Salakblog - Hiperagresszív tenisszel vetkőzte le egydimenziósságát az osztrákok klasszisa
Hiperagresszív tenisszel vetkőzte le egydimenziósságát az osztrákok klasszisa
Fotó: Europress/AFP

Hiperagresszív tenisszel vetkőzte le egydimenziósságát az osztrákok klasszisa

Németh DánielNémeth Dániel
2020/03/17 13:07
Napra pontosan egy éve annak, hogy Dominic Thiem megszerezte pályafutása első 1000-es tornagyőzelmét. Az, hogy ezen a szinten is összejött a siker az osztrák klasszisnak, egyáltalán nem volt meglepő, az már annál inkább, hogy a helyszín Indian Wells, vagyis egy kemény pályás torna volt. Azóta az is kiderült, győzelme jelzésértékkel bírt.

Az osztrák teniszező 2015-ben kezdte el felhívni magára a figyelmet, amikor rövid időn belül három salakos versenyt is megnyert. Salakos tenisz tekintetében szép lassan a legjobbak közé emelkedett, 2016 óta mindig legalább az elődöntőig eljutott a Roland Garroson, ráadásul a legutóbbi két idényben már csak a fináléban kapott ki Rafael Nadaltól. Minden idők legjobb salakpályás teniszezőjével szemben még nem találta meg a győzelemhez vezető receptet a Philippe Chatrier-n, más versenyeken ellenben többször is nyert a spanyol ellen.

Többek között 1000-es versenyeken is. 2017-ben a római, 2018-ban a madridi negyeddöntőben győzte le Nadalt, a tornagyőzelem azonban mindkét esetben más játékosé lett. Rómában Novak Djokovictól kapott ki rettentő simán (6:1, 6:0), Madridban pedig Zverev állította meg a döntőben.

Túlzás lenne tehát azt állítani, hogy nem volt benne Thiem pályafutásában az 1000-es győzelem, viszont az i felpontozásával mindig meggyűlt a baja. Talán ez is szerepet játszhatott abban, hogy az osztrák rászánta magát az edzőváltásra: az Indian Wells-i verseny előtt Athén olimpiai bajnokával, a chilei Nicolas Massuval kezdett dolgozni. Massu pozitív hatása már rögtön az első közös versenyen megmutatkozott, Thiem ugyanis döntőbe jutott Indian Wellsben, ahol aztán szetthátrányból fordított Roger Federer ellen.

Nicolas Massu a háttérből figyeli Thiem játékát az AO-n. -Nicolas Massu a háttérből figyeli Thiem játékát az AO-n. - Fotó: Europress/AFP

Massu feladata alapvetően Thiem játékának finomhangolása volt, hiszen szakaszokban máskor is megmutatkozott az osztrák kemény pályás teniszében rejlő potenciál. Rávette, hogy variálja jobban a játékát: a brutálisan felpörgetett labdák a mai napig részét képezik repertoárjának, ám ezeket az ütéseket egyre hatékonyabban egészíti ki laposabb alapvonal ütésekkel. Thiem általánosságában is jobban törekszik a pontok befejezésére: bátran megy fel a hálóhoz, fogadóként pedig közelebb lépett az alapvonalhoz, csökkentve ezzel az ellenfél idejét.

"Egyre többet variálja a fonákját" - állapította meg Patrick McEnroe. "Többször használ nyeséseket, gyakrabban vállalja be az egyeneseket és korábban is üti meg a labdákat. Ma már mindkét oldalról képes befejezni a labdameneteket az alapvonal közeléből. Az, hogy Rafa még mindig ennyire jó, javarészt annak köszönhető, hogy rájött, nem kell méterekkel az alapvonal mögött állnia, és futnia a győzelemért. Képes erre is, ha szükséges. Thiem beljebb lépett, aminek a pontok befejezése és az ellenfél idején csökkentése a célja. Egyre jobb e tekintetben."

Egy évvel ezelőtt Thiemen még ott volt az egydimenziósság bélyege, manapság viszont mindenki tudja, hogy borítástól függetlenül számolni kell vele. Saját bevallása szerint egyébként nem az Indian Wells-i siker volt az egyértelmű jelzése annak, hogy megérkezett az elitbe, sokkal inkább a későbbi győzelmei. Pekingben és Bécsben is tornagyőzelmet ünnepelhetett, majd egészen szenzációs tenisszel jutott az ATP-világbajnokság döntőjébe, amit végül elveszített Stefanos Tsitsipasszal szemben. Ezek már egyértelműen a szintlépésre utaltak.

Thiem ugyan elveszítette az ATP-vb döntőjét, de így is szintet lépett. -Thiem ugyan elveszítette az ATP-vb döntőjét, de így is szintet lépett. - Fotó: Europress/AFP

"Indian Wells valójában egy nagyon lassú kemény pálya, ami feküdt a játékomnak, mert szinte már olyan, mintha salak lenne. Azonban itt, Bécsben, Pekingben és Sanghajban egyaránt nagyszerűen játszottam, olyan borításokon, amiken korábban szenvedtem" - mondta a londoni döntőjét követően. "Bár nagy és kemény vereség volt a mai, az van most a fejemben, hogy nagyon sokat fejlődött a játékom az elmúlt hónapokban" - nyilatkozta Thiem, aki ennek a kijelentésnek az idei Ausztrál Openen elért döntőjével adott nagyobb nyomatékot.

Vitán felül áll, hogy Thiem pályafutásában a Grand Slam-győzelem a következő - és egyre reálisabb - cél. Ehhez viszont jó eséllyel kettőt is le kellene győznie a Nagy Hármasból egy versenyen belül. "Ezek a srácok új szintre emelték a teniszt. Valószínűleg az én játékommal is ezt tették. Más érákban könnyebb volt nagy tornákat nyerni, ez 100%-ig igaz. Mégis örülök, hogy ezekkel a srácokkal mérkőzhetek meg, vagyis a legmagasabb szinten. Nagyon bízom benne, hogy az első GS-címemet úgy nyerhetem meg, amikor még aktívak, mert úgy még többet érne."

via ATP

Hozzászólások