Salakblog - Hogyan hathat Federer és Serena pályafutására a törölt wimbledoni torna?
Hogyan hathat Federer és Serena pályafutására a törölt wimbledoni torna?
Fotó: Europress/AFP

Hogyan hathat Federer és Serena pályafutására a törölt wimbledoni torna?

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/04/03 13:33
Szerdán jelentették be hivatalosan, hogy a 2020-as wimbledoni tenisztornát törölték. Mit jelenthet vajon ez a döntés a pályafutása végén járó két legenda, Serena Williams és Roger Federer számára? Akiknek talán pont a füves Grand Slam lehetett volna a nagy esély a következő, talán az utolsó nagy dobásra.

A wimbledoni tenisztornát 1877 óta rendezik meg, és eddig mindössze tíz olyan év akadt, amikor ezt valamiért nem tudták megtenni, ráadásul 1946 óta nem maradt ki egyetlen év sem. 2020-ban azonban nem lesz verseny, ez szerdán dőlt el végérvényesen, amikor a szervezők bejelentették a sokak által már vélelmezett szomorú hírt. A döntés komoly ütést mért a sportágra, a játékosokra, a drukkerekre, a helyi vállalkozásokra, és így tovább.

De vajon milyen hatása lesz a döntésnek Serena Williamsre és Roger Federerre? Elképzelhető, hogy a két legendát nem látjuk többé az All England Clubban?

Mindketten közel 40 évesek lesznek már a jövő évi torna idején. Noha imádják a teniszt, sokakban mégis felmerülhet a kérdés, vajon akarják és tudják-e még vállalni mindazt, ami azzal jár, hogy a lehető legjobban felkészüljenek a jövő évi versenyre. 

A feltett kérdésre Federer esetében lehet nagyobb eséllyel igennel felelni. Részben azért, mert a közösségi médiában látottak alapján kiváló hangulatban gyógyulgat a februári térdműtétét követően. Másrészt pedig azért, mert tett egy kijelentést arra vonatkozóan, hogy részt kíván venni a 2021-es halléi tornán

A svájci eddig nyolc alkalommal tudott győzni Wimbledonban. Tavaly is ott volt a döntőben, ám miután két mérkőzéslabdát is eltékozolt, végül kikapott Novak Djokovictól. A US Openen a negyeddöntőig jutott, majd az idén Melbourne-ben az elődöntő jelentette számára a végállomást. Ezt követően jött a térdműtét, mely után az azóta már törölt füves szezonban tért volna vissza. 

Roger Federer újra a pályán, igaz, karanténban és hóesésben - Videó! | Hosszabbítás

Méteres hó Svájcban, karanténban az egész világ, térdműtét utáni rehabilitáció? Semmi nem veszi el Roger Federer kedvét! Mint utólag kiderült, a húszszoros Grand Slam-bajnok Roger Federer februárban remek pillanatban döntött úgy, hogy megműtteti térdét, és majd csak Wimbledonban tér vissza.

De akkor most hogyan tovább? Jelen állás szerint a US Openen, illetve annak valamelyik felvezető versenyén térhet vissza. Elnézve azonban az amerikai járványhelyzetet, korántsem biztos, hogy ezeket a tornákat megrendezik. Ezt követően egy hét kihagyással jön a Roland Garros, ahol valószínűleg csak akkor van esély az indulására, ha előtte nem lesznek versenyek az Egyesült Államokban. 

Arról nem beszélve, hogy a Garros újratervezett időpontja ütközik a Laver-kupa már korábban rögzített dátumával. Könnyen elképzelhető persze, hogy utóbbit eltolják egy kicsit, hogy mindkettőt meg lehessen rendezni. 

Egyre többen tartják azt is reálisnak, hogy 2020-ban már egyáltalán nem lesz tenisz. Ez akár még kedvezhetne is Federernek, aki pihenten vághatna neki 2021-nek. A tapasztalata segíthetne neki abban, hogy jól jöjjön ki abból, hogy az egész mezőny meccsrutin nélkül vág neki az új szezonnak. Ráadásul olimpiai év lesz, és jó eséllyel a svájci búcsúszezonja a touron. 

Serena esetében a nagy kérdés továbbra is az, utoléri, esetleg megdönti-e Margaret Court 24 Grand Slam-címet számláló rekordját. Az amerikainak is az idei wimbledoni torna lehetett volna a nagy esély, bár az elmúlt évek eredményeit nézve, ő New Yorkban is jó lehet, feltéve, ha lesz US Open. 

Amióta visszajött a szülési szabadságról, Williams négy GS-döntőt játszott, kettőt Wimbledonban, kettőt a US Openen. Legutóbbi kísérlete alkalmával, az idei Ausztrál Openen a harmadik fordulóig jutott. 

Serena egy reménykeltő aucklandi tornagyőzelemmel nyitotta az évet, és az volt a terv, hogy jóval több WTA-versenyen indul, mint a megelőző két évben. Ausztráliában aztán látszott, hogy vannak gondjai, mestere, Patrick Mouratoglou, azonban nem igazán volt nyugtalan.

2020-ban nem lesz tenisz, véli az ausztrál tenisz első embere | Hosszabbítás

Craig Tiley, a Tennis Australia vezérigazgatója a Melbourne Age-nek adott interjújában elmondta: szerinte nem valószínű, hogy 2020-ban visszatérhet a profi tenisz a rendes kerékvágásba. A sportág ugyanis a globális jellegéből fakadóan rengeteg utazással jár, amely jelentős járványügyi kockázatot hordoz magában, az összegyűlt szurkolókról nem is beszélve.

"Nem aggódunk" - mondta Mouratoglou a melbourne-i vereség után. "Meg kell értenünk bizonyos dolgokat, megoldásokat kell találnunk, és vissza kell mennünk edzeni. Ezt meg is fogjuk tenni, mert Serena mindent el akar követni azért, hogy elérje, amit akar."

Lehet, hogy Serena már 39 lesz az idei Garros idején, de az agresszív, kemény, sok kockázatot vállaló játéka aligha fog változni. Ne legyen kétségünk afelől, hogy rettenetesen sokat dolgozik az erőnlétén, miközben persze a családjával is sok időt tölt. 

Alig várja már, hogy újrainduljon a szezon, és ha valaki, ő biztosan örülne, ha kapna két esélyt is ősszel, hogy megszerezze a 24., esetleg a 25. GS-címét. 

részben Sky Sport

Hozzászólások