Salakblog - Fucsovics Márton a NextGen-világbajnok ellen lép pályára szerda hajnalban az Ausztrál Openen
Fucsovics Márton a NextGen-világbajnok ellen lép pályára szerda hajnalban az Ausztrál Openen
Fotó: Europress/AFP

Fucsovics Márton a NextGen-világbajnok ellen lép pályára szerda hajnalban az Ausztrál Openen

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/01/21 17:03
Fiatal kora ellenére a feltörekvő olasz tehetséget, Jannik Sinnert máris olyan nagy bajnokokhoz hasonlítják mint Novak Djokovic. Roger Federer és Rafael Nadal pedig, érthető módon csak felsőfokban tudnak róla beszélni. Komoly feladat előtt áll tehát Fucsovics Márton, akinek szerdán az olasz tinédzser ellen kell majd pályára lépnie. 

A 18 éves Sinner a 82. helyen áll pillanatnyilag a világranglistán, amivel ő a legfiatalabb játékos az ATP-rangsor első 200 helyezettje között. 2019 a berobbanás éve volt a számára. A szezonjára a Milánóban megrendezett NexGen-világbajnokság megnyerésével tette fel a koronát, melyen ráadásul csak szabadkártyásként vehetett részt. Az idén új feladatokkal kell megküzdenie, hisz most már elvárások is vannak vele kapcsolatban. 

Bár, ha megnézzük az első fordulóban nyújtott teljesítményét, elmondható, hogy ha van is teher rajta, azt ő remekül kezeli, legalábbis egyelőre. Gond nélkül győzte ugyanis le az ausztrál Max Purcellt 7:6, 6:2, 6:4 arányban. Az eső által félbeszakított meccsen az olasz öt alkalommal vette el ellenfele adogatását, és 68 százalékban hozta a pontokat a szervái mögött. 

"Hihetetlenül jól üti a labdát, és mentálisan elképesztően stabil" - mondta Purcell a meccs után. "Rám is motiválóan hatott, hogy vegyem a teniszt egy kicsit komolyabban. Persze amúgy is fontos számomra, amit csinálok, de bizonyos területeken rá tudtam még tenni egy lapáttal. Tavaly megmutatta, hogy egy-két jó hét teljesen meg tudja változtatni a szezonodat. Egész egyszerűen szárnyal és a határ a csillagos ég a számára."

sin2.jpg Fotó: Europress/AFP

"Mondtam a menedzseremnek tavaly Wimbledonban, amikor Sinner még kívül volt a kétszázon a világranglistán, hogy figyelje meg, az év végére ott lesz a legjobb 75 között. Végül 78.-ként zárt, szóval elég jól eltaláltam."

Sinner gyors előretörése mindenki figyelmét felkeltette. Tavaly ilyenkor még nem volt az ötszázban sem, és semmiféle profi tornagyőzelem nem fűződött a nevéhez. Azóta nyert két Future-versenyt és három Challengert, plusz ugye a NextGen-vb-t. Mindezt úgy, hogy néhány évvel korábban még kiváló alpesi síző volt hazájában, Olaszországban. 

Federer, aki Rómában és Monacóban is ütögetett már Sinnerrel azt mondja, hogy a pályán való mozgása egészen különleges és kiemeli őt a kortársai közül.

"Elképesztő a lábmunkája, főleg ahhoz képest, amilyen magas" - mondta Federer. "Az ember meg is feledkezik közben arról, hogy egy nagy termetű srác. Már most ő az egyik legjobb a mozgása szempontjából. Nyitott és zárt állásból is tud játszani, ami nagy előny lesz a számára a jövőben."

Nadal is fényes jövőt jósol neki azok után, hogy már ők is edzettek együtt. A spanyol 17 éves volt, amikor betört a top 100 közé, és 19, amikor megszerezte első Grand Slam-győzelmét. Sinner volt az év végén a legfiatalabb játékos a legjobb 80 között, azóta, hogy Nadal bekerült oda 2003-ban. 

"Edzettem vele valamelyik nap" - mondta Nadal. "Kiváló a hozzáállása, nagyon pozitív a pályán. Szerintem komoly pályafutás áll előtte. Minden adottsága megvan ehhez. Ami, véleményem szerint nagyon fontos lesz, hogy a megfelelő emberekkel vegye majd körül magát."

sin3.jpg Fotó: Europress/AFP

John McEnroe is azt mondta róla, hogy ő az egyik legnagyobb tehetség, akit az elmúlt évtizedekben látott. Sinner, akinek jelenleg egyébként Riccardo Piatti vezeti az edzéseit igyekszik nem túl nagy nyomást helyezni magára. 

"Minden héten egyre jobban és jobban akarok játszani, ez a célom" - hangsúlyozta Sinner. "Ha ez sikerül, akkor majd a ranglistám is folyamatosan javulni fog. Ezzel egyébként nem nagyon foglalkozunk, igyekszünk meccsről meccsre haladni. Semmit nem akarok siettetni."

Fucsovics Marci és Sinner mérkőzése a 22-es pálya második találkozója lesz, mely magyar idő szerint szerda hajnalban, három-négy óra körül kezdődik majd. 

ubitennis

Hozzászólások