Salakblog - Gyenge szezonja ellenére Zverev kijutott a vébére, megvédheti a címét
Gyenge szezonja ellenére Zverev kijutott a vébére, megvédheti a címét
Fotó: Europress/AFP

Gyenge szezonja ellenére Zverev kijutott a vébére, megvédheti a címét

Németh DánielNémeth Dániel
2019/10/31 15:03
Már csak egy hely kiadó a november 10-én kezdődő ATP-világbajnokságon, Matteo Berrettini szerdai vereségével ugyanis biztossá vált, hogy Sascha Zverev ott lesz a londoni tornán. Vagyis a német teniszező a vártnál gyengébb szezonja ellenére megkísérelheti a címvédést, Berrettininek pedig innentől kezdve abban kell bíznia, hogy riválisai korán búcsúznak Párizsban.

Egészen az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogy ott lehet-e a londoni vébén a címvédő Zverev, ám erős szezonhajrájának köszönhetően a párizsi torna előtt lépéselőnyben volt a riválisokhoz képest. Mondhatni, hogy a papírformának megfelelően az öt harcban lévő teniszező közül a német csatlakozott elsőként a Rafael Nadal, Novak Djokovic, Roger Federer, Daniil Medvedev, Dominic Thiem és Stefanos Tsitsipas hatoshoz, így visszatérhet pályafutása eddigi legnagyobb sikerének színhelyére.

Tavaly ugyanis Zverev - tegyük hozzá: egy lényegesen erősebb idényt követően - megkaparintotta a vb-trófeát, tette mindezt úgy, hogy Roger Federert és Novak Djokovicot is legyőzte. Ezzel önmagában történelmet írt, hiszen a két sztárt korábban senki sem tudta legyőzni ugyanazon a világbajnokságon, ráadásul Boris Becker 1995-ös sikere óta ő lett az első német, aki megnyerte a tornát. Az már csak hab a tortán, hogy Djokovic 2008-as győzelme óta nem volt ennyire fiatal világbajnoka a férfi tenisznek.

"Nagyon örülök, hogy zsinórban harmadik évben sikerült kvalifikálnom" - mondta a német. "Karrierem fénypontja volt a tavalyi győzelmem, így szép emlékeim vannak az O2-ről."

Zverev szezonját nagy jóindulattal is legfeljebb egy hullámvasúthoz tudnánk hasonlítani. Ráadásul egy olyan hullámvasúthoz, melynek a mélypontjai inkább meghatározóak voltak, mint a csúcspontja. 2019-ben egyedül Genfben tudott győzni, emellett volt két döntője: Acapulco és Sanghaj. A Grand Slam-tornák közül a Roland Garroson bizonyult a legsikeresebbnek, sikerült ugyanis megismételnie a tavalyi negyeddöntős szereplését. Tavalyi idénye - és főleg a vb-győzelme - alapján ennél többet vártak tőle a szakértők.

000_1LV6YS.jpg Fotó: Europress/AFP

Jelenlegi formája alapján Zverev nem tartozik a legnagyobb esélyesek közé a világbajnokságon: ugyan Pekingben és Sanghajban biztató volt a játéka, Bázelben például rögtön az első fordulóban kiesett. "Ezzel a játékkal, a jelenlegi mentális állapotomban senkit sem fogok megverni" - nyilatkozta a Taylor Fritz elleni vereségét követően "Nagyon csalódott vagyok, de nem annyira az eredmény, sokkal inkább magam miatt" - magyarázta Zverev, aki Párizsban sikerrel vette az első akadályt, és legközelebb Denis Shapovalovval találkozik.

Izgalmas verseny várható az ATP-vb utolsó helyéért. Jelenleg még négy játékos reménykedhet a kvalifikációban, ráadásul csak Berrettininek nincs lehetősége tenni az ügy érdekében, neki mindenképpen bíznia kell riválisai korai botlásában. Ezzel együtt még mindig igen jó esély mutatkozik arra, hogy Berrettinié legyen a nyolcadik hely az ATP-vb csoportkörében, ehhez csak arra van szükség, hogy Gael Monfils az elődöntő előtt kiessen Párizsban, Wawrinka és de Minaur pedig ne nyerje meg a tornát.

Monfilsnak tehát minimum a legjobb négy közé kellene kerülnie a hazai közönség előtt zajló versenyen: ebben az esetben csak egy Wawrinka-győzelem gátolhatná meg a kvalifikációban, ha viszont a francia döntőbe jut, még az sem. Wawrinka csak akkor válthatja meg a jegyét Londonba, amennyiben megnyeri a párizsi 1000-est, de ehhez például a következő körben Rafa Nadalt kellene legyőznie. Egy tornagyőzelemmel Alex de Minaur is közel kerülhetne a vébéhez, azonban a kijutásához az is szükséges, hogy Monfils kiessen az elődöntő előtt.

via Ubitennis

Hozzászólások