Salakblog - Hogyan nyerheti meg Murray a Garrost?
Hogyan nyerheti meg Murray a Garrost?
Fotó: Europress/AFP

Hogyan nyerheti meg Murray a Garrost?

Kálmán LaciKálmán Laci
2016/05/19 19:57

Andy Murray ötödik próbálkozásra életében először a római torna döntőjében legyőzte salakon Novak Djokovicot. Ezzel a sikerével, no meg az elmúlt két év salakos eredményeivel a skót egycsapásra a Roland Garros egyik esélyesévé lépett elő. Persze, Nole a favorit, és Párizsban a Chatrier salakján lehet, hogy Rafa a második számú esélyes, de, hogy Murraynek soha nem volt még ekkora sansza arra, hogy megnyerje a francia nyílt teniszbajnokságot, az biztos.

A salakos áttörés tavaly következett be a skótnál. Megnyerte a müncheni és a madridi tornát, öt játszmára kényszerítette Djokovicot a Garros elődöntőjében, majd az év végén villogott a belgák ellen is a Davis-kupa fináléjában. Aztán az idén Madridban megint döntőt játszott - ott még kikapott a világelsőtől, majd Rómában 6:3, 6:3 arányban legyőzte őt.

Ezen időszak salakos mérlege: 29-3. Kikapott Djokovictól tavaly a párizsi elődöntőben, idén Nadaltól Monte-Carlóban, majd megint csak Djokovictól a spanyol fővárosban. Azonban legutóbbi meccsükön mindkettejüket verte - Rafát Madridban, Nolét pedig ugye Rómában.

Vajon készen áll Murray arra, hogy megnyerje a Garrost?

A sorsolásra várva

Fontos volt Murray számára, hogy megnyerje a harmadik salakos Masterst és stabilizálja helyét a világranglista második helyén. Ez azt jelenti, hogy a tábla legalsó részében lesz majd, messze távol a torna legfőbb esélyesétől, Djokovictól. Nagyon nem mindegy azonban, kivel kerül majd egy ágra a skót.

Nyilván az lenne az ideális Andy számára, ha Rafa a felső ágra kerülne és játszana egy brutális ötszettest Noléval az elődöntőben. Ha azonban a spanyol az ő ágára kerül, akkor aligha szívesen futna össze egy, a Chatrier légköréből plusz önbizalmat merítő Nadallal. Ha Murray valahogy le is győzné őt, simán lehet, hogy egy Rafa-Nole dupla már sok lenne neki.

Andy kiegyensúlyozottsága és tapasztalata kellőképpen biztos pozícióba helyezi őt olyan - egyébként salakon nagyon jó - játékosok ellen, mint Nishikori, Goffin, Ferrer vagy Gasquet. A felsorolt ellenfeleknek nem igazán vannak meg az eszközeik, hogy bánthassák a skótot - talán a japánt leszámítva.

A nagy szervával és kemény alapütésekkel rendelkezők ellenben akár még veszélyt is jelenthetnek Murray számára, így nyilván a skót szívesen fogadná, ha ők a felső ágra kerülnének. Ilyen Wawrinka, Thiem, Kyrgios, Raonic és - sérülésétől függően akár - Tsonga is.

Szokták mondani, hogy aki Grand Slamet akar nyerni, annak mindenkit le kell győznie, aki szembe jön. Persze, de azért nem mindegy, milyen ágon kell az embernek átverekednie magát (erről épp Djokovic is tudna mesélni a római torna kapcsán). Meglátjuk, Fortuna mennyire lesz majd kegyes Murrayhez.

Murray5Fotó: Europress/AFP

Megerősödött önbizalom

Lehet mondani, hogy Djokovic szempontjából a római vereség nem számít semmit, talán így is van. Azonban azzal nehéz vitatkozni, hogy Murray önbizalmának mindenképpen jót tett egyfelől, hogy megint meg tudott nyerni egy salakos ezrest, másfelől pedig az, hogy most már ezen a borításon is le tudta győzni a szerb világelsőt.

A skót most már elhiszi, hogy eljuthat a legnagyobb magasságokba, akár salakon is. A The Telegraph erre már rögtön a római finálé után rámutatott:

"Lehet, hogy nem a Rome Masters a szezon legfontosabb versenye, és az is, hogy Novak Djokovic messze volt a legjobb teniszétől. Azonban ennek a döntőnek, és az ott született eredménynek a pszichés hatásai elvitathatatlanok. Andy hosszú idő után újra megverte Nolét, ráadásul salakon, ami tovább növeli győzelme értékét. Murray nagyon jól állta a sarat akkor is, amikor a dolgok már-már megfordulni látszottak Djokovic javára."

Nyilván a skót tisztában van azzal, hogy lehet, ezzel a győzelemmel csak még inkább feltüzelte a Djokovicban rejlő harcost. A világelső amúgy sem vett volna könnyedén egyetlen pontot sem Murray ellen. Így meg biztosak lehetünk benne, hogy még élesebb koncentrációval lép majd ki ellene a pályára. Főleg, mivel ha összefutnak Párizsban, az csakis a Garros döntője lehet.

Teniszszakmai szempontból nézve

Murray salakos fejlődésében kétségtelenül benne van, hogy a második szervája lényegesen hatékonyabb lett. Sokkal jobban "belecsúszik" az ütésekbe, mint eddig, így jobb pozícióból tudja megütni a labdákat. A mozgása is egyre inkább passzol már a borításhoz, arról nem beszélve, hogy az igazán nagy ellenfelekkel szemben sokkal agresszívebben lépett fel, mint azt korábban megszoktuk tőle.

Craig O'Shannessy, az ATP statisztikusa szerint Murray az eddigieknél sokkal nagyobb tempóban ütött Djokovic ellen, aminek az volt az eredménye, hogy több rövid labdát kapott a szerbtől. Ez remek húzás volt a skóttól, aki mindig is vonakodott feladni azt a defenzív játékot, ami jól működött a mezőny túlnyomó részével szemben.

Nyilván a Garros-döntő (már, ha összejön persze) más lesz, mint a római volt, de Murray most már tudhatja, hogy is néz ki az a játékterv, amivel megverheti a világelsőt. Jó, könnyebb mondani, mint megcsinálni, de az tény, Djokovic sokkal kevésbé érezheti magát kényelmes helyzetben a skót ellen, mint eddig.

MurrayDjokoFotó: Europress/Getty

Murraynek hagynia kell, hogy a kibontakozzon az a türelmesen agresszív játéka, amit Rómában is nyújtott. Ez azt jelenti, hogy mindkét oldalról sokkal inkább a sarkokat kell céloznia, több fonákot kell meghúznia Djokovic tenyeresére és laposabban kell ütnie, amikor a pálya kinyílik. Esetenként a hálót is támadnia kell, és ejtegetnie sem árt néha.

Ahhoz, hogy győzni tudjon, több kockázatra lesz szüksége, mint eddig.

Egyszerű, nem igaz? Korántsem. Lehet, hogy Murray döntőbe sem jut. Ha azonban igen, és Djokovic áll majd ott vele szemben, biztosak lehetünk benne, hogy a skót nagyon komoly ellenfél lesz. Talán még komolyabb, mint tavaly az elődöntőben.

(A cikk Jeremy Eckstein, a bleacherreport oldalán megjelent írása nyomán született.)
Hozzászólások