Salakblog - "Gusztustalan diszkrimináció" - a US Open nem rendez versenyt a kerekesszékeseknek az idén
"Gusztustalan diszkrimináció" - a US Open nem rendez versenyt a kerekesszékeseknek az idén
Fotó: Europress/AFP

"Gusztustalan diszkrimináció" - a US Open nem rendez versenyt a kerekesszékeseknek az idén

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/06/18 16:00
Dylan Alcott, kerekesszékes világelső teniszező élesen bírálta a US Open szervezőit, amiért azok "gusztustalanul diszkriminatív" módon úgy döntöttek, idén kihagyják a kerekesszékes teniszt a versenyprogramból.

A 29 éves Alcott, aki kétszeres bajnok New Yorkban, nem hagyta szó nélkül az amerikai nyílt teniszbajnokság szervezőinek keddi bejelentését. A tornát egyébként az eredeti időpontban, de nézők nélkül és szigorú egészségügyi óvintézkedések mellett kívánják megrendezni.

"Épp most jelentették be, hogy a kerekesszékesek versenye NÉLKÜL rendezik az idei US Opent"írta Alcott a Twitteren. "A döntésről a játékosokkal előzetesen nem konzultáltak. Azt gondoltam, az, hogy már kétszer győztem itt, és világelső vagyok, elegendő lesz ahhoz, hogy kvalifikáljam magam. Azonban az egyetlen dolog, ami igazán számít, az nálam hiányzik, nem tudok járni. Gusztustalan diszkrimináció."

Az Amerikai Teniszszövetség (USTA) egyelőre nem kommentálta Alcott bejegyzését.

A férfi és a női táblán az idei US Openen is 128-128 játékos kapott helyet, selejtezőket azonban nem rendeznek. A férfi és a női páros mezőnyt pedig lefelezték, így 64 helyett csak 32 páros vehet majd részt a tornán. A vegyes párosok, a juniorok és a kerekesszékesek versenyét pedig törölték.

"És kérem ne mondja azt nekem senki, hogy nagyobb kockázatot jelentek csak azért, mert fogyatékkal élő vagyok!" - tette hozzá a 10-szeres Grand Slam-bajnok. "A mozgásomban valóban korlátozott vagyok, de az nem jelenti azt, hogy BETEG volnék. Fittebb és egészségesebb vagyok, mint a legtöbb ember, aki ezt olvassa. Nem jelentek extra kockázatot."

"Önző húzás volt" - topjátékosok egész sora tervezi, hogy nem indul a US Openen | Eurosport

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója kedden jelentette be, hogy megrendezik az idei US Opent. Serena Williams reakciója nem váratott sokáig magára, az amerikai gyakorlatilag azonnal egyértelművé tette, hogy részt vesz a tornán. Jelen állás szerint azonban úgy tűnik, lesznek hiányzók is szép számmal. Az eredeti időpontban, augusztus 31.

"Kétségtelen, vannak ennél sokkal fontosabb dolgok is a világon, de a döntést, hogy elindulok-e a tornán, NEKEM kellett volna meghoznom. Elképesztő diszkrimináció, hogy az ép emberek döntenek a nevemben, hogy mit tegyek az ÉLETEMMEL és a KARRIEREMMEL csak azért, mert fogyatékkal élő vagyok. Nincs ez rendben így, US Open."

Andrew Cuomo, New York kormányzója kedden jelentette be, hogy kivételes óvintézkedések mellett, de megrendezik a tornát. Az óvintézkedések alatt rendszeres tesztelést, gyakori fertőtlenítést, extra öltözői helyeket és célzott utaztatást kell érteni. 

CNN

Hozzászólások