Salakblog - Hét év főállású anyaság után ismét visszatér a négyszeres Grand Slam-győztes teniszező
Hét év főállású anyaság után ismét visszatér a négyszeres Grand Slam-győztes teniszező
Fotó: Europress/AFP

Hét év főállású anyaság után ismét visszatér a négyszeres Grand Slam-győztes teniszező

Németh DánielNémeth Dániel
2019/09/12 16:14
Kim Clijsters második alkalommal is kísérletet tesz arra, hogy visszatérjen a profi teniszezők közé. Az egykori világelső 36 évesen, hét év kihagyás után, három gyermek édesanyjaként döntött a folytatás mellett, miután úgy érezte, hiányzott neki a profi sport világa. Visszatérését részben WTA Touron kiválóan teljesítő anyák inspirálták, például Serena Williams.

A belga teniszező a nagy hírt egy, a közösségi médiában közzétett videóban jelentette be, melyben John McEnroe is feltűnik. "Hogy mit szeretnék igazán az életben? Az elmúlt hét évben főállású anyuka voltam. Imádom is, de tényleg. Ugyanakkor a profi teniszezők életét is imádtam. És őszintén szólva hiányzik az az érzés. Mi lenne, ha mindkettőt megpróbálnám? Lehetek szerető anyukája a három gyermekemnek, egyúttal a legjobb teniszező, akivé csak válhatok? Belevágok. Megpróbálok még egyszer visszatérni. Találkozunk 2020-ban."

Clijsters pályafutása már alapból sem számít szokványosnak, hiszen rettentő fiatalon, 23 éves korában a visszavonulás mellett döntött sorozatos sérülései miatt. 2008-ban született meg első gyermeke, Jada, akit rövidesen az egész világ megismerhetett a US Open-döntőben. Clijsters ugyanis egy wimbledoni bemutatómeccsre készülve újra kedvet kapott a játékhoz, így az amerikai kemény pályás szezonban visszatért a profik közé. Cincinnatiben és Torontóban egyaránt szabadkártyával indult, ahol három top 20-as elleni győzelemmel jelezte, jó formában van.

A két felvezetőversenyt követően a US Openen is szabadkártyával indult, miután hivatalos világranglista-helyezése sem volt, ahhoz ugyanis a szabályok értelmében legalább három versenyen el kellett volna indulnia az évben. New Yorkban aztán igencsak kijött neki a lépés, hiszen mindkét Williamset legyőzte - Serenát azon a botrányos mérkőzésen - majd a döntőben Caroline Wozniackit is megverte két játszmában. Ezzel tulajdonképpen hivatalosan is elkezdődött a második karrierje, ahogyan ő maga utalt rá.

Evonne Goolagong 1980-as wimbledoni sikere óta ő volt az első teniszező, aki anyaként tudott Grand Slamet nyerni.

000_Was2579412.jpg Fotó: Europress/AFP

Karrierjének második fele, bár az anyai feladatok miatt a tenisz bevallottan kevésbé játszott kiemelt szerepet az életében, sikeresebbnek bizonyult az elsőnél. 1997 és 2007 között egy Grand Slamet nyert (2005 - US Open) és további négy döntője is volt (2001 és 2003 - Roland Garros; 2003 - US Open, 2004 - Ausztrál Open). 2009-es visszatérése után három Grand Slamet nyert: 2010-ben címet védett a US Openen, majd 2011-ben az Ausztrál Opent is besöpörte. Nem sokkal később újra világelső lett, ami anyaként azóta is csak neki sikerült.

2012-ben második alkalommal is bejelentette a visszavonulását, miután a US Open második fordulójában kikapott Laura Robsontól. Azóta még két gyermeket vállaltak kosárlabdázó férjével: Jack 2013-ban, Blake 2016-ban született meg. Az elmúlt hét évben zömmel az anyaság töltötte ki a mindennapjait, azonban miután látta a WTA Touron szereplő anyák sikereit - például a négy Grand Slam-döntőt játszó Serena Williamsét - úgy döntött, harmadik alkalommal is karrierépítésbe kezd a teniszpályán.

"36 évesen úgy éreztem, még mindig túl fiatal vagyok a visszavonuláshoz. Rengeteg inspirációt jelentettek azok, akik anyaként is folytatták a sportot. Alig várom, hogy újra a pályán legyek és kiderüljön, három gyermek után milyen lehetőségeim vannak. Rengeteg munka áll előttem a következő négy hónap során, azonban a legnagyobb motivációt maga a kihívás jelenti. Fizikálisan és mentálisan is szeretném tesztelni magam" nyilatkozta a négyszeres Grand Slam-bajnok teniszező a Guardiannek.

000_DV906624.jpg Fotó: Europress/AFP

Clijsters a pályafutása során 41 egyéni trófeát nyert (41-19 a mérlege a döntőkben), amivel még mindig előkelő helyen áll a mezőnyben. Az aktív játékosok közül konkrétan csak a két Williams előzi meg, Serena 72-nél, Venus 49-nél jár. Pályafutása során rendkívül kiegyensúlyozottan teljesített, ezt bizonyítja, hogy 35 Grand Slam-szereplése alkalmával 16-ször legalább az elődöntőig eljutott. Azt se felejtsük el, hogy pályafutása csúcsán párosban is remek eredményei voltak, 2003-ban a Roland Garrost és Wimbledont is megnyerte Ai Sugiyama oldalán.

Korábbi világelsőként egyébként korlátlan számú szabadkártyára jogosult a WTA Touron. 

Hozzászólások