Salakblog - Ha Bencic nem játszik főszerepet a közeljövő női teniszében, valami nagy baj van a világgal
Ha Bencic nem játszik főszerepet a közeljövő női teniszében, valami nagy baj van a világgal
Fotó: Europress/AFP

Ha Bencic nem játszik főszerepet a közeljövő női teniszében, valami nagy baj van a világgal

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/02/24 12:01

"Jó egészséget kívánunk neki. Ha az meglesz, nem létezik, hogy ne jöjjenek újra az eredmények is."

A fönti gondolatot még 2017. végén írtuk Belinda Benincről. Félreértés ne essék, az alábbiakban nem azt próbáljuk majd igazolni, milyen kivételes jövendőmondók vagyunk, sokkal inkább azt, hogy, ez a svájci lány annyira tehetséges, hogy csak idő kérdése volt, mikor rukkol elő újra valami nagy eredménnyel. Ezt most megtette, hisz szombaton a dubaji fináléban legyőzte az idei Ausztrál Open döntősét, Petra Kvitovát. 

Persze a fináléig el is kellett jutni, és ezt Bencic nem akármilyen ellenfelek legyőzésével oldotta meg. Megverte Aryna Sabalenkát, a korábbi világelső Simona Halepet, és a címvédő Elina Svitolinát is, így pályafutása során másodszor győzött le négy top 10-est egy tornán. Ezt egyszer már, 2015-ben, Torontóban is megtette, a különbség annyi, hogy most négy egymás utáni meccsen sikerült ezt a bravúrt végrehajtania. 

Ez a lány mindent tud az ütővel meg a labdával, a tenisze beleköthetetlen. Tehetséges, mint a Nap. Ha ő a női tenisz elkövetkezendő bő tíz évében nem játszik főszerepet, akkor valami nagy baj van a világgal.

Kezdjük talán azzal, ami a legszembetűnőbb a korábbi évekhez képest: az erőnlétével, ami kifogástalan. Ez nem volt mindig így, most viszont láthatjuk, hogy gyors is, állóképes is. Nem akármilyen terhelésnek volt kitéve a héten, de ő kiválóan állta a sarat a hosszú meccseken is. 

bb2.jpg Fotó: Europress/AFP

Laposan, fölszállóágban, tisztán üti a labdát mindkét oldalról, és támadólag tud föllépni még az agresszív ellenfelekkel szemben is. Van egy hatékony első szervája, de fogadóként is képes magához ragadni a kezdeményezést. Szépen helytáll a keresztcsatákban, de remekül tud váltani egyenesbe is.

Mindezek mellé tegyük oda, hogy a kezében óriási repertoár van, és ebből a fegyvertárból a legjobb érzékkel választja ki azt az ütésfajtát, amire épp szüksége van. Kreatívan, és többnyire higgadtan gondolkodik, jól érzi, mire készül az ellenfél. Sőt, a Kvitova elleni döntőben azt is bebizonyította, hogy egy 1:6-ra elbukott szett után is föl tud állni, és újra hinni tud magában.

Osaka, Sabalenka, Anisimova, Bencic. Ha meg kellene nevezni a közeljövő női Nagy Négyesét, talán érdemes volna rájuk tenni.

Hozzászólások