Salakblog - Hetedszer van Djokovic-Nadal-Federer az év végi ranglista első három helyén
Hetedszer van Djokovic-Nadal-Federer az év végi ranglista első három helyén
Fotó: Europress/AFP

Hetedszer van Djokovic-Nadal-Federer az év végi ranglista első három helyén

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/11/27 16:13

A Nagy Hármas a rekordot jelentő hetedik alkalommal végzett az év végi világranglista első három helyén. 2014 óta először. 

Novak Djokovic az első, Rafael Nadal a második, Roger Federer pedig a harmadik helyen zárta a 2018-as ATP-rangsort. Noha korábban már hatszor is előfordult, hogy változó sorrendben, de ők voltak a top 3 az év végén, az most először, hogy szezon közben mindhárman vezették a ranglistát. Összesen hét alkalommal volt csere az első helyen, ami a legtöbb 1999 óta, amikor ez nyolcszor is megtörtént.

Djokovic nyerte Wimbledont és a US Opent, Nadal a Garrost, míg Federer az Ausztrál Opent. 2007-től 2011-ig folyamatosan ők végeztek a rangsor első három helyén, aztán két év szünet után ezt 2014-ben is teljesítették. 

A szerb ötödik alkalommal zárta az élen a szezont. Korábban 2011-ben, 2012-ben, 2014-ben és 2015-ben volt év végi világelső, amelynél többször csak Pete Sampras, ő hatszor volt No.1 a szezon végén.

Djokovic egyszersmind a valaha volt legidősebb év végi világelső is, Nadal tavalyi rekordját döntötte meg az idén. Ráadásul ő az első, aki úgy végzett az élen, hogy év közben volt 20-on kívül is, illetve, hogy a megelőző szezonban a 10-en kívül zárt.

Djokovic_Nadal_Federer.jpg Fotó: Europress/AFP

A szerb három héttel ezelőtt előzte meg Nadalt a ranglistán. A spanyol sehol nem lépett pályára azóta, hogy szeptemberben térdsérülés miatt fel kellett adnia a US Open elődöntőjét Juan Martín del Potróval szemben. Azóta a hasfala is megsérült, sőt a jobb bokáját meg is kellett műteni. 

Nadal a tizedik alkalommal végzett a rangsor első két helyének valamelyikén. Ebben a vonatkozásban csak Federer van előtte, akinek ez tizenegyszer sikerült. 

A svájci viszont a top 3 tekintetében állított föl új csúcsot azzal, hogy az idén 14. alkalommal végzett az első három hely valamelyikén. Nyert egy Grand Slamet is az év elején, már a huszadikat a sorban, amely szintén új rekord a férfiak között. 

Ami a top 10-et illeti Kevin Anderson és John Isner most először került a legjobbak közé, Del Potro pedig 2013. óta az idén először tudott ennyire elöl, az ötödik helyen végezni.

A magyarokról szólva, Fucsovics Marci a karriercsúcsot jelentő 36., Balázs Attila a 189., Valkusz Máté a 246., Piros Zsombor a 387., Nagy Péter a 603., míg Borsos Gábor a 896. helyen zárt.

via
Hozzászólások