Salakblog - Grigor Dimitrov világbajnok!
Grigor Dimitrov világbajnok!
Fotó: Europress/AFP

Grigor Dimitrov világbajnok!

Kálmán LaciKálmán Laci
2017/11/19 22:33

Nem rájuk számítottunk. Egyikükre még csak-csak, de, hogy ők ketten egymás ellen játsszák majd a 2017-es világbajnoki döntőt, arra valószínűleg kevesen tettek pénzt. Már csak azért is, mert, mind Grigor Dimitrov, mind David Goffin az előzetesen gyengébbnek tartott csoportból került be a fináléba.

Azt azonban nem lehet mondani, hogy bármelyikük is érdemtelenül jutott volna el a döntőig. A bolgár veretlen volt a tornán, ráadásul több kifejezetten sima győzelmet is szerzett, például pont Goffin ellen a csoportmeccsek során. A belga pedig - az idén egyedüliként - le tudta győzni Rafael Nadalt és Roger Federert is ugyanazon a tornán.

Érdemtelenségről persze már csak azért sem lehetett szó, mert van annyi mindkettejük kezében, ami bőven méltóvá tette őket arra, hogy lejátsszák ezt a finálét.

Goffin kezdte agresszívebben és határozottabban a meccset, mindenképpen ő volt közelebb saját legjobbjához. Rögtön el is vette a feszülten teniszező Dimitrov adogatását. A bolgár ugyan visszabrékelt, de a belga továbbra is proaktív maradt, és ismét el tudta venni ellenfele szervagémjét. A szett közepén lehetett érezni, hogy Goffin koncentrációja egy kissé alábbhagy, vagy lehet, hogy csak fejbe vágta a tény, hogy ő vezet egy vb-döntőben. Ezzel párhuzamosan pedig Dimitrov mintha kezdett volna megnyugodni. 6:5-re vezetett, amikor jött egy iszonyú hosszú Goffin-szervagém. A belga küzdött saját magával is, meg az egyre stabilabban játszó ellenfelével is. Hárított egy rakat szettlabdát, de a húrt nem feszíthette a végtelenségig, és egy csúnya rontással végül bukta a szettet.

A második játszma első fele csendesen csordogált, némi Dimitrov fölénnyel. Aztán a szett közepén először Goffin került gondba adogatóként, ő megoldotta, utána viszont a bolgár került nehéz helyzetbe, aki végül el is bukta a szerváját. Mindeközben kifejezetten jó volt a meccs, pazar pontokat láthattunk mindkét oldalról. A belga ezúttal jól bírta fejben a végjátékot, és simán kiszerválta a szettet.

A döntő játszma elején mindkettejüknek meg kellett menteni egy-egy nehéz adogatójátékot, de megtették. Továbbra is inkább Goffin volt az agresszor, Dimitrov pedig a védekező, de helyenként mindketten csodálatosan teniszeztek. A szett közepén a bolgár került fölénybe, közben a belga, ahogy fáradt, egyre többet rontott. 5:2-es Dimitrov vezetésnél Goffin a versenyben maradásért adogatott. Hárított három meccslabdát, megfordította az adogatójátékát, majd olyat láttunk a belgától, amit tőle elég ritkán: próbálta hergelni a közönséget. A következő gémben azonban már eldőlt minden. A bolgár adogatóként már megoldotta, vagy mondhatjuk úgy is, hogy megoldotta neki Goffin.

grig2

Fotó: Europress/AFP

Ha a vártnál passzívabb játékkal is, de mégiscsak nyerő taktikával, Dimitrov élete legnagyobb sikerét aratta, és ő lett 2017 világbajnoka. Jó volt látni, ahogy a végén a srácok - az egymás iránti végtelen tisztelet jeleként - átölelték egymást.

Grigor Dimitrov - David Goffin 7:5, 4:6, 6:3

"Hihetetlen hét volt ez" - mondta Goffin a meccs után. "Gratulálok Grigornak, iszonyú jó éved volt. És nagyon jó a csapatod is, óriásiak voltatok. Különleges hét volt, sok érzelemmel, és iszonyúan elfáradtam. Nagyon sokat melóztunk, köszönöm a csapatomnak. Most jön néhány nap pihenő, utána pedig a DK-döntő. Rendkívül fontos nekem a hazámat képviselni, a legjobbamat próbálom majd nyújtani."

"El sem tudom mondani, hogy mit érzek" - nyilatkozta az újdonsült világbajnok. "Iszonyú nagy megtiszteltetés, hogy itt játszhattam. Hihetetlen srác ez a David, és elég jól is teniszezik. Gratulálok neki is. A csapatomnak és a családomnak nagyon sokat köszönhetek, elképesztő, amit műveltünk. A barátnőmnek, Nicole-nak is nagy szerepe van abban, hogy ez most így sikerült. És persze a közönség is csodálatos volt."

Fotó: Europress/AFP

 

Hozzászólások