Salakblog - Fucsovics egy felemásra sikerült salakszezon végére tehet pontot
Fucsovics egy felemásra sikerült salakszezon végére tehet pontot
Fotó: Europress/AFP

Fucsovics egy felemásra sikerült salakszezon végére tehet pontot

Schindler AndrásSchindler András
2019/05/26 11:37
Fucsovics Márton a 17. helyen kiemelt Diego Schwartzman ellen lép pályára a Roland Garros első napján, amely akár a legjobb magyar férfi teniszező utolsó fellépése is lehet az idei francia nyílt teniszbajnokságon. Sajnos most (majdnem) minden ellene szól. De nézzük meg, hogy miért is.

Fucsovics Márton utoljára Madridban az első fordulóban David Goffin ellen tudott meccset nyerni, majd jött három vereség sorozatban: Gael Monfils, Nikoloz Basilashvili és Federico Delbonis ellen. Eltelt három hét a belga elleni megnyert találkozó óta és érezhetően valami "elszakadt" Fucsovicsnál. Lehet ez a fáradtság, mentális vagy érzelmi válság. Nehéz egy sportoló mindennapjaiba belelátni, de aki követi Fucsovics Marci ATP Tour-os pályafutását, az tudja, hogy nem nagyon szokott zsinórban három meccset elveszteni, ennél ő sokkal összeszedettebb játékos. Utoljára tavaly esett meg vele egyszer hasonló eset, amikor ugyancsak salakon nem tudott meccset nyerni (Monte-Carlo, Marrakesh, Budapest). A rossz sorozat után viszont jött egy müncheni negyeddöntő, egy genfi tornagyőzelem és egy Garros-második forduló egymás után. Ha ezt a mintát követjük, akkor nem kéne aggódnunk. De most mégis más a helyzet.

Először is Fucsovics nem egy nyugodt salakszezon végén jár. Egy új edzővel kezdte meg a felkészülést, akivel állítása szerint új dolgokat, új technikai elemeket is gyakorolt a salakpályás játékára. Talán az agresszivitás érezhető jobban a teniszében, hogy megpróbál salakon is jobban irányítani, mint korábban. Ez viszont sokkal több energiával és összpontosítással jár, amely egy salakpályán megbosszulhatja magát. A tenisze mellett még ott van a szövetséggel való vitája is, amely ki tudja milyen módon kerül elő a mindennapokban. Lehet, hogy naponta kérdezik az öltözőben a játékostársak, barátok. Lehet, hogy naponta még mindig kapja az e-maileket, üzeneteket, amelyekre válaszolni kell vagy nem, de az is energiát és koncentrációt vesz el a tenisztől. Ezek is megbonthatják vagy felborítják a napi rutint. 

Ugyancsak fontos, hogy Marci a salakszezon legnagyobb részében a pontokért küzdött. A cél az volt, hogy a tavalyi genfi tornagyőzelemért kapott 250 pontot még legalább a svájci verseny előtt pluszban összegyűjtse, és így ne legyen túl nagy érvágás egy esetleges genfi korai búcsú. Ez a terv nem jött össze, mivel összesen 165 pontot sikerült Genfig bezsebelni. Ehhez viszont még az is hozzátartozik, hogy a begyűjtött 165 pont mellett védeni is kellett, szóval még kevesebbel kell számolnunk. Nem véletlen, hogy a svájci első fordulós vereség miatt sok ranglista-helyezésbe is került az idei salakszezon (várhatóan hétfőtől az 50. helyen lesz). Ezen kívül van még egy Garros, ahol tavaly Kyle Edmund ellen egy második körös meccse volt, amiért 45 pontot kapott. Most még ezt is védenie kell.

Fucsovics Marci idei salakpályás szerepléséről bővebben itt olvashattok. 

Fucsovics címvédése lehet a bizonyíték a fejlődésre | Hosszabbítás

Karrierje során először Fucsovics Márton címvédésre készül egy ATP-tornán, Genfben. Egy évvel ezelőtt megnyerte a svájci versenyt, amellyel óriásit lépett előre, nemcsak a ranglistás helyezését, hanem egész pályafutását tekintve. Most viszont az lenne a szenzáció, hogyha ezt megismételné, főleg úgy, hogy akár Alexander Zvereven vagy Stan Wawrinkán is keresztül vezethet az útja a sikerig.

Fucsovics Marci sokszor mondja, nyilatkozza, hogyha valamiben fejlődött az évek során, az a mentális felkészültsége. Most lehet pont ez hagyja cserben. Fizikálisan nem lehet rossz formában, hiszen hetek óta csak pár meccse volt. A terhelés, amely a salakszezonban érte, úgy tűnik erősebb volt a kelleténél. Ez nem a pályán mutatkozott meg igazán, mert ott úgy tűnik jól működik a már bevált rutin. Az előző hetek feszültsége, stressze, és a pontok utáni hajsza felőrölhették. A tavalyi Garrosra egy óriási siker után érkezett, ahol egy jutalomjátékot láthattunk tőle Vasek Pospisil ellen, majd egy igazi adok-kapok csatát a Kyle Edmund elleni meccsen, amely egy szép lezárása volt a tavalyi salakpályás idénynek. Idén viszont egy teljesen más lelki állapotban érkezett Párizsba. 

Az elvesztett mérkőzések, a sikertelen genfi szereplés, a ranglistán való visszaesés, mind olyan tényezők, amelyek nem Fucsovics Marci kezére játszanak. És még a sorsolás sem kedvezett.

Az már biztosan eldőlt, hogy Marci nem lehet kiemelt a Garroson. Nem kellett volna sok hozzá, mivel a 32. kiemelt az a Frances Tiafoe lett, aki csak HÁROM hellyel előzte meg Marcit. Nagy pech, amiért nagy árat is kell fizetni. Mivel nem lett kiemelt, így nagy esélye volt annak, hogy őt sorsolják egy kiemelt mellé, és akkor bárki jöhet a TOP40-ből. Tavaly jött Djokovic a US Open, most Diego Schwartman a Garroson. Fellélegezhetnénk, hogy nem Nadal, Federer vagy Thiem lett az ellenfél. De sajnos az argentin sem egy "kiságyú". Sőt. Ebben az évben 13 tornán indult, abból 8 salakpályás verseny volt, amely jelzi, hogy igazi salakpályás specialistáról van szó. Tavaly nyert egy 500-as versenyt Rióban, idén pedig döntőzött Buenos Airesben és elődöntős volt Rómában. Összesen 12 meccset nyert salakon, és ráadásul jó formában is van, mivel pont egy római sikeres menetelésen van túl, ahol csak Djokovic tudta megállítani.

Ezek után próbáljunk objektívan ránézni a Fucsovics Márton-Diego Schwartzman meccsre. Ha hazahúz a szívünk, akkor azt mondjuk, ezt Marci megnyerheti, mivel mellette is szól a sport örök törvénye: a pályán bármi megtörténhet. Ellene szól minden más sajnos, amit a cikkben racionális érvként felhoztam. Hajrá, Marci!

A mérkőzés előre láthatólag 14:30 órától a 14. pályás látható (harmadik meccs), nagy valószínűséggel az Eurosport Playeren.

Hozzászólások