Salakblog - Hiába a brutális keret, Federer szerint Európának nehéz dolga lesz a Laver-kupán
Hiába a brutális keret, Federer szerint Európának nehéz dolga lesz a Laver-kupán
Fotó: Europress/AFP

Hiába a brutális keret, Federer szerint Európának nehéz dolga lesz a Laver-kupán

Németh DánielNémeth Dániel
2019/09/19 19:51
Első ránézésre komoly különbség van a pénteken kezdődő Laver-kupa keretei között,  Roger Federer szerint azonban egyáltalán nem lesz könnyű az európaiak dolga. A svájci klasszis úgy gondolja, a világválogatott nagy adogatói, például John Isner és Nicky Kyrgios kihasználhatják a gyors körülményeket, párosban pedig Jack Sock jelenthet veszélyt Európára. 

Az idei Laver-kupán hét top 20-as játékos vesz részt, ami papíron jól hangzik, csakhogy az arány 6-1 Európa javára. Roger Federer és Rafa Nadal mellett Dominic Thiem, Sascha Zverev, Stefanos Tsitsipas, Fabio Fognini és a tartalékosként nevezett Roberto Bautista Agut áll az európai kapitány, Björn Borg rendelkezésére. A túloldalon jelenleg egyetlen játékos tagja a top 20-nak: John Isner, aki nemes egyszerűséggel a "valaha volt legjobb csapatnak" titulálta az ellenfelet.

Sokan máris előre odaadnák az első két Laver-kupát megnyerő Európának a győzelmet, Federer azonban nagy csatára számít. "Elképesztő mélysége van a csapatunknak. A probléma az, hogy fedett pályán teniszezünk, két nyert szettre menő meccsek lesznek, a döntő játszmában szuper tie-break dönt, a világcsapat pedig tele van szervagépekkel, akik jól érzik magukat ezen a borításon és nagy tenyeressel rendelkeznek. Bármennyire is favoritok vagyunk, nagyon szoros lesz" - mondta a svájci.

Minden, amit tudni kell az idei Laver-kupáról: Federer-Nadal páros és egyéb csemegék | Hosszabbítás

Szeptember 20-22. között immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Laver-kupa, ahol idén is Európa legjobbjai csapnak össze a világ többi részét képviselő teniszezőkkel. A versenyt az Eurosport élőben közvetíti, segítségül összegyűjtöttük a legfontosabb információkat az idei kiírásról. Miután tavaly az Egyesült Államok adott otthont az eseménynek, idén ismét Európában, ezúttal a svájci Genfben kerül sor a háromnapos bemutatótornára.

Federer külön kiemelte, hogy a világcsapatnak idén is a páros lehet az egyik nagy fegyvere. Jack Sock személyében egy ütőkártya is lehet a Team World kezében, az amerikai ugyanis szép lassan a világ egyik legjobbja lett. "Nagyon jól párosoznak, különösen Jack, aki a világ egyik, ha nem a legjobb játékosa. Tisztában vagyunk azzal, hogy mennyire kemény dolgunk lesz" - folytatta Federer. Azt azért érdemes hozzátenni, nem tudjuk, milyen formában van az egyéniben 210. helyig visszacsúszó Sock, aki az év nagy részében sérülésből lábadozott.

McEnroe elismerte, hogy kevesebb esélyük van a győzelemre, azonban úgy gondolja, lehet meglepetés a tornán. "Voltunk már közel, sőt, nagyon közel hozzájuk, magabiztosan ki merem jelenteni, hogy okozhatunk meglepetést. Remélhetőleg a szoros meccsek kedvezően alakulnak a számunkra. Amikor négy meccsed van, meccslabdát is kiharcolsz, mégis mindet elveszíted, az elég kemény tud lenni, főleg, amikor ennyire jól játszol. Bízom benne, hogy ki tudjuk használni a lehetőségeinket" - magyarázta a világcsapat kapitánya.

Papíron tényleg egyenlőtlennek tűnik a két keret közötti erőviszony, azonban akad néhány dolog, amiben bízhatnak a világcsapat tagjai. Az európaiak közül Thiem, Zverev és Tsitsipas sincs túl jó formában, Fogninit pedig októberben műteni fogják lábsérülése miatt. A világcsapatból Nick Kyrgios bárkire veszélyes lehet, Denis Shapovalov pedig remek formában van, amióta Mikhail Youzhny az edzője. Figyelembe véve a gyors körülményeket és a formákat, nem csodálkoznánk, ha igaza lenne Federernek, és kiélezett csatát hozna a Laver-kupa.

via Ubitennis

Hozzászólások