Salakblog - Fucsovics edzői próbáltak úgy tenni, mintha a Federer elleni meccs csak egy lenne a sok közül
Fucsovics edzői próbáltak úgy tenni, mintha a Federer elleni meccs csak egy lenne a sok közül
Fotó: Europress/AFP

Fucsovics edzői próbáltak úgy tenni, mintha a Federer elleni meccs csak egy lenne a sok közül

Mártha BenceMártha Bence
2020/02/07 13:23
Egy bécsi ATP-tornán győzte meg Fucsovics Mártont a magyar edzőpárosa, hogy érdemes velük dolgozni. Nagy Zoltán és Jancsó Miklós váratlanul gyorsan szállítottak látványos eredményeket Fucsovics játékában, de a dicséreteket elhárítják, helyette a játékos hitét és mentális erejét emelték ki. A két magyar edzővel beszélgettünk. 

Fucsovics Marci 2019-es szezonja hozott szép részsikereket, de ha a szakmai munkát nézzük, meglehetősen zaklatottra sikeredett. Az akkoriban a világranglista 30. helye környékén álló nyíregyházi játékos márciusban szakított Sávolt Attilával, és régi edzőjét, Oliver Taumát bízta meg a felkészítésével. Ez a megoldás sem hozott áttörést, sőt az év második fele kimondottan gyengén sikerült, így újabb edzőváltás következett.

“Azt hiszem, a törést a Sávolt Attilával történt szakításunk hozta el. Sajnos Attila nem tudott annyit utazni velem, amennyire szükség lett volna, ezért döntöttünk úgy, hogy visszatérek a régi francia edzőmhöz, és vele készülök tovább. Olivier Taumával azonban nem működött úgy a közös munka, ahogy szerettem volna. Ő sem tudott velem eleget utazni, és valahogy ez a rendszertelenség rányomta a bélyegét az egész szezonra” 

- nyilatkozta Fucsovics tavaly év végén, miután megállapodott Jancsó Miklóssal és Nagy Zoltánnal.

Éljátékosnak magyar edző?

Fucsovics a tavalyi szezon második felében komolyat zuhant a világranglistán, de még így is olyan magasságokban járt, ahol ritkán találunk magyar játékosokat. Ezért is volt meglepő, hogy magyar edzőket választott maga mellé, de a játékos magabiztos volt, és kijelentette, fontos számára, hogy szót értsen az edzőivel, és mindig legyen vele valaki a versenyek között.

Nagy Zoltán (b), Fucsovics Márton és Jancsó Miklós (j)Nagy Zoltán (b), Fucsovics Márton és Jancsó Miklós (j) Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

“Az első feladatunk az volt, hogy alaposan megismerjük egymást, felmérjük Marci játékát, és rámutassunk a legfontosabb fejlődési pontokra” - mondta Jancsó Miklós a Hosszabbításnak. “A munkánk felosztása egyszerű: amikor Marci itthon készül, mindketten ott vagyunk vele, és segítjük a munkáját. Amikor pedig külföldön van, felosztjuk magunk között a feladatokat: egyikünk utazik, a másikunk pedig itthonról végzi a háttérmunkát.”

Hogy pontosan mi ez a háttérmunka, amit adott esetben több ezer kilométerről is el lehet végezni, azzal kapcsolatban Jancsónak van egy sztorija, méghozzá egy olyan, aminek talán abban is szerepe volt, hogy összejött az együttműködés a magyar edzők és Fucsovics között.

“Úgy alakult, hogy bár még nem voltam Marci edzője, de a bécsi ATP-tornára én kísértem ki. A főtábla első fordulójában Lorenzo Sonegóval játszott, én pedig végeztem egy kis kutatómunkát, és felhívtam Marci figyelmét egy megfigyelésemre. Sonego bréklabdánál általában tenyeresre adogat, és ha nem kap hosszú ritörnt, akkor általában megpróbál ejteni. Most is így tett, de Marci tudta, mi következik, és beütötte a bréklabdát” 

- idézte fel az esetet Jancsó, aki korábban már dolgozott együtt egy rövid ideig Fucsoviccsal, de több magyar éljátékost, köztük Szávay Ágnest, Gubacsi Zsófiát és Czink Melindát is edzette.

Minden a szervajátékon múlik

Jancsó elmondta, régi sportbarátság fűzi edzőtársához, Nagy Zoltánhoz, és úgy érzi, szakmailag is jól kiegészítik egymást. A közös munka elején kiderült, hogy Nagy lesz az, aki az első két 2020-as tornára elkíséri Fucsovicsot, így ő volt vele az Australian Openen is.

Kiválóan sikerült a melbourne-i kalandKiválóan sikerült a melbourne-i kaland Fotó: Europress/AFP

“Amikor elkezdtünk együtt dolgozni, először Marci mondta el, mit gondol a saját játékáról, aztán mi következtünk: alapos videóelemzésnek vetettünk alá mindent, és arra jutottunk, hogy elsősorban az adogatásain kell csiszolnunk. Olyan pontokat kerestünk, amikkel a mozdulatdinamika és a pontosság összeilleszthető, és bár csak december óta dolgozunk együtt, Marci azonnal magáévá tette az elképzeléseinket. Lépésről lépésre haladunk, de Melbourne-ben már váratlanul gyorsan szép eredményeket értünk el” - mondta Nagy Zoltán a Hosszabbításnak.

“Reméljük, Mats Wilander véleményét is sikerül hamarosan megváltoztatnunk” - tette hozzá nevetve Nagy az Eurosport egykori világklasszis szakértőjének megjegyzésére utalva. Wilander honlapunknak adott exkluzív nyilatkozatában azt mondta, ha a szerván kívüli játékelemeket nézzük, Fucsovics top 5-6-os játékos.

“Persze nem sértődtünk meg rajta - szólt közbe nevetve Jancsó -, de inkább azt hallottuk meg, hogy ha egy szakértő megnézi Marci tenyeresét, fonákját, pörgetését vagy hálójátékát, akkor azt látja, hogy nincs benne lyuk. Ugyanakkor tény, hogy az adogatás kiemelt fontosságú játékelem, és mi is úgy éreztük, hogy ezzel kell foglalkoznunk elsősorban.”

“A legnagyobb boldogság számunkra az volt, amikor a harmadik forduló után beszéltünk Marcival, aki azt mondta, Na, most tényleg úgy éreztem, hogy egyszerűen nem tudom elrontani a szerváimat” - tette hozzá büszkén Jancsó.

Federer más kávéház

Fucsovics kiváló játékkal három fordulót ment Melbourne-ben, ahol újra összeakadt régi ismerősével - és edzőtársával -, Roger Federerrel. A magyar játékos nagyszerű első szettet produkált, és vezetéshez jutott, de aztán a svájci úthenger visszaváltott, és esélyt sem adott Fucsovicsnak.

Fucsovics: "Federer a 2. szettől nem ütött két ugyanolyat, ez egy más szint" | Hosszabbítás

Fucsovics Marci az Eurosportnak adott exkluzív nyilatkozatában Federer elleni vereségéről beszélt.

“Próbáltunk úgy készülni a mérkőzésre, mintha ez is csak egy meccs lenne a sok közül, hogy ne tegyünk túlságosan nagy nyomást Marcira” - idézte fel az AusOpen 4. fordulójában lejátszott összecsapást Nagy.

“Tudni kell, hogy ez volt Marci első night sessionje, és ez nemcsak a fényviszonyok miatt volt fontos, hanem a komoly hőmérsékletesés miatt is. Mondta később, hogy nem érezte a labda-ütő összhangot, sőt az utolsó szettre át is húroztatta az ütőjét, ami így két kilóval puhább lett” - mondta Nagy a négy szettben elveszített mérkőzésről.

“Persze azt sem tagadhatjuk, hogy volt Marci játékában egy olyan elbizonytalanodás, aminek korábban nyoma sem volt a tornán, ám ez talán természetes, ha az ellenfél elkezd úgy teniszezni, ahogy Roger Federer. Függetlenül ettől nekünk arra kell koncentrálnunk, hogy ezeket az üresjáratokat minimalizáljuk. Nagyon fontos, hogy Marci mentálisan mindig topon legyen, és mi igyekszünk minden támogatást megadni neki ebben.”

Nagy elmondta, az egész tornán érezni lehetett, hogy Fucsovics játéka egyben van, megvan az önbizalma, és tudja, mit kell tennie, ami már az első körben, Denis Shapovalov ellen is kiderült. “A sorsolás nem volt a legkedvezőbb, ritkán széles az ember mosolya, ha egybő2l a 13. kiemelttel kell játszania. Átbeszéltük a dolgokat, gyorsan kerestünk egy balkezes edzőpartnert, és mivel Marcin is azt láttuk, hogy abszolút hisz magában, elhatároztuk, hogy megpróbálunk olyan körülményeket teremteni, amiben a kanadai nem érzi magát komfortosan.”

Nagy győzelem Shapovalov ellenNagy győzelem Shapovalov ellen Fotó: Europress/AFP

“A vége óriási győzelem lett, ami azért különösen értékes, mert egy önbizalommal teli játékost tudott legyőzni Marci. Videóztunk, elemeztünk, tudtuk, mit akar Shapovalov, de a győzelem annak volt köszönhető, hogy Marci abszolút felvette az ellenfele ritmusát. Ez aztán mentálisan megalapozta a későbbi jó szereplést is” - magyarázta Nagy.

A stáb szerepét Jancsó sem dimenzionálta túl a Shapovalov elleni győzelemben. “Tudtuk, milyen szituációban mit szeret, milyen ütéseket választ, de nekünk arra is figyelnünk kell, hogy ne terheljük le Marcit túlságosan. A kinyert adatok és információk közül tényleg csak a legfontosabbakat osztjuk meg Marcival, és inkább arra koncentrálunk, hogy a saját játékát tökéletesítsük.”

“Az út elején járunk, de számunkra is jó visszaigazolás, hogy ilyen szépen haladunk. Mivel ezen a szinten nekünk sincs akkora tapasztalatunk, az aktuális ellenfél régebbi felvételeiből készülünk fel, és ki kell tapasztalnunk, mennyi információval kell segítenünk Marcit. Az első hónapok remekül sikerültek, bízunk a további eredményes folytatásban” - zárta gondolatait Jancsó.

Fucsovics Marcira kemény időszak vár, hamarosan Rotterdamban lép pályára, ahol valószínűleg selejteznie is kell, utána pedig Marseille és Dubaj következik, a magyar klasszis vélhetően mindkét versenyt a főtáblán kezdheti meg. Az ATP-tornák mérkőzéseit az Eurosport közvetíti. 

Hozzászólások