Salakblog - Haragszik-e Wawrinka Federerre?
Haragszik-e Wawrinka Federerre?
Fotó: Europress/Getty

Haragszik-e Wawrinka Federerre?

Szabó GáborSzabó Gábor
2014/11/19 09:28

Amikor szombat éjjel Federer négy meccslabdáról megfordította a Wawrinka elleni elődöntőjét, és döntő szett tie break 8/6-al bejutott a döntőbe, akkor is adódott a kérdés, hogy vajon egy ilyen győzelem, de még inkább egy ilyen vereség milyen hatással lesz a svájci Davis Kupa csapatra. Minderre értelemszerűen a helyszínen tartózkodó újságírók is kíváncsiak voltak, és a sajtótájékoztatón fel is tették a vonatkozó kérdést mindkettőjüknek. Federer akkor úgy mondta, hogy szerinte Stan nem tűnt annyira csalódottnak a vereséget követően, bizonyára megemészti a dolgot a DK döntőig, míg Wawrinka - tán csalódottságában, tán mert nem először találkozott önmagával - egy nem tudommal vágta ki magát.

A rákövetkező két napot elvitte Roger visszalépésének híre és annak értelmezése. És bár olyan hírek is akadtak, hogy Fed hátsérülése még a döntőn való szereplését is kérdésessé teszi, ezt maga az érintett mondta Novak Djokovicnak egy Federerrel történt magánbeszélgetésre hivatkozva, a tegnapi napot mégis elvitte egy nyilvánosságra került videó a Wawrinka - Federer elődöntőről.

A videó és egyes, a helyszínen dolgozó fotósok tanúsága szerint ugyanis, a döntő játszmában 5/5-nél Mirka Federer beszólt Wawrinkának, aki ki is fordult egy adogatásfogadásból, és szóvá is tette a dolgot Cedric Mourier játékvezetőnek, megemlítve, hogy ez nem az első ilyen eset, előfordult már Wimbledonban is. Az tudott volt, hogy a két játékos az elődöntőt követően hosszan beszélgetett az öltözőben, ennek hírét a helyszínen dolgozó John McEnroe vitte el a világnak, aki azt is hozzátette, hogy nem tudja, van-e összefüggés a két eset között, de szerinte ami történt, az biztosan nem segített Federeréknek a DK döntő előtt.

A tegnapi napon aztán megtartották a Davis Kupa döntő első sajtótájékoztatóját is, ahol a BBC riportere nem vacakolt, feltette az üggyel kapcsolatos valamennyi kérdést a két érintettnek. A teljes beszélgetést itt találjátok, de a legfontosabb dolgokat megpróbálom összefoglalni:

A beszélgetés a meccs után tényleg lezajlott, nem ketten voltak hanem hárman, ott volt Severin Lüthi is, a DK kapitány, mindkettejük edzője, barátja. Az, hogy Federer elmondta, nincs semmi probléma, az egész a mérkőzés hevében történt, amit rögvest átbeszéltek, az nem sokat jelent, hiszen ő ebben az ügyben úgymond a rossz oldalon állt. A fontosabb Wawrinka válasza volt. Stan, bár rögzítette, hogy Mirkának nem volt semmiféle joga hozzászólni, megerősítette Roger szavait és elmondta: az ő részükről az eset átbeszélése öt percet vett igénybe a mérkőzés után, az egészből ügyet a sajtó csinált. Megemlítette még, hogy Mourier nem állt a helyzet magaslatán szerinte, de ez már teljesen más történet.

Mindez persze épp kamu is lehetne, két őszintének tűnő nyilatkozat, amely csak elfedi a háttérben fortyogó indulatokat. De aki még mindig így gondolja, az nézze meg ennek a sajtótájékoztatónak egy másik részét, ahol immáron franciául viccelődnek egymással. Azt hiszem ennyire rosszban a franciák is vannak egymással :)

Hozzászólások