Salakblog - Fucsovics karrierje egyik legnagyobb győzelmeként értékelte a top 20-as kanadai kiejtését
Fucsovics karrierje egyik legnagyobb győzelmeként értékelte a top 20-as kanadai kiejtését
Fotó: Europress/AFP

Fucsovics karrierje egyik legnagyobb győzelmeként értékelte a top 20-as kanadai kiejtését

Németh DánielNémeth Dániel
2020/01/20 13:26
Hétfő hajnalban elkezdődött az év első Grand Slam-tornája, az Ausztrál Open. Az esős játéknap viszonylag kevés meglepetést hozott, ám az első nagyobb szenzáció Fucsovics Mártonhoz fűződik, aki legyőzte a torna 13. kiemeltjét, Denis Shapovalovot. A magyar teniszező a mérkőzést követően a Facebook-oldalán osztotta meg gondolatait, de honlapunknak is nyilatkozott.

Könnyed győzelemmel kezdte a tornát a 20-szoros Grand Slam-győztes Roger Federer, aki 6:3, 6:2, 6:2 arányban legyőzte Steve Johnsont az első fordulóban. Ezzel a svájci 21-0-ra javította mérlegét az Ausztrál Open első körös mérkőzésein, Grand Slam-tornán pedig legutóbb 2003-ban tudták meglepni a nyitómeccsen. A svájci, aki a versenyt megelőzően meglehetősen visszafogottan értékelte az esélyeit, ezúttal is szerényen nyilatkozott, szerinte a fantasztikus sorozat részben a kiemelési rendszer megváltoztatásának köszönhető.

"Úgy gondolom, idővel jobb játékos lettem. Azonban segít a harminckettes kiemelés is, mert így a magasabban rangsorolt játékosokba nem futhatunk bele az elején. Amikor elkezdtem játszani, akkor még csak a legjobb 16-ot emelték ki" - jegyezte meg. "Azt hiszem, olyan közeget teremtettek, amelyben mindenféle ellenfelet kezelni tudok. Boldog vagyok, hogy képes voltam megoldani ezeket a korai találkozókat. Mindannyian tudjuk, mennyire trükkösek tudnak lenni. Ezért annyira kemények az 1000-es tornák. Akár már az első körben játszhatsz top 20-assal."


Továbbjutott a nyolcadik helyen kiemelt Serena Williams is. Az amerikai klasszis a világranglista-90. Anastasia Potapovával mérkőzött, de a küzdelem elmaradt, miután 6:0, 6:3-ra átlépett ellenfelén. Williams 24 nyerő mellé csak 16 hibát ütött, emellett ötször is elvette Potapova adogatását. Talán egyedül a második szervái miatt aggódhat kicsit, ugyanis ott a lehetséges húszból csak kilenc pontot nyert meg. Ezt leszámítva magabiztos játékkal jutott a második fordulóba, ahol Tamara Zidansek lesz az ellenfele. 

"Úgy éreztem, sikerült nagyon jól kezdenem. Az első szettben kiválóan teniszeztem, majd igyekeztem erre építeni. Tudok ennél jobban játszani, főleg ahogyan halad előre a verseny. De kiindulópontnak ez tökéletes"nyilatkozta Williams, aki újságírói kérdésre elismerte, még mindig nem lehetnek a játékosok nyugodtak a levegő minősége miatt. Ugyan a hétfői eső és a kedvező széljárás sokat segített a helyzeten, valós félelem lehet, hogy az időjárás változásával visszatérhet a múlt hét kedden és szerdán látott sűrű füst.

"Egyértelműen aggódom emiatt, hiszen ez napról napra változhat. Számos tényező befolyásolhatja. De úgy gondolom, ez mindenki fejében ott motoszkál" - mondta Serena. Az amerikai klasszisnak a múltban voltak problémái vérrögökkel, így különösen veszélyes lehet rá nézve a légszennyezettség. "Ez megfordult a fejemben" - ismerte el. "De arra kell koncentrálnunk, hogyan alakulnak a dolgok, és majd akkor meglátjuk, mi történik."

Magyar szempontból a nap legfontosabb híre, hogy Fucsovics Márton négy szettben, 6:3, 6:7, 6:1, 7:6-ra legyőzte a torna 13. kiemeltjét, Denis Shapovalovot. "Örülök, hogy győzelemmel tértem vissza az Australian Openre és pláne egy ilyennel! Karrierem egyik legnagyobb győzelmével." - írta Facebook-oldalán Fucsovics. "Négy szettben vertem Shapovalovot. Nagyon jól játszottam ma. Igyekszem fenntartani ezt a jó formát. Köszönöm a szurkolást mindenkinek, aki ott volt a Margaret Court Arénában és a tv előtt! Szerdán második kör."

Shapovalov a találkozót követően elismerte, hogy ellenfele ezúttal jobb volt, de azt is hozzátette, a saját dolgát nehezítette meg rontásaival. A kanadai teniszező sokszor dekoncentrált volt, nehezen találta a ritmust, a meccs végére 62 ki nem kényszerített hibával ajándékozta meg ellenfelét. "Sok lehetőségem volt. A negyedik szettben brékelőny, majd egy bréklabdánál elrontott tenyeres. Nem akarom kisebbíteni az érdemeit. Kiválóan játszott. De az egyértelmű, hogy nem voltam egészen ott a pályán"nyilatkozta. 

Fucsovics Márton: Már az első játékban éreztem, hogy ma van esélyem nyerni | Hosszabbítás

Videók - Fucsovics Márton: Már az első játékban éreztem, hogy ma van esélyem nyerni

A fiatal kanadai ezen a találkozón többször elveszítette a fejét, még a székbíróval is összeszólalkozott, aki a csapkodásért figyelmeztette. "Ez az én ütöm, azt csinálok vele, amit akarok. Az a szabály, hogy ha eltörik az ütő, fegyelmezhet, önmagában a földhöz vágásért viszont nem. Semmit nem tettem, az ütő egyben maradt, mégis figyelmeztetett, mert kétszer-háromszor odacsaptam. Szerintem nem így működik. Ő azt mondta, a folyamatos csapkodás miatt büntet, ami egy borzalmas döntés volt" - magyarázta a bizonyítványt Shapovalov.

Ezt a szabályt nem idézte pontosan, ugyanis a vezetőbíró önmagában a viselkedésért büntetheti a játékosokat, az nincs meghatározva, hogy az ütőnek törnie is kell. Fucsovics egyébként pályafutása során második alkalommal győzött top 20-as játékos ellen (a mérlege ezzel 2-11), korábban Nikoloz Basilashvilit verte meg Stuttgartban. A következő fordulóban minden bizonnyal Jannik Sinner lesz az ellenfele, aki 2-0-ra vezet szetteket tekintve Max Purcell ellen. A találkozót az eső miatt meg kellett szakítani.

Hozzászólások