot és Jack Sockot is. A belga és a bolgár legyőzése azért is különösen értékes, mert őket a US Openen verte, ahol a legjobb nyolcig menetelt.

Eddig háromszor játszottak egymással, és mindannyiszor a dél-koreai győzött. Azt szokták mondani, hogy az első néhány meccsen a játékosok megalapozzák az egymás elleni viszonyt, és utána már mindenki tudja, hol a helye. Lehet, de ők annyira fiatalok, és annyira tehetségesek, hogy joggal bízhatunk egy komoly párharc kialakulásában.

(részben via)
Hozzászólások