Salakblog - Goran Ivanisevic szerint véget ért a 2020-as teniszidény
Goran Ivanisevic szerint véget ért a 2020-as teniszidény
Fotó: Europress/AFP

Goran Ivanisevic szerint véget ért a 2020-as teniszidény

Nánási AntalNánási Antal
2020/04/09 13:23
Mint ismert, a koronavírus világjárvánnyá fajulása miatt március elejétől teljesen leállt a nemzetközi profi teniszélet, a halasztás jelenleg érvényben lévő határideje - július közepe - pedig inkább látszik utópiának, semmint reális becslésnek. Ez utóbbi véleményt osztja a 2001-es wimbledoni bajnok, manapság Novak Djokovic edzői stábjában dolgozó Goran Ivanisevic is.

A járványhelyzet komolyságát az elsők között felismerő tenisz döntéshozói nagyon hamar cselekedtek, aminek következtében az elmúlt egy hónapban nem is rendeztek profi versenyt sehol a világon. Mára ismert, hogy a Roland Garros a szervezők önhatalmú döntése alapján, közvetlenül egy héttel a US Open után, szeptember végén kerül megrendezésre. Más kérdés, hogy a New York-i torna sem áll betonbiztos alapokon, hiszen a Billie Jean King Teniszközpont, ahol jelenleg tábori kórház és élelmiszer raktár üzemel, ezekben az időkben legkevésbé egy Grand Slam-torna megrendezésére alkalmas.

A vírus amerikai terjedését látva pedig, főleg annak New York-i koncentráltságát, egyáltalán nem lenne meglepő, ha idén elmaradna a torna. Az elmúlt héten aztán az is eldőlt, hogy a második világháború óta először, 2020-ban elmarad a wimbledoni tenisztorna is, jócskán növelve ezzel a nullák számát az ATP és a WTA veszteségeket összegző számláján. Nem véletlenül volt nagyon borúlátó egy múltheti nyilatkozatában a Tennis Australia első embere, Craig Tiley, aki azt találta mondani, hogy véleménye szerint idén már nem látunk profi teniszt, sőt, a járvány a 2021-es naptárra is hatással lehet.

2020-ban nem lesz tenisz, véli az ausztrál tenisz első embere | Hosszabbítás

Craig Tiley, a Tennis Australia vezérigazgatója a Melbourne Age-nek adott interjújában elmondta: szerinte nem valószínű, hogy 2020-ban visszatérhet a profi tenisz a rendes kerékvágásba. A sportág ugyanis a globális jellegéből fakadóan rengeteg utazással jár, amely jelentős járványügyi kockázatot hordoz magában, az összegyűlt szurkolókról nem is beszélve.

Tiley szavaira hajaz a korábbi kitűnő horvát teniszező, Goran Ivanisevic nyilatkozata is.

„Szerintem idén már nem lesznek profi teniszversenyek sehol sem. Az én jóslatom szerint legjobb esetben is a jövő évi Ausztrál Openre állhat helyre a rend, de jelenleg még az a verseny is hatalmas kérdőjel alatt van.”

A világelső Novak Djokovic edzői stábjának tagja igyekezett edzői szemüvegen keresztül is nézni a helyzetet, rávilágítva arra, hogy a bizonytalanság nem csak a játékosokra nézve romboló: 

„Nagy kérdés, hogy mi történik azalatt, amíg nincsenek versenyek. Mekkora hatással lesz ez mindannyiunkra játékosokra, edzőkre, versenyszervezőkre tehát mindazokra, akik a teniszből élnek?

Ivanisevic utóbbi mondata különösen is elgondolkodtató, hiszen nem ő az első, aki a járványhelyzet okozta leállás alatt amellett emeli fel a hangját, hogy történjen valami lépés a játékosok kieső bevételeinek kompenzálása érdekében. Itt értelemszerűen nem az elitről van elsősorban szó, hanem a világranglista TOP 100 alatti mezőnyéről, amelynek tagjai eddig is csak kisebb versenyek szerényebb pénzdíjaival tudtak kalkulálni, most azonban tulajdonképpen bizonytalan ideig nulla bevétellel számolhatnak.

A járvány miatt gondba került játékosokért fakadt ki közösségi oldalán a világ egyik legsikeresebb edzője | Hosszabbítás

Patrick Mouratoglou kedd este posztolt egy bejegyzést a Twitterre, melyben határozottan kéri a tenisz döntéshozóit, hogy tegyenek végre valamit az alacsonyabban rangsorolt játékosok érdekében. Szerinte ugyanis a helyzet tarthatatlan. Mouratoglou azt kéri a különböző szövetségek vezetőitől, hogy üljenek végre össze, és hozzanak közös intézkedéseket a koronavírus-járvány miatt egzisztenciális válságba sodródott teniszezők érdekében.

A pályafutása egyetlen GS-sikerét 2001-ben füvön arató Ivanisevicet érthetően érzékeny szálak fűzik Wimbledonhoz, így csalódottan reagált az idei verseny törlésének hírére.

„Hihetetlen, hogy nem lesz idén Wimbledon. Ez egy olyan verseny, amely iránt különlegesek az érzéseim, de el kell fogadni a törlés tényét. Az élet megy tovább, nekünk pedig az a dolgunk, hogy folytassuk a küzdelmet.”

Ha a realitást vesszük alapul, akkor valóban vajmi kevés az esély arra, hogy júliusban vagy épp szeptemberben újrainduljon a profi teniszélet. Az is lehet, hogy csoda kellene hozzá, de ha valaki, akkor Ivanisevic tudja, hogy a sportban, azon belül a teniszben is vannak csodák: a horvát három elvesztett wimbledoni döntő után 2001-ben szabadkártyásként még egyszer utoljára megpróbálta elhódítani azt a trófeát, amelyre a leginkább vágyott. A történet ismert ─ a kenti herceg végre nem a tálcát, hanem a trófeát nyújtotta át Ivanisevicnek az eredményhirdetéskor. 

Bízzunk tehát abban, előtérbe helyezve saját és közösségünk egészségét, látunk még idén nívós teniszt.

részben via Tennisworld


Hozzászólások