Salakblog - Ha egészséges, vajon lehet más a favorit a Garros salakján mint Rafael Nadal?
Ha egészséges, vajon lehet más a favorit a Garros salakján mint Rafael Nadal?
Fotó: Europress/AFP

Ha egészséges, vajon lehet más a favorit a Garros salakján mint Rafael Nadal?

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/05/12 11:20

Rafael Nadal egy újabb elődöntős vereséget tett hozzá az idei salakos szezonjához azzal, hogy szombat este 4:6, 6:2, 3:6 arányban kikapott Stefanos Tsitsipastól a Madrid Openen. Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy a spanyol 2004 óta most először áll tornagyőzelem nélkül az év ezen szakaszában. 

"Úgy gondolom, sokkal inkább normális az, ami most történik, mint az, ami az elmúlt 14 évben történt" - mondta Rafa a meccs utáni interjúban. "Úgy vélem, van még tenisz bennem, és van még időm is. Megnyerhetem még azokat a tornákat, melyeket az idén nem tudtam. Továbbra is fittnek kell maradnom, és magas színvonalon kell teniszeznem."

"Ha ezt sikerül megtennem jövőre, akkor harcban lehetek ezekért a címekért, ahogy még harcban lehetek az idei versenyeken is. Van még két salakos torna, meglátjuk, ott mi történik majd."

Nem arról van szó, hogy Nadal rosszul játszana, hisz három nagy salakos elődöntő az semmiképp sem rossz, igaz ahhoz képest, amit az elmúlt másfél évtizedben láttunk tőle, nem is elég jó. Játékban még javult is, hisz Monte-Carlóban és Barcelonában nem is voltak olyan extra meccsei, mint amilyen az itteni negyeddöntő volt Stan Wawrinka ellen.

"A tenisz a győzelemről és a vereségről szól. Nagyon sokat nyertem ezen a borításon az elmúlt években, úgy néz ki, az idén valahogy nem jönnek össze ezek a győzelmek, bár nem is vagyok nagyon messze tőlük. Ezt el kell fogadni, és mint természetes dolgot kell elfogadni. Egész életemben visszafogottan és természetességgel álltam a győzelmekhez. Ugyanígy teszek a vereségekkel is."

Rafa nem nagyon akar foglalkozni a vereségek okaival, inkább előretekint, és megpróbálja a legjobbat kihozni magából. 

"Kereshetnénk kifogásokat, magyarázatokat, meg mondhatnánk, hogy 'mi lett volna, ha', de a dolog végül is mégiscsak a jó teniszről szól. Úgyhogy meggyőződésem, hogy ha elég jól játszottam volna, megnyertem volna ezt a meccset. Nem teniszeztem annyira jól, mint szerettem volna, így aztán kikaptam."

"Ez egy vereség, amivel elszalasztottam egy lehetőséget, hogy döntőt játsszak egy számomra nagyon fontos tornán. Sajnálom, hogy nem játszhatok még egy meccset azok előtt az emberek előtt, akik szeretetükkel rendkívüli módon támogattak engem. Borzasztóan hálás vagyok nekik mindazért, amit tőlük kaptam."

Rafa úgy véli, nem játszott elég hosszan Tsitsipas ellen, és nem volt elég határozott a pálya közepére érkező labdákkal sem. Mint elmondta, nem sikerült beleültetnie ellenfelébe azt az érzést, hogy ő bizony büntetni fog, amennyiben hagyja őt tenyerest ütni. Mindez azt eredményezte, hogy a görög volt az, aki végre tudta hajtani a játéktervét.

"Őszintén szólva úgy érzem, ez a meccs most inkább rajtam múlt. Ő fiatal, óriási tehetség, és folyamatosan fejlődik. De nem gondolom, hogy kikaptam volna, ha úgy játszottam volna, mint a 2018-as barcelonai döntőben, vagy Ausztráliában, a szezon elején. Én így érzem. Lehet, hogy nem ez az igazság, de én így érzem."

nadalsalakja.png Fotó: tennis.com

Mit jelentenek ezek a vereségek Nadal Garros-esélyeire vonatkozóan?

A rövid válasz lehetne az, hogy semmit. Semmit, hiszen egyrészt Párizsban három nyert szettre játszanak majd, ami alapvető különbség. Nadal ugyanis elsősorban nem sprinter, hanem hosszútávfutó, és a három játékos, aki megverte őt idén az európai salakszezonban (Fognini, Thiem és Tsitsipas) mentális és fizikális állóképességben valószínűleg a spanyol mögött vannak, és egy hosszabb meccsen kikapnának tőle. 

Hozzátéve, hogy Fognininek volt egy olyan szettje ellene, melyben olyan szinten hengerelt, amilyet tán még sosem láttunk salakon senkitől Rafa ellen. Az azonban erősen kérdéses, hogy az olasz tudná-e ezt három, négy vagy öt játszmán keresztül is. Thiem egy kicsit más tészta, ő már sokkal inkább hosszútávfutó, ő akár egy maratoni meccsen is lenyomhatja Nadalt.

Aztán azért sem biztos, hogy sokat jelentenek ezek a vereségek, mert a spanyol képes lehet arra is, hogy az önbizalmát akár a semmiből is fölépítse a Garros két hete alatt. A három nyert szettre menő meccsek, főleg az első héten lehetőséget adnak neki, hogy rendezze sorait mind fizikálisan, mind taktikailag, de elsősorban persze az önbizalmát tekintve. Így, mire odakerül mondjuk Thiem vagy Djokovic elé, már lehet, hogy olyan szinten lesz az önmagába vetett hite, hogy megint nem lehet őt megverni.

nadal.jpg Fotó: Europress/AFP

Persze azért a fönti táblázat nem véletlenül van itt. Jól látszik belőle, hogy amikor Nadal Garrost nyert, az első három nagy salakos torna közül legalább egyet behúzott. 2015-ben esett meg vele az, hogy tornagyőzelem nélkül utazott Párizsba, és utána ott sem jutott messzire. Persze az ellenkezőjére is van példa, 2009-ben három, 2016-ban két trófeát is szerzett a Garros előtt, mégsem tudott győzni. Az okokról most csak annyit, hogy előbbi esetben magánéleti problémái voltak, három éve pedig megsérült.

Persze Róma még előttünk van, ahol Nadal akár nyerhet is. Nyilván nem is mindegy, hogy alakul ez a torna, de, ha a spanyol egészséges, akár győz, akár kikap, a Garroson majd mindenképp őt kell első számú esélyesnek tekinteni.

Mindannyiszor más verte őt meg, nincs tehát egy kimondott dominátor. Ez pedig azt jelenti, hogy a Chatrier salakján, három nyert szettre zajló meccseken nem lehet más a favorit, csakis Rafa.

részben via

Hozzászólások