Salakblog - Halep sokat veszíthet a salakszezonban, Osaka szinte semmit
Halep sokat veszíthet a salakszezonban, Osaka szinte semmit
Fotó: Europress/AFP

Halep sokat veszíthet a salakszezonban, Osaka szinte semmit

Németh DánielNémeth Dániel
2019/04/04 17:43
A következő hetekben, hónapokban a salakspecialistákról szól majd a tenisz. Éppen ezért összegyűjtöttük, kik azok a játékosok, akiknek erős teljesítményt kell nyújtaniuk, ha szeretnék megőrizni világranglista-helyezésüket és kik nyerhetnek sokat a leglassabb borításon. Elsőként a nőkkel foglalkozunk.

Simona Halep nagyon hasonló helyzetben van, mint tavaly: akkor 3070 pontot kellett védenie, amivel messze ő volt a legeredményesebb női játékos ezen a borításon. 2019-ben is a román játékos számára legnagyobb a tét a lányoknál: tavaly Rómában a negyeddöntőig, Madridban elődöntőig jutott, a Roland Garroson pedig megnyerte pályafutása első és eddigi egyetlen Grand Slam-trófeáját. Ezzel 2990 pontot kell megvédenie a következő hetekben, vagyis a világranglista-pontjainak fele múlik a salakos teljesítményén.

066_DPPI_20818026_035.jpg Fotó: Europress/AFP

Ez a világelsőségért folytatott küzdelemre is hatással van, Halepnek extra kellene ahhoz, hogy megelőzhesse Naomi Osakát. A japán teniszező felejthető formát mutatott a tavalyi salakszezonban, öt győzelem mellett négy vereség volt a mérlege. 255 pontjával neki van a legkevesebb a top 20-as játékosok között (ez a világranglista-pontjainak 4%-a), így viszonylag nyugodt időszak előtt áll, ami az elmúlt hónapok eseményei (például az edzőváltás) után talán rá is fér a japán teniszezőre.

Nehéz helyzetből várhatja a folytatást Maria Sharapova, ugyanis a top 30-as játékosok közül arányaiban véve neki kell a legtöbb pontot védenie. Tavaly 996 pontot teniszezett össze salakon, ami a világranglista-pontjainak 58%-a. A három legnagyobb salakos versenyből kettőn - Madridban és a Roland Garroson - negyeddöntőzött, Rómában pedig a legjobb négy közé menetelt. Sérülés miatt utoljára január végén lépett pályára a szentpétervári versenyen, február végén kisebb vállműtéten is átesett, így vele kapcsolatban a formája is nagy kérdés lesz.

063_1137875299.jpg Fotó: Europress/AFP

Belinda Bencic és Bianca Andreescu Osakához hasonlóan nyomás nélkül teniszezhet, tekintve, hogy szinte semmit sem veszíthet a következő hetekben. Előbbi 70, utóbbi 60 pontot véd, de ami ennél is fontosabb: mindkét játékos pazar formát mutatott a salakos versenyeket megelőzően. Jelena Ostapenko tavaly azon játékosok között volt, akik sokat bukhattak, és miután címvédőként már a Roland Garros első fordulójában kiesett, végül a salakszezon egyik legnagyobb vesztese lett. 2019-ben pocsék formában van, de legalább nyomás nélkül játszhat.

Sloane Stephens borzasztó hullámzóan teljesít, ami a salakszezon egyik legérdekesebb szereplőjévé teheti. Most épp egy negatív szériából próbál kitörni, 2019-ben hat győzelem mellett hat vereség a mérlege, de sokszor láttuk, hogy egy jó verseny sokat segíthet neki. Egy évvel ezelőtt Miami volt a fordulópont, ami jó felvezetésnek bizonyult egy meglepően erős salakszezonhoz. Hozzá kell persze tennünk, hogy igazából csak a Roland Garroson nyújtott kiemelkedő teljesítményt, az előtte lévő hónapokban inkább átlagos formát mutatott.

via tennismash

Hozzászólások