Salakblog - Hat fiatal teniszező, akire érdemes lesz figyelni a Grand Slam-tornákon
Hat fiatal teniszező, akire érdemes lesz figyelni a Grand Slam-tornákon
Fotó: Europress/AFP

Hat fiatal teniszező, akire érdemes lesz figyelni a Grand Slam-tornákon

Miután kezdetét vette Ausztráliában az év első Grand Slam-tornája, megpróbáltuk összegyűjteni, kik lehetnek azok a 23 év alatti játékosok, akikre érdemes lesz figyelni a férfiak mezőnyében az előttünk álló szezon legnagyobb versenyein.

Azzal, hogy tavaly szeptemberben Marin Cilic is betöltötte 30. életévét, megkezdődött a férfi teniszben egy olyan korszak, amire ezt megelőzően 1930-ban volt példa: egyetlen huszonéves Grand Slam-győztes sem maradt a férfiaknál. Előbb-utóbb ez a sorozat is megszakad egyszer, és szerencsére nincs hiány olyan tehetségekből, akik izgalmassá tehetik a Roger Federer, Rafa Nadal, Novak Djokovic és Andy Murray fémjelezte korszakot követő időszakot. Következzen hat olyan játékos, akiből érzésünk szerint Grand Slam-bajnok lesz, és talán a nem is annyira távoli jövőben.

Hat teniszező, aki megnyerheti első Grand Slam-címét a nőknél 2019-ben | Hosszabbítás

Mivel nyakunkon az év első Grand Slam-tornája, ezért megpróbáltuk összegyűjteni, kik lehetnek azok a játékosok, akikre érdemes lesz figyelni a nők mezőnyében az előttünk álló szezon legnagyobb versenyein. Ezúttal azokra a teniszezőkre fókuszáltunk, akik eddigi pályafutásuk során nem nyertek Grand Slam-tornát, de 2019-ben felérhetnek a csúcsra.

Sascha Zverev - 4. (legjobb helyezés: 3.)

Az új teniszgeneráció legérettebb játékosa, akinek nincs igazán gyenge pont a játékában. Magasságához képest kifejezetten jól mozog, tenyeresről és fonákról is rettentő stabilan teniszezik, az ütőereje pedig a világ bármely játékosa ellen hatalmas fegyver lehet, csakúgy mint az adogatása. Elsősorban taktikailag kellene fejlődnie, hogy berobbanjon a legnagyobbak közé, és ebben nagy segítségére lehet Ivan Lendl, aki korábban Andy Murray-t is képes volt rávenni az agresszívebb játékra. Ezúttal Zverevből kellene kihozni az agresszort (ami érzésünk szerint ott lenne a játékában), és ha az amerikai eléri céljait, a fiatal németet borzasztó nehéz lesz megállítani. Annál is inkább, mivel mindegyik borításon nagyon erős a tenisze, játéka egyaránt alkalmas kemény, salakos és füves borításra, így egész évben képes lehet kiegyensúlyozott teljesítményre. Akár már 2019-ben elindulhat a bajnokká váláshoz vezető úton, legalábbis senkit nem lepne meg, ha megszerezné első major-győzelmét. Minket biztosan nem.

068_FtpTrial-AA_15012019_878815.jpg Fotó: Europress/AFP

Karen Khachanov 11. - (legjobb helyezés: 11.)

Nem csak, hogy dörömböl a top 10 ajtaján, hanem lassan be is rúgja azt. Ő amúgy tényleg az a típus, aki beront, nem pedig besétál majd azon az ajtón. Akár már az Ausztrál Open után. Hatalmas szervája és alapütései vannak, pillanatok alatt képes lerendezni a pontokat, így aztán iszonyú nehéz hozzáférni az adogatásához. Sokan Marat Safinhoz hasonlítják őt. Helytálló a párhuzam, bár honfitársa talán ügyesebb volt kézben nála, ő viszont úgy tűnik, jobban tudja menedzselni az érzelmeit a pályán. Amitől nagy bajnok lehet, túl a fizikális adottságain, a szerváján, és az alapütésein, az a fearless attitűd, amivel kiáll a legnagyobbak ellen is. Egyébként talán pont ebben hasonlít leginkább Safinra, valamint másik példaképére, Juan Martín del Potróra. És még valami. Kiválóan reagál az új helyzetekre. Első ATP-döntőjét megnyerte 2016-ban, ahogy első 1000-es fináléját is tavaly Párizsban, Novak Djokovic ellen. Eddig 4-0 a mérlege döntőkben.

000_1C78DQ.jpg Fotó: Europress/AFP

Stefanos Tsitsipas - 15. (legjobb helyezés: 15.)

A játéka fűre termett. Nem mintha nem látnánk benne azt, hogy bárhol, bármilyen borításon meg fogja állni a helyét, dehogynem látjuk. Mégis, az ember agyába mind tisztábban villan be egy kép, melyen ez a srác a wimbledoni trófeát emeli a magasba. És ez nem csak azért van, mert úgy néz ki, mint Björn Borg, és, mert Roger Federer a példaképe. Sokkal inkább azért, mert tehetségben sincs messze tőlük. Bődületes alapütésekkel rendelkezik, egykezes fonákja egyenese csodaszámba megy. A meccseken igyekszik a saját kezébe venni a sorsát, szívesen támad és jön előre a hálóhoz, ahol rendkívül magabiztosan fejezi be a pontokat. A szó legjobb értelmében véve régimódi teniszt játszik, technikai képzettsége kifogástalan. Azonban mégsem elsősorban emiatt lesz jó eséllyel nagy bajnok belőle, hanem inkább azért, mert remek elegyét hozza a pályán a tüzes elszántságnak és a végtelen nyugalomnak. A féktelen győzni akarásnak és a hűvös higgadtságnak.

000_1C76YQ.jpg Fotó: Europress/AFP

Hyeon Chung - 25. (legjobb helyezés: 19.)

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt robbant be, amikor a második körben simán kiejtette Daniil Medvedevet, majd a következő fordulóban óriási csatában legyőzte Sascha Zverevet az Ausztrál Openen. Tette mindezt nem sokkal azt követően, hogy megnyerte az első NextGen-világbajnokságot, méghozzá pazar tenisszel. Melbourne-ben egyéb említésre méltó eredményei is voltak, hogy mást ne mondjunk, az elődöntőig vezető úton legyőzte példaképét, Novak Djokovicot, és sokszor bizony úgy tűnt, mintha a saját tükörképével küzdene a szerb. Az alapvonalon rendkívüli atletikussággal mozog, képes az egész pályát bejátszani, és fiatal kora ellenére taktikailag is az érettebb játékosok közé tartozik. Tavaly rengeteg kisebb-nagyobb sérülés hátráltatta, így az idény második felében elmaradtak tőle a kiemelkedő eredmények, de ha ezeket a problémákat maga mögött tudja hagyni, a jövő egyik nagy bajnoka lehet belőle.

000_1C887K.jpg Fotó: Europress/AFP

Denis Shapovalov - 27. (legjobb helyezés: 23.)

Egy nagyon szerencsétlen, ráadásul karakteridegen ütés miatt került először a figyelem középpontjába, pedig már akkor lehetett tudni, óriási lehetőségek rejlenek benne. Rengeteg játékoshoz hasonlították az évek során, technikája és egykezes fonákja időnként Roger Federert idézi, balkezessége és agresszív játékstílusa John McEnroe-val teszi hasonlatossá, sőt, érett és türelmes játéka miatt a fiatal Rafa Nadallal is hozták már párhuzamba. Ritka, hogy egy teniszezőt ennyire eltérő stílusú játékosokkal hasonlítsanak össze, és valószínűleg az igazság valahol félúton van: több korábbi vagy jelenlegi nagy bajnok egy-egy vonása megfigyelhető a teniszében, és talán pont ez az a tulajdonsága, ami igazán nagy játékossá teheti őt. Főleg gyors borításokon kell számolni vele, ezen is belül füvön lehetnek majd nagy eredményei a 2016-os junior wimbledoni bajnoknak, de tavaly már salakon is mutatott életjeleket. Sajnos nem Budapesten.

000_1C88ZG.jpg Fotó: Europress/AFP

Alex de Minaur - 29. (legjobb helyezés: 29.)

„Figyeltem őt Brisbane-ben és Sydney-ben is, és kifejezetten tetszett, amit láttam” - mondta róla Roger Federer. „Bárcsak olyan felnőtt lennék a pályán, mint Alex” - írta egy évvel ezelőtt Andy Murray a Twitteren. Két sokat mondó gondolat két nagy bajnoktól. És akkor még ott van a mentora, Lleyton Hewitt, akinél jobb kezekben nemigen lehetne. Valószínűleg nem ő a legnagyobb labdazsonglőr NextGen tagjai közt, amivel ő tisztában is van. Ennek megfelelően szokatlan érettséget mutatva rendkívüli tudatossággal, sportpszichológus segítségét is igénybe véve építi a játékát. Kiváló alapütései vannak, különösen a fonákja lenyűgöző és fölöttébb hatékony. Iszonyatosan gyors és állóképes, ami korántsem jelenti azt, hogy lábon akarná megoldani a pontokat, de kétségtelenül sokat segít neki. Ha azonban csak egy dolgot említhetnénk, ami nagy bajnokká teheti őt, akkor a mentalitását mondanánk. Minden pontért úgy küzd, mintha az élete múlna rajta. Ennek tán legjobb bizonyítéka a Marin Cilic elleni meccse volt a US Openen.

000_1C78CH.jpg Fotó: Europress/AFP

Szavazzatok!

Kinek lehet a legnagyobb esélye, hogy Grand Slam-tornát nyerjen 2019-ben?

Egyiküknek sincs esélye, az idősebb játékosok uralják majd a szezont.
 
19% (76 szavazat)
Sascha Zverev
 
48% (194 szavazat)
Karen Khachanov
 
12% (50 szavazat)
Stefanos Tsitsipas
 
11% (45 szavazat)
Hyeon Chung
 
0% (2 szavazat)
Denis Shapovalov
 
1% (5 szavazat)
Alex de Minaur
 
4% (18 szavazat)
Másnak.
 
4% (15 szavazat)
Összes szavazat: 405
Hozzászólások