Salakblog - Fucsovics Márton döntős Szófiában!
Fucsovics Márton döntős Szófiában!
Fotó: Europress/AFP

Fucsovics Márton döntős Szófiában!

Szántó PetraSzántó Petra
2019/02/09 16:11

Hát így kell szülinapot ünnepelni. Fucsovics Márton pénteken 27 éves lett, szombaton pedig óriási csatában legyőzte az olasz Matteo Berrettinit, és bejutott a Szófiában zajló ATP 250-es férfi tenisztorna döntőjébe.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy látszólag nem volt olyan nehéz dolga, ha ránézünk a táblára, hiszen Andreas Seppi legyőzése után könnyű útja is lehetett volna. Ám ez végül korántsem bizonyult igaznak. Yannick Maden ellen egy kőkemény, háromórás csatát nyert meg, majd következett a születésnapi ajándék: Roberto Bautista Agut ellen nem kellett pályára lépnie és játék nélkül jutott a legjobb négy közé.

Az elődöntőben pedig nem az első kiemelt Karen Khachanov érkezett, hanem a hat hellyel Marci mögött álló, 53. helyezett Matteo Berrettini. Óriási lehetőség állt tehát mindkét játékos előtt a döntőbe kerülésre. Ennek megfelelően feszült, szoros csatát hozott az első játszma. 3:3 után Marcinak egy halom bréklabdát kellett hárítania, egyszer 0-40-ről, majd 15-40-ről zárkózott vissza, ám később még két szettlabdáig is eljutott fogadóként. Ezt azonban nem tudta kihasználni Fucsovics, ami megbosszulta magát, hiszen elbukta az adogatását, így az olasz játékos került szettelőnybe. 

A magyar teniszezőt azonban nem bizonytalanította el a hátrány, és szépen haladt előre a második játszmában. Berrettini két játéknál közelebb nem tudott kerülni a meccs megnyeréséhez, ez pedig pont ugyanúgy megbosszulta magát nála, mint az első szettben Fucsovics két kihasználatlan szettlabdája. Marci 6:5-ös vezetésnél remekelt fogadóként és kiharcolta a döntő játszmát.

A harmadik szettben pedig már kijött a rutin és az erőnlét, meg talán a szülinapi pihenő segítsége is: a magyar teniszező hamar brékelte az olaszt, majd hátra sem nézett, és előnyét könnyedén végigvitte, így 6:3-al fejezte be a mérkőzést.

"Tudtam, hogy Berrettini jó formában van, ő verte Khachanovot és Verdascót is" - kezdte értékelését Fucsovics a Facebook-oldalán. "Az elejétől jól éreztem a labdát, jól ment a játék. Volt két játszmalabdám 5:4-nél, de amikor elment a szett, éreztem, ha sikerül rajta maradnom, gyűröm tovább, akkor lesz még esélyem. Fejben és fizikálisan is erős tudtam maradni és a döntő pillanatokban jól koncentráltam" - tette hozzá.

A világranglista 47. helyén álló magyar teniszező  így a tavalyi genfi döntő után második alkalommal játszhat ATP trófeáért, a vasárnapi fináléban pedig a Gael Monfilst két szettben legyőző, harmadik kiemelt Daniil Medvedev ellen játszhat.  Így újra bejön a legjobb 40-be a világranglistán, egy esetleges tornagyőzelemmel pedig újra a 35. helyre érkezhet meg. 

ATP-torna, Szófia, elődöntő:
Fucsovics Márton - Matteo Berrettini: 5:7, 7:5, 6:3
Hozzászólások