Salakblog - Generációváltó Tsitsipas legyőzte a címvédő Federert, de kiesett négy további GS-bajnok is
Generációváltó Tsitsipas legyőzte a címvédő Federert, de kiesett négy további GS-bajnok is
Fotó: Europress/AFP

Generációváltó Tsitsipas legyőzte a címvédő Federert, de kiesett négy további GS-bajnok is

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/01/20 16:18

Nem múlt el meglepetések nélkül az Ausztrál Open hetedik játéknapja. Előbb a nappali programban esett ki a torna korábbi bajnoka, az egykori világelső, második kiemelt Angelique Kerber, majd az estiben előbb a férfi címvédő Roger Federer kapott ki a bajnoki erényeket csillogtató Stefanos Tsitsipastól, majd búcsúzott Sloane Stephens is.
Összefoglalónk következik, többé-kevésbé kronológiai sorrendben.

Kerbert lesimázta egy semmiből jött amerikai

Az, hogy a semmiből, egyfelől túlzás, hisz Danielle Collins a 35. helyen áll a világranglistán, és van tavalyról egy miami-elődöntője. Másrészt viszont a 25 éves amerikai korábban egyetlen egy főtáblás Grand Slam-meccset sem tudott nyerni, most pedig már négynél jár. A világranglista másodikját legyőzni, aki ráadásul nem is volt rossz formában, önmagában nagy dolog. Ha azonban hozzátesszük, hogy Collins mindezt 56 perc alatt megtette úgy, hogy szórt 29 nyerőt, és ezek mellé csak 17-et hibázott, akkor láthatjuk, mennyire értékes ez a győzelem istenigazából. Angelique Kerber ugyanis nem adta oda ezt a meccset, sosem szokta, őt meg kell verni, őt le kell ütni a pályáról, és ezt az amerikai megtette. Tavaly ilyenkor még csak 162. volt a világranglistán, bő egy hét múlva azonban már bőven a 30-ban lesz.

"Lehet, hogy eddig még nem nyertem GS-meccset, azonban itt nem akarok megállni" - mondta Collins. "Remélem, hogy van még bennem győzelem. Az első ponttól kezdve igyekeztem azt mutatni, hogy nem szándékozom őt beengedni a meccsbe, ezért magamhoz ragadtam a kezdeményezést. Mindvégig ragaszkodtam az előzetes játéktervemhez, és a dolog elég jól működött. A főiskolán az edzőim megtanítottak arra, hogy úgy menjek föl a pályára, hogy hiszek az ütéseimben. Így is tettem, és ez be is jött."


Kvitova leckét adott Anisimovának

Petra Kvitovának is csak egy szűk órára volt szüksége, hogy kivívja helyét a legjobb nyolcban. Bár Amanda Anismimova még borzasztóan fiatal, kettejüknek mégis van már közös története. Tavaly Indian Wells-ben, az akkor még csak 16 éves amerikai lány legyőzte a rutinos, remek formában teniszező, épp egy 14 meccses győzelmi sorozatban lévő Kvitovát a torna harmadik körében. Nos, ma a cseh alaposan visszavágott.

"Azon a meccsen fizikálisan nem voltam olyan állapotban, mint ma" - mondta Kvitova a győzelmét követően. Ez nem csak azért lehet így, mert IW-ben már fáradt volt a győzelmi széria miatt, hanem azért is, mert a cseh most fittebb, mint valaha. Ez nagyban segítette őt abban, hogy saját kezébe vegye a sorsát, hogy ő legyen a kezdeményező. Kvitova 18 nyerőt ütött, ezzel szemben Anisimova mindössze 8-at. Az amerikai gondjait tetézte, hogy hibázni viszont ő hibázott többet. Összességében persze nem lehet csalódott, hisz 2007 óta nem jutott ilyen fiatal teniszező ilyen messzire major-tornán.

"Próbálom a Sydney-ben mutatott játékomat továbbvinni, egyelőre élvezem a teniszt" - mondta a cseh, előretekintve egy kicsit a negyeddöntőre. Szüksége is lesz arra a teniszére, melyet a múlt héten mutatott, ugyanis az akkori döntős ellenfelével, Ashleigh Barty-val meccsel majd a legjobb nyolc között. A sydney-i finálét Kvitova csak döntő szett tie-breakben tudta behúzni.


Barty fordított Sharapova ellen

Ashleigh Barty továbbra is remekül kezeli a vele szemben támasztott nyomást, és élete legnagyobb győzelmét aratta Maria Sharapova ellen, amivel bejutott karrierje első GS-negyeddöntőjébe. Különleges meccsnek nézhettünk elébe, és nem is kellett csalódnunk. Egy, a nagy adogatásairól, a lapos és kőkemény alapütéseiről, az agresszivitásáról ismert bajnoknő állt szemben, a finom megoldásokat kedvelő, a variábilis teniszt játszó, a nyesést és a kiváló szögeket előszeretettel használó feltörekvő ausztrállal szemben. 

Az első szett szoros csatában lett az oroszé, aki a másodikban elvesztette intenzitását, így abban nem is lehetett esélye a hazai közönség által is támogatott Barty ellen. Sharapova azonban nagy küzdő, újra fölpörgött és újra stabilabb lett, ám lehet, kicsit későn, amikor már 0:4-re állt a döntő játszmában. Szorossá tette a végét, de Barty már nem engedte ki kezéből a győzelmet.

"Ezekért a pillanatokért edzünk" - mondta Barty a meccs után. "Leültünk a csapatommal a szezon előtt, és az egyik cél, amit megfogalmaztunk, hogy kellene valami nagy eredmény, valami nagy menetelés a slameken is. Úgyhogy úgy érzem, ez volt számomra a következő lépés."

"Izgatottan várom a Kvitova elleni meccset, ritkán adatik ilyen hamar, ilyen jó lehetőség a visszavágásra. Több fontos pontot kell nyernem, ez lesz a kulcs" - mondta az ausztrál a cseh elleni negyeddöntőre utalva.


Nadal lehengerlő tenisszel verte a visszatérő Berdychet 

Rafael Nadal egy újabb demoralizáló meccsen van túl az Ausztrál Openen. A brutális, és a lehengerlő szavak jutnak eszünkbe elsőként, ha az újra játékba lendülő, és a formáját lassan megtalálni látszó, Tomas Berdych elleni győzelméről kell írnunk. Az első két játszma tükörsima volt, Rafa makulátlan teniszt tett a pályára. A harmadik sem azért lett szoros, mert a figyelme elkalandozott volna, bár a nyomás a részéről némiképp azért lehet, hogy csökkent. Berdychtől azonban azt nem lehet elvitatni, hogy a meccs harmadik harmadára emelni tudott a játéka színvonalán, amivel azért extra erőkifejtésre késztette Nadalt. 

"A harmadik szett volt reális, nem az első kettő" - fogalmazott Rafa. "Boldog vagyok, hogy ott vagyok a negyeddöntőben. Azt mondom, amit mindig, amikor sérülés után jövök vissza. Nem számítok semmire, küzdök keményen, minden meccsnek ugyanazzal a hozzáállással megyek neki."

"Nagyszerűen játszik, van már néhány nagy győzelme" - mondta Nadal következő ellenfeléről, Frances Tiafoe-ról. "Szuper-gyors, remekül vált irányt, jól jön föl a hálóhoz, és a nagy szervája mellé van egy nagy tenyerese is. Mindig különleges valaki ellen először játszani. És mivel ez már egy negyeddöntő, nincs más lehetőség, mint nagyon jól játszani."


Tiafoe Dimitrov skalpjával ünnepelte 21. szülinapját

Frances Tiafoe már a második bravúrját hajtotta végre Melbourne-ben. Négy nappal ezelőtt elütötte a továbbjutástól a kétszeres Grand Slam-döntős, Kevin Andersont, ma pedig négy szoros szettben legyőzte Grigor Dimitrovot. Az összecsapás három óra 40 percig tartott. Ő a legfiatalabb amerikai férfi, aki negyeddöntőt játszhat az Ausztrál Openen azóta, hogy Andy Roddick 20 évesen, 2003-ban a legjobb négyig menetelt. Szó mi szó, szebb szülinapi ajándékkal nemigen lephette volna meg magát. A győzelme után nem tudta, tán nem is akarta visszafojtani az érzelmeit. 

"Ez a győzelem többet jelent nekem bárminél" - mondta Tiafoe a meccs után. "Brutálisan sok melóm van ebben. Tíz évvel ezelőtt azt mondtam a szüleimnek, hogy profi leszek, megváltoztatom az életem, és az ő életüket is. És most ott vagyok egy GS-negyeddöntőben. El sem hiszem."

"Rendkívül izgatott vagyok a Rafa elleni meccs előtt. Ő minden idők egyik legjobbja. A Rod Laveren játszunk, gondolom. Hihetetlen."

"Egyszerűen nem jöttek azok az ütések, melyekre szükségem lett volna" - mondta Dimitrov, akinek ez volt az első GS-e Andre Agassi irányítása mellett. "Leginkább a második szett tie-breakjét bánom. Ahogy próbáltam egyre jobban és jobban játszani, neki mindig volt válasza. De, hát ez van, ilyen ez a játék."


Bautista Agutnak zsebben a harmadik ötszettes

Ez még akkor is nagy dolog, ha nem zsinórban egymás után. Az első körben Andy Murray-t, és a másodikban John Millmant ötben verte, majd jött a Karen Khachanov elleni viszonylag kényelmes összecsapás, melyet háromban behúzott. Ma azonban megint alaposan oda kellett tennie magát, hisz Marin Cilic várt rá a legjobb nyolc közé jutásért. Legyőzte őt egy két perc híján négyórás meccsen, amivel 9-0-ra módosult az idei mérlege. 

Sőt, ennél talán fontosabb adat, hogy Bautista Agut 25. nekifutásra és 9 elvesztett negyedik körös mérkőzés után játszhatja le karrierje első Grand Slam-negyeddöntőjét. 

A győzelem kulcsa, amellett, hogy Cilic nyilván nem volt friss, hisz két napja meccslabdát hárítva verte Fernado Verdascót, alighanem az volt, hogy iszonyatosan stabil tudott maradni. Fejben is, meg  teniszben is. Mindössze 38 hibát vétett ugyanis a négyórás meccsen, szemben Cilic 73(!) rontásával.

A meccslabdát követően jött tőle egy hatalmas Vamos, majd az ég felé mutatott, tavaly májusban elhunyt édesanyjára emlékezve és neki tisztelegve.
"Rengeteg munka, rengeteg, türelem, rengeteg áldozat kellett ehhez" - nyilatkozta Bautista Agut. "Egy kiváló fölkészülés van mögöttem, és a cél egyértelműen az volt, hogy játsszak végre egy major-negyeddöntőt."


A hidegvérű Tsitsipas legyőzte a címvédő Federert

Nehéz jelzőt találni arra, ahogyan Stefanos Tsitsipas teniszezett a mai napon. A hidegvérű lehet az egyik. De e mellett elnyűhetetlen, agresszív, eltökélt és megtörhetetlen is volt. Lelkileg és fejben pedig iszonyatosan erős. Az első szettet úgy vesztette el, hogy az utolsó pontba belekiabált egy kedves néző. Ő azonban tudott felejteni, túllendült ezen, és továbbra is hitt magában.

A második játszmában voltak mélypontjai adogatóként, Federer összesen 12(!) break-labdát hagyott kihasználatlanul a meccsen, köztük négy szettlabdát is. Persze az éremnek az csak az egyik oldala, hogy a svájci kihagyta ezeket az esélyeket, hisz számos alkalommal ő hárította őket végtelen hidegvérrel. Federer elbizonytalanodott, nem volt elég éles, nem volt elég ragadozó. Persze nem is volt könnyű dolga, hisz volt valaki, aki úgy tűnt, jobban akarja nála ezt a győzelmet. Amellett azonban, hogy jobban akarta, ez a 20 éves fiú iszonyatos érettséggel játszotta le a negyedik szett tie-breakjét is. Nem remegett be, nem ijedt meg, és legyőzte a példaképét.

John McEnroe a meccs utáni interjú során dicsérte a röptéjét, teljes joggal. Tsitsipas pedig humoránál volt, igazi profiként reagált, és azt mondta, "Te voltál az egyik, aki erre inspirált."

"Semmihez sem hasonlítanám ezt a győzelmet. Én vagyok most a legboldogabb ember a világon" - reagált Tsitsipas arra a Johnny Mac-fölvetésre, hogy valószínűleg ez Stefanos életének legcsodásabb napja. "Mindvégig hittem abban, hogy megnyerhetem ezt a meccset. Az elején is, és közben is. Roger egy legenda ebben a sportágban, én pedig hat éves korom óta arról álmodtam, hogy ellene játszhatok ebben a stadionban."

"A jobb játékostól kaptam ki ma" - mondta Federer a sajtótájékoztatón. "Megvoltak az esélyeim, de nem tudtam őket kihasználni. Kicsit lassabbak voltak a körülmények is, ezek is számítottak. Sajnálom, ami történt, de Stefanos nagyon jól játszott ma. Ettől függetlenül a második szettet azért be kellett volna húznom."

Pavlyuchenkova kiejtette az ötödik kiemeltet

Sloane Stephens kezdte jobban a mérkőzést. Kényelmesen teniszezhetett, mert Anastasia Pavlyuchenkova meglehetősen sokat rontott, így aztán az amerikai elment 4:1-re. Ezt követően azonban az orosz valamelyest stabilizálni tudta a játékát, és fölzárkózott 4:4-re. A szett végül tie-breakbe torkollott, melyet a higgadtabb és kiegyensúlyozottabb Stephens húzott be.

Továbbvitte a lendületét az amerikai és breakkel nyitotta a második játszmát. Elég hullámzó volt a játék, elsősorban az orosz volt az, aki kiszámíthatatlanul teniszezett, rajta múlt a pontok zöme. Az is igaz persze, hogy Stephens is sokat bizonytalankodott, és nem nagyon találta a helyét a pályán. 2:0-ra még az amerikai vezetett, ám onnan Pavlyuchenkova megint összekapta magát, megfordított a szettet és kiegyenlített. 

Egy maratoni gémmel indult a döntő játszma. Az orosz sorra harcolta ki a fogadóelőnyöket, ám a döntő pillanatokban, ajtó-ablak helyzetekben rendre hibázott. Stephens végül 10 egyenlőt követően, 8(!) break-labdát is hárítva cefetül nehezen, de hozta az adogatását. Mint kiderült, ebből nem profitált semmit, mert nemsokára mégiscsak break-hátrányba került. Ha keservesen is, de Pavlyuchenkova megtartotta az előnyét, le tudta zárni a meccset, kiejtve ezzel az ötödik kiemeltet. 

Eredmények, 4. forduló:
férfiak:
Tiafoe - Dimitrov  7:5, 7:6(6), 6:7(1), 7:5
Nadal - Berdych  6:0, 6:1, 7:6(4)
Bautista Agut - Cilic  6:7(6), 6:3, 6:2, 4:6, 6:4
Tsitsipas - Federer  6:7(11), 7:6(3), 7:5, 7:6(5)
nők:
Kvitova - Anisimova  6:2, 6:1
Barty - Sharapova  4:6, 6:1, 6:4
Collins - Kerber  6:0, 6:2
Pavlyuchenkova - Stephens  6:7(3), 6:3, 6:3
Hozzászólások