Salakblog - Hogyan legyen tökéletes az egykezes fonákod? A két legszebb ütés tulajdonosa, Roger Federer és Grigor Dimitrov segít! 
Hogyan legyen tökéletes az egykezes fonákod? A két legszebb ütés tulajdonosa, Roger Federer és Grigor Dimitrov segít! 
Fotó: Europress/AFP

Hogyan legyen tökéletes az egykezes fonákod? A két legszebb ütés tulajdonosa, Roger Federer és Grigor Dimitrov segít! 

HosszabbitásHosszabbitás
2020/04/01 15:20
Ugyan a koronavírus-járvány miatt jelenleg nem zajlanak teniszversenyek, a játékosok így is megtalálják a módját annak, hogy szórakoztassák, és hasznos tanácsokkal lássák el a rajongókat a közösségi médián keresztül. A 20-szoros Grand Slam-bajnok Roger Federer, és a bolgárok világbajnoka, Grigor Dimitrov az alábbi videókban adott pár tippet az egykezes fonák tökéletesítéséhez.

A svájci úgy véli, hogy a jó fonák titka a lábmunkában, az egyensúlyban, és az időzítésben rejlik.

’’Szerintem a kiegyensúlyozottság a legfontosabb. Ha jó a lábmunkád, akkor jó fonákot üthetsz, hiszen gyorsabban odaérsz az ütéshez. Nem dolgozom technikai elemeken, ez már a múlté, mindez sokkal inkább a junior időszakban jellemző.’’

Rafael Nadalhoz hasonlóan egy rövid ideig Roger Federer is két kézzel ütötte a tenyerest és a fonákot is, de végül az egykezes verzió mellett döntött.

’’Édesapám nehéz ütője miatt egy darabig két kézzel játszottam mindkét oldalról, de végül az egykezes változatnál maradtam. Emlékszem, még a junior korszakomban egyszer annyira elégedetlen voltam az egykezes fonákommal, hogy egy órás edzés erejéig két kézzel játszottam az egyik barátommal. Ez azonban nem sült el valami jól, még rosszabbul ment két kézzel, úgyhogy azóta csak egykezes fonákot ütök. 
Szeretem kihasználni az egész pályát, amikor a tenyerest és a fonákot gyakorlom, és próbálom az edzést egy valódi meccshez hasonlóvá alakítani. Néha korán ütöm meg a labdákat, néha későn – mindig előfordulnak olyan köztes szituációk, amikor magasan, felszálló ágban akarod megütni a labdát, vagy épp ellenkezőleg, alacsonyan jön a labda.’’

Federer szerint az egykezes fonák lendítése szebb, és természetesebb mozdulat, de úgy gondolja, hogy a kétkezes fonák több stabilitást, opciót kínál, különösen a fiatal, kezdő játékosok számára.

’’Mindig azt mondom, hogy a gyerekeimet valószínűleg a kétkezes fonákra tanítanám. Különösen a kezdetekben ez könnyebb, mert a másik kéz segítséget nyújt. Ugyanakkor manapság talán az egykezes fonák elsajátítása is egyszerűbb – korábban a labdák és az ütők is nehezek voltak, míg ma már sokféle labda és ütő áll a játékosok rendelkezésére, ami megkönnyítheti a játékot. Az egykezes lendítés szebb, természetesebb, egyszerűbb mozdulat, de a kétkezes változat több opciót kínál."


Grigor Dimitrov is a lábmunkát tartja a jó egykezes fonák legfontosabb feltételének. A bolgár az egyik kedvenc gyakorlatát is megnevezte, amit az egykori világelső, és 8-szoros GS-győztes amerikai Jimmy Connors is rendszeresen alkalmazott.

’’Nagyon fontos, hogy sokat dolgozzunk a lábmunkán, hiszen a másik kezünket nem használjuk akkor, amikor igazán szükség lenne rá. Fontos az is, hogy szemünket végig a labdán tartsuk. 

Az egyik kedvenc gyakorlatom az, amikor két játékos ellen játszom egyszerre. Ezt gyakran alkalmazom a tornákra való felkészülés során, pár nappal a verseny kezdete előtt. Így gyorsabban jön felém a labda, segít a kardióban, a lábmunkában, a fókuszálásban is, és megpróbálom minden egyes alkalommal ugyanoda ütni a labdát.’’

Szöveg: Szabó Krisztián 


Hozzászólások